Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan "Hayalet Av Araçları ve Sucul İstilacı Türler Farkındalık Projesi" kapsamında, Çanakkale’de önemli çalışmalar gerçekleştirildi. 2024 yılında, 500 bin metrekarelik deniz alanında yapılan tarama çalışmaları sonucunda 16 bin metrekare hayalet ağ denizlerden çıkarıldı. Bu çabalarla, sucul ekosistemi tehdit eden hayalet ağların yol açtığı tahribatın önüne geçilmesi hedefleniyor. Hayalet ağlar, terk edilmiş veya kaybolmuş av araçları olarak denizlerde yıllarca varlığını sürdürebiliyor. Bu ağlar, üzerlerini örttükleri resiflerde yaşayan deniz canlılarının ışık, oksijen ve besin alımını engelleyerek ciddi çevresel tahribat yaratıyor. Ayrıca, sentetik malzemeden yapılan bu ağların parçalanarak mikroplastik kirliliğine yol açması, sucul ekosistemin uzun vadede zarar görmesine neden oluyor. Proje kapsamında bu ağların temizlenmesi, denizlerde biyolojik çeşitliliğin korunmasına büyük katkı sağlıyor.
500 Bin Metrekare Alan Taranarak 16 Bin Metrekare Ağ Çıkarıldı
2024 yılı boyunca, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri, su ürünleri kontrol ve denetim botu "Kontrol-17" ile yoğun bir çalışma yürüttü. Biga ilçesi açıklarındaki yapay resifler başta olmak üzere, Çanakkale’nin 13 farklı lokasyonunda 500 bin metrekarelik alan tarandı. Bu kapsamda toplam 16 bin metrekare hayalet ağ denizden çıkarılarak, kontrolsüz avcılığın önüne geçildi. 2016 yılında başlatılan Hayalet Av Araçları ve Sucul İstilacı Türler Farkındalık Projesi kapsamında, bugüne kadar Ege Denizi, Gökçeada ve Bozcaada açıkları, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde toplam 61 farklı lokasyonda çalışmalar yapıldı. Son 9 yılda, 1 milyon 15 bin 700 metrekare alan taranarak, 34 bin 620 metrekare hayalet ağ temizlendi. Bu kapsamda, her yıl farklı ölçekte yürütülen çalışmalarla denizlerin korunması hedefleniyor.
Hayalet Ağlar Çanakkale'de Sergilendi
2024 yılında çıkarılan hayalet ağlar, Çanakkale Yat Limanı’nda düzenlenen bir etkinlikte sergilendi. Etkinliğe Çanakkale Valisi Ömer Toraman, İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Seydi Ali Doyuk ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri katıldı. Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Yat Limanı'nda yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı.
"Bunlardan bir tanesi de maalesef hayalet ağ olarak adlandırılan atıklar. Balıkçılık faaliyetleri yürütülürken çeşitli sebeplerle deniz alanında kalan ağlar, deniz hayatı için çok büyük bir tehlike ve risk oluşturuyor. Deniz canlıları açısından istenmeyen bir duruma sebebiyet veriyor. Bu çerçevede Tarım Bakanlığımızın da talimatlarıyla 2016 yılından bugüne kadar Çanakkale ilinde, kıyı bölgesinde, deniz alanlarında düzenli olarak taramalar yürütülüyor. Bu taramalar neticesinde de tespit ettikleri hayalet ağların denizden çıkarılması için de gayret gösteriyorlar. Bu sene 2024 yılı faaliyet programı içerisinde Çanakkale'de yaklaşık 500 bin metrekarelik bir alan tarandı. Böylece deniz ekosistemine destek olunmuş oluyor. Bizim bu vesileyle özellikle balıkçılık yapan hemşerilerimizden beklentimiz faaliyetlerini tekniğine uygun olarak yürütmeleri, sürdürülebilir balıkçılık için konulan kurallara riayet etmeleri, ilgili kamu kurumlarıyla sürekli iş birliği içerisinde olmaya gayret göstermeleri. Çünkü asıl olan bu deniz ekosistemini muhafaza etmek."
Sergi, hayalet ağların deniz yaşamına verdiği zarar konusunda farkındalık yaratmayı amaçladı. Projenin önemli hedeflerinden biri, terk edilmiş av araçlarının neden olduğu biyolojik ve ekonomik kayıpların azaltılması. Kontrolsüz avcılığın engellenmesi sayesinde, balıkçılık faaliyetlerinin sürdürülebilir şekilde devam etmesi sağlanıyor. Çıkarılan hayalet ağlarla birlikte, deniz yaşam alanlarının yeniden canlanması ve denizel biyoçeşitliliğin korunması mümkün hale geliyor.