Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi'nin destekleriyle Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği, Türk Patent Enstitüsü Kurumu'na "Coğrafi İşaret" başvurusunu başarıyla gerçekleştirdi. Bu doğal güzellikler içerisinde, çeşitli ballı bitkilerin yaşam alanı bulduğu ve özellikle meşe ağaçlarından elde edilen Meşe Balı üretimi gerçekleşiyor. Kaz Dağları'nın kuzey yamaçlarında yetişen meşe ağaçlarının balından elde edilen bu ürün, "Tıbbi Ballar" kategorisine ait bulunuyor. Meşe Balı'nın içeriğindeki yüksek "Prolin" maddesi, balın şifa değerini artıran bir faktör olarak öne çıkıyor.
Coğrafi İşaretli Meşe Balı Yolunda Önemli Adım
Çanakkale, bal kategorisinde henüz coğrafi işaretli bir ürünü barındırmıyor. Bu durum, Meşe Balı için yapılan coğrafi işaret başvurusunun önemini daha da vurguluyor. Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği, Meşe Balı'nın coğrafi işareti alınması için Türk Patent Enstitüsü Kurumu'na başvuru gerçekleştirdi. Bu süreçte Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği, Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın maddi desteği ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi'nin teknik destekleriyle güçlendi.
Takviye Edici Gıda Konumunda
Meşe Balının özelliklerinden ve coğrafi işaretler başvurusu hakkında bilgiler veren Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Cahit İleri, “Üretim alanlarında; tarım yapılmaması ve kimyasal kullanılmamasından dolayı tüketiciler tarafından tercih edilmektedir. Uzun yıllardır Kaz Dağları eteklerinde üretilen bu bal yerel halkın hastalık tedavilerinde kullandıkları ‘Takviye Edici Gıda’ konumundadır. Bal yarışma arında, yüksek polifenol, enzim, protein ve amino asit içeren bu bal ilk dereceye girmektedir. Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği olarak; geçmişten günümüze kalitesi kanıtlanmış ve diğer ballara göre şifa değeri çok yüksek, yöre halkı tarafından tercih edilen bu özel alanda üretilen özel bal' Coğrafi işaret kapsamında almak istedik. Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın maddi desteği ve üniversitemizin Gıda Mühendisliği'nin teknik desteği ile Türk Patent Enstitüsü Kurumu'na ‘Coğrafi işaret’ başvurusunu yapmış bulunmaktayız. Coğrafi işaret ile bu ürünü kontrol altına almak ve kalitesinin bozulmaması için gereğini yapmak istiyoruz” dedi.
‘’Bu Balın Çanakkale’ye Özgün, Kaliteli Bir Ürün Olarak Yapıp Devamını Getirmek İstiyoruz’’
Meşe Balının tıbbı açıdan çok önemli olduğunu dile getiren Başkan İleri, “Bu dünden bugüne bilinen bir şey ama bu meşe palamudu balına her geçen gün talep artıyor. Dolayısıyla fiyat yükseliyor. Meşe palamudunu artık korumak, özellikle onun kalitesini devam ettirebilme adına Türk Paten Enstitüsü’ne coğrafi işaret başvurusunu yaptık. Meşe Palamudunu özellikle Kaz Dağlarının kuzey yamaçlarında, Çan, Bayramiç, Yenice kısmen Ayvacık’ı kapsayan bir alanda bulunuyor. Özellikle meşe balının polifenik, prolin ve diastaz değerleri diğer ballardan çok daha farklı olduğu için talep çok daha fazla oluyor. Meşe balı aynı zamanda tıbbi ballar statüsünde” dedi.
Türkiye’de Anzer Balından sonra gelen bal desek herhalde yalan olmaz. Özellikle bu balın artan talebini istikrarlı bir şekilde karşılayabilmek, kaliteyi bozmama adına burada üretilen balların üretim alanlarında kontrollerini yapıp tescilini yapmak istiyoruz. Başvurumuzu yaptık. Süreç inceleniyor. İlgili evrakların takibi yapılıyor. Önümüzdeki günlerde bunun tescilini alıp üretildiği yerinde birlikte takip etmek istiyoruz. İşin içerisinde Ticaret Borsası var, işin içerisinde Tarım İl Müdürlüğü var, Orman Bölge Müdürlüğü var ve Ziraat Odaları var. Özellikle denetim grubunun içerisinde bulunan bir ekip, bu balın Çanakkale’ye özgün, kaliteli bir ürün olarak yapıp devamını getirmek istiyoruz’’ şeklinde konuştu.
Haber: Veysel Akın Salkın
Editör: Ersan Küçükkuru