Böbrekler, su ve mineral dengesini koruyarak vücut sistemlerinin düzgün çalışmasını sağlayan önemli organlardan biridir. Vücudumuzun bel kısmında yer alan böbrekler, karın zarı arkasının sağ ve sol tarafına yerleşmişlerdir. Sağ tarafta karaciğer bulunduğu için sağ böbrek, soldakine göre bir miktar aşağıda yer alır. Böbreklerin içinde yer alan nefron adı verilen süzme birimleriyle, başta üre olmak üzere vücuttaki atıklar süzerek su ile dışarı atılır. Böylece boşaltım sisteminde oldukça önemli bir yeri bulunur.

Böbrek Ağrısı Nedir?
Böbrek ağrısı, vücudun bel kısmının yanlarında, karında ve sırtta hissedilebilen bir ağrıdır. Bazı durumlarda böbrek ağrısı, genital bölgelerde de kendini hissettirir. Böbrek ağrısı, fiziki bir darbeden, enfeksiyondan veya hastalıktan kaynaklanabilir. Genellikle vücudun tek tarafında hissedilen böbrek ağrısı, bazı böbrek fonksiyonu bozukluklarında çift tarafta da hissedilebilir. Böbreğe komşu pek çok organ bulunduğu için o organlarda meydana gelen bir rahatsızlık ve ağrının, böbrek ağrısı ile karıştırılması oldukça muhtemeldir. Bu yüzden böbrek ağrısından emin olunması için muayene, çeşitli tahliller ve gerektiği takdirde görüntülemeler yapılır. Böbrek, vücudumuz için önemli bir organ olduğundan görülen ağrılar ihmal edilmemeli ve doktora başvurulmalıdır.

Böbrek Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Böbrek ağrısının en temel belirtisi, karın ve sırt bölgesinden yanlara vuran bir ağrıdır. Bu ağrı sancı, spazm veya bıçak saplanması şeklinde olur. Bunun yanı sıra çoğunlukla ağrıya, ateş ve bulantı eşlik eder. Böbrek ağrısının diğer belirtileri arasında, ağrılı idrar, idrarda kan, kötü kokulu idrar, bağırsak rahatsızlıkları, kusma, halsizlik, baş dönmesi ve titreme yer alır. Böbrek ağrısının belirtileri, diğer hastalıklar ile karıştırılabilir. Bu durumda doktorunuzun yaptığı kontroller sonucunda ağrının böbreklerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı öğrenilir.
Böbrek Ağrısı Neden Olur?
Böbrek ağrısı, böbrekler ve çevresindeki organlardaki bir enfeksiyondan, böbrek hastalıklarından veya böbreklerin yaşandığı fiziksel bir problemden kaynaklanabilir. Böbrek ağrısının fiziki bir yaralanma veya darbeden dolayı olduğu durumlar, futbol ve basketbol gibi sportif aktiviteler, iş kazası olabilir. Piyelonefrit yani böbrek enfeksiyonuna, çoğunlukla sindirim sisteminde yer alan bakteriler yol açar. İdrar yolu ile böbreklere taşınan bakteriler, burada enfeksiyona neden olarak böbrek ağrısı oluşturur. Böbrek ağrısının en çok karşılaşılan sebeplerinden biri olan böbrek taşı, böbreklerde biriken tuz ve mineral tortusundan oluşur. Küçük taşlar, idrarla atılarak kum dökme denilen ağrılı durum gerçekleşir. Büyük böbrek taşlarının atılımı ise pek kolay olmaz ve şiddetli böbrek ağrısına sebep olur. Böbreklerde görülen bir diğer oluşum olan böbrek kistleri, iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Kistler küçük olduğunda herhangi bir belirti vermeyebilir. Kistler büyüdüğünde ve patladığında ise enfeksiyon oluşturacağından böbrek ağrısı ve ateşe neden olur. Böbreklerde genetik olarak görülen polikistik böbrek hastalığı da kistlerin iki böbrekte de oluşmasına neden olur. Böbreklerde filtre işlevini gören glomerüllerde hasar olduğunda, glomerülonefrit görülerek böbrek fonksiyonları bozulur. Bu durum, böbrek ağrısı, seyrek idrara çıkma, tansiyon yüksekliği ve böbrek yetmezliğine kadar ilerleyebilir. Böbreklerde ağrı oluşturan bir diğer durum, hidronefroz rahatsızlığıdır. Hidronefroz, idrar kanalındaki bir tıkanıklıktan dolayı böbreklerde idrar birikmesi ve böbreğin şişmesidir. Genellikle böbrek taşı olduğunda gerçekleşen hidronefroz, sık sık ama az idrar yapmaya sebep olur. Hidronefroz belirtileri arasında böbrek ağrısı, ateş ve idrar kaçırma da yer alır.

Böbrek ağrısının teşhisinde ilk olarak doktor, fizik muayene yapar. Muayenenin ardından laboratuvar testleri istenir. Böbrek ağrısı ile ilgili idrar tahlili istenerek idrardaki kan, lökosit, üre ve protein miktarlarına bakılır. Bazı durumlarda idrar tahlili yeterli bilgiyi vermeyebilir. Bu gibi vakalarda radyolojik görüntüleme seçenekleri düşünülür. Böbreklerdeki sorunun, kist, böbrek taşı veya başka bir fiziksel hasardan kaynaklı olup olmadığının anlaşılması için ultrason veya BT istenebilir.
Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir?
Böbrekler için en iyisi hiç şüphesiz ki bol su içmektir. Bol su tüketmenin yanı sıra ayakları sıcak tutmak da böbrek ağrısı için alınabilecek önemli bir önlemdir. Böbrek ağrısına iyi gelen çeşitli bitkisel sular ve çaylar da mevcuttur. Bitkisel tedaviler şöyle sıralanabilir:
Maydanoz suyu: İdrar söktürücü özelliği ile bilinen maydanoz suyu, böbreklerin temizlenmesi açısından faydalıdır.
Kereviz suyu: Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olan kereviz sapını, su ekleyerek blenderdan geçirip tüketebilirsiniz. Kereviz suyu böbrekte taş oluşturabilecek toksinleri uzaklaştırdığı için yararlıdır.
Fesleğen suyu: Bir litre sıcak suya yarım demet fesleğen atarak hazırlayacağınız fesleğen suyunu soğuttuktan sonra renk alana kadar bekleyiniz. Sonrasında günde bir iki bardak tüketebilirsiniz. Fesleğen suyu hem böbrek taşlarının parçalanmasına hem de oluşmamasına yardımcı olur.
Limonlu su: Limonlu su böbrek taşlarının parçalanmasında etkili olduğundan tansiyon rahatsızlığınız yoksa eğer güvenle kullanabilirsiniz. Limonata şeklinde hazırlayarak günde 2-3 bardağa kadar tüketebilirsiniz.
Buğday çimi suyu: Böbrek ağrısına iyi gelen buğday çimi suyu, en fazla 30 ml kadar tüketilmelidir.
Karahindiba çayı: Karahindiba çayı idrar söktürücü özelliği ile ön plana çıkar. Ayrıca safra kesesi rahatsızlıklarında da olumlu etkileri vardır.
Mısır püskülü çayı: Böbreklerde enfeksiyondan kaynaklı bir ağrı mevcut ise mısır püskülü çayı ile ağrıyı yatıştırabilirsiniz.
Karpuz tohumu çayı: Ilık suya katılarak demlenen karpuz tohumu çayı, idrar söktürücü etkisi ile böbreklerin temizlenmesi için yararlıdır.

Haber Merkezi
Editör: Boğaz Gazetesi