Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Duygu Yıldız, kurban bayramında beslenme konusuna dikkat çekti. Yıldız, Kurban Bayramı öncesi beslenme ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı
.
Vatandaşların en çok merak ettiği sorulardan biri olan Kurban etinin ne zaman tüketilmesi gerektiği ile ilgili Diyetisyen Duygu Yıldız “Kurban etlerinin kesimi sonrasında ette oluşan ölüm sertliğinin tamamlanabilmesi için et kesildikten en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmelidir. Ölüm sertliği tamamlanmayan etler hazımsızlık, şişkinlik , kabızlık gibi sindirim sorunlarına sebep olmaktadır. Etin taşınmasında ve saklanmasında dikkat edilmesi gerekenler neler ise Etin taşınması için plastik poşetler yerine kağıt ambalajlar veya plastik olmayan tepsiler kullanılmalıdır. Etlerin poşette taşınması gerekir ise uzun süre poşette bekletilmemelidir. Poşet içinde hava almayan etlerde sıcaklıkla birlikte yeşillenmeler ve kötü koku görülür. İşlem görmemiş etler Buzdolabında 2-3 gün muhafaza edilebilirken dondurucuda -18 derecede 6 ay saklanabilir” dedi.

Et Tüketiminde Pişirme Yöntemi Nasıl Olmalı?
Etin pişirme teknikleri ve kullanılacak yöntemler ile ilgili de bilgiler veren Diyetisyen Duygu Yıldız “Kurban etleri pişirilirken ekstra yağ eklenmeksizin kendi suyunda kısık ateşte haşlama , fırınlama veya ızgara yöntemleriyle pişirilmelidir. Kavurma, kızartma yöntemleriyle yağ alımını dahada arttırmayalım. Mangal yöntemine gelirsek yapılan en büyük hatalardan biri kömüre yakın yapılan pişirme işlemi, etlerin ateşe çok yakın mesafeden pişirilmesi kanserojen öğülerin oluşumuna neden olacağında etler ateşe 10-15 cm mesafe ile pişirilmelidir. Bayram denilince akla ilk gelen baklavalar olsa gerek bayram deyip geçmeyelim beslenmeyi dengeleyelim. Fazla kaçırılan tatlılar, fazla kaçırılan etler sonrasında sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor. Tatlıyı tadımlık miktarında tutarak bir porsiyonu aşmayacak kadar tüketmek bu riskleri ortadan kaldırır.

Beslenmeyi Dengelemek İçin Neler Yapılmalı
Diyetisyen Duygu Yıldız “Et tüketiminin arttığı bu süreçte sebze tüketimide unutulmamalıdır. Kırmızı ette bulunan demirin vücut tarafından daha aktif kullanılmasını sağlamak için yanına mutlaka limonlu bir salata veya bir sebze yemeği tercih edilerek sindirim sisteminede destek olalım.Sağlıklı bir öğünde bütün besin gruplarından yeterli miktarlarda bulunması gerekmektedir. Et sindirimi oldukça zor bir besindir, fazla miktarda tüketmek sindirim güçlüğü, mide ağrısı, kabızlık gibi problemlere neden olabilir. O yüzden et tüketimini öğle öğününde yapıp akşam öğününü biraz daha hafif geçirmek daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Hava sıcaklıklarının yükselmesi ile birlikte bayramda aktivitemizin artması, terleme ile sıvı kaybımızın da artmasına sebep olmaktadır. Sıvı elektrolit dengemizi korumak adına günlük ortalama 2-2,5 litre su içmeyi ihmal etmemeliyiz” dedi.

Haber Merkezi
Editör: Boğaz Gazetesi