Şahin, Türkiye'de arıcıların büyük bölümünün gezginci olduğunu belirterek, arıcılığın tarımsal üretimindeki öneminin ciddiyetine işaret etti.
"Arı olmazsa orman olmaz, tarımsal üretim olmaz, çiçek olmaz, ot olmaz, hayvancılık olmaz" diyen Şahin, bu yüzden sadece bal üretimi açısından bakılmaması gerektiğini anlattı.
Türkiye'nin yılda ortalama 115-120 bin bal üretiminin bulunduğunu aktaran Şahin, şunları söyledi:
"Bunun 75-80 bin tonunu çiçek balı oluşturur. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri çiçek balı üretiminde önde gelir. 35-40 bin tonunu ise çam balı oluşturur. Çanakkale'den Antalya'ya kadarki bölgede çam balı üretilir. Bunun da yüzde 70'i Muğla'da gerçekleştirilir. Yağış olmadığı zaman, Doğu ve Güneydoğu bölgelerine kar düşmediği zaman doğada, çiçeklenmede sorunlar yaşandığında bal üretiminde düşüler olur."
"2023 yılında çam balı üretim bölgeleri balda neredeyse sıfır çekti" ifadesini kullanan Şahin, ülke üretiminin önemli bölümünün Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yapıldığını anlattı.
Geçen yıl ise Doğu ve Güneydoğu'da bal üretiminde ciddi düşüşler yaşandığını vurgulayan Şahin, şöyle devam etti: "Çam bölgelerinde ise 30 bin tonu yakaladık. Sonuç itibarıyla bal üretiminde geçen yıl 80 bin ton civarında kaldık. 2023'e göre yüzde 25 civarında bir düşüş oldu. Bu düşüş küresel iklim değişikliğinin maalesef kötü bir sonucu. Arıcılar olarak 2024'ü bal üretiminde önemli bir düşüşle kapattık. 80 bin tonluk üretim bizim ortalama 115-120 bin tonun çok uzağında kaldı. Hava şartlarındaki dalgalanmalar, arıları olumsuz etkileyince bu sonuç ortaya çıktı. Bu yüzden arıcılık tarımsal üretimin sağlıklı sürdürülmesi için sürekli kontrollü desteklenmeli."