Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında, geri dönüşümün önemi bir kez daha vurgulanırken, atık pil ve elektronik cihazların da ayrılması gerektiği ve çöpe atılması gerekiyor. Atık pil veya ufak elektronik cihazlar ise Çanakkale Belediyesi, Kent Konseyi tarafından alınıyor.

Kullanım ömrünü tamamlamış, son tüketim tarihi gelmiş veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş olan atık pillerin, doğaya ve çevreye verdiği zarar son yıllarda vurgulanıyor. Pillerin içerisindeki karbon, çinko, demir, mangan, nikel, lityum, kobalt, kadmiyum, bakır, alüminyum gibi kimyasal maddeler, çevreyi kirletmemesi için çevreye veya çöpe atılmamalı, toprağa gömülmemeli, akarsulara, göllere, denizlere atılmamalı veya yakılmamalıdır. Atık pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler vahşi çöp depolama alanlarından sulama sularına ve toprağa karışarak çevre kirliliği yaratabilir.

Bu nedenle, atık pillerin geri kazanımı için evlerde, iş yerlerinde atık pilleri biriktirmeyi tavsiye eden Kent Konseyi, biriktirilen bu pilleri merkez ofise bırakabileceği bilgisini paylaştı. Kent Konseyi’nin yanı sıra belediyenin belirlediği yerler, muhtarlıklara da birikmiş piller bırakılabiliyor.

Çanakkale’deki işyerlerinde pilleri bir kutuda biriktirerek, Kent Konseyi’ne getirdiklerini söyleyen Songün Karakaya, “Atık pilleri veya elektronik cihazların çöpe atılmaması çok önemli. Özellikle Çanakkale gibi doğası muhteşem bir şehirde yaşıyoruz. Pil küçük diye gözümüzden kaçıyor ama aslında en zarar verici eşyalardan. Zaten günümüzde artık daha çok işyerlerinde pil tüketimi oluyor. O yüzden bizim gibi ofislerinde iş yerlerinde pillerini biriktirenler, Kent Konseyi’ne istedikleri zaman getirebilirler. Onlar da buradan belediyeye teslim ediyorlar. Lütfen bu konuya dikkat edelim, geri dönüşümü önemseyelim” ifadelerini kullandı.

Gizem Tuğçe BAYHAN
Editör: Boğaz Gazetesi