54. Uluslararası Troia Festivali açılışı Troia Antik Kenti’ndeki törende gerçekleşti. Troia Antik Kenti ve Anadolu Kültürünün tanıtımına ve dünya barışına katkıda bulunan ulusal ve uluslararası olmak üzere yazın, şiir, plastik sanatlar ve diğer sanat dalları ve bilimsel alanlarda ürün ortaya koyan kişilere verilen Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü’nün sahibi, 30 yılını Troia’ya veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi, Troia Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan oldu.

Troia Antik Kenti’ndeki 5 bin yıllık Odeon’da düzenlenen açılış törenine Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, özgürlük ve barış vurgusu yaparak, “Çanakkale kadar Özgürlük mücevheri boynuna yakışan başka bir şehir var mıdır? Özgürlük Çanakkale için yeni bir kavram mıdır? 32 asır önce Troia’ da, 1 asır önce Çanakkale’de dillendirilen hep özgürlüktü. Her iki savaş arasında yüzyıllar vardı, fakat ikisinde de tutsak etmeye gelen ordular, ikisinde de özgürlüğü kuşatmaya gelen donanmalar vardı. Agamemnon komutasındaki gemiler özgür Troia’ya yı döverken, yüzyıllar sonra da Agamemnon adlı gemi, Çanakkale sularını topa tutuyordu. Troia’nın surlarından da, Anafartalar’ın siperlerinden de hep aynı ses yükseliyordu; Özgürlük İkisinde de kahramanlar vardı, ölen kahramanlarını gömmek için çatışmalara ara veren centilmenler vardı. Troia’da özgürlük mücadelesini efsaneleştiren Homeros’sa, Çanakkale’de Mehmet Akif’ti. Troia’da özgürlük destanı ‘İlyada’ysa, Gelibolu’da “Çanakkale Şehitleri” şiiriydi. İlki Troia’nın savaşıydı, diğeri ise “Son Troia Savaşı” oldu. Bu şehir 32 asır önce ittifak kuvvetlerine de özgürlük dedi. 1 asır önce itilaf donanmalarına da özgürlük adına direndi. Bu şehir, Seyit’in attığı topta da, Troialı’nın attığı okta da özgürlüğü öğrendi. Bunun içindir ki Çanakkale; bugün de, yarında ve bundan sonra da, en iyi bildiği o eşsiz değeri, en güçlü haliyle söyleyecek ve diyecek ki; Yaşasın Özgürlük” ifadelerini kullandı.

Manfred Osman Korfmann’ın öğrencisine ödül
Özgürlük ve barışla bezenen festivalin 54 yaşında olduğunu hatırlatan Başkan Gökhan, ulusal ve uluslararası düzeyde çaba sunanlara 2002 yılından beri çok prestijli bir ödül olan Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü’nü sunduklarını kaydetti. Gökhan, “Ne mutluyuz ki bu büyük ve anlamlı ödül bu yıl, 2018 Troia Yılının arifesinde Manfred Osman Korfmann’ın öğrencisine veriliyor. Ne ilginçtir ki kendisi 30 yıl önce Korfman’la tanışmıştı. Bundan 30 yıl önce Troia’yla kucaklaşmıştı. Troia’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girişinin 20. Yılına hazırlanırken bu özel ödülü alıyor. Homeros Ödülü’nün bu yılki sahibi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi, Troia Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ı tebrik ediyor, ödülü nedeniyle huzurlarınızda kutluyor, Çanakkale halkı adına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“Savaşla anılan Troia’da, Troia için adeta savaş verdi”
Kazılarda çalışmak için bir üniversite öğrencisi olarak adım attığı Troia’da ödül alan
Rüstem Aslan’ın Troia için, Troia’nın Dünya Kültür Mirası listesine girmesi için muhteşem bir gayret gösterdiğini kaydeden Gökhan şöyle devam etti; “Aşkla özdeş Troia’da, Troia’ya aşık oldu.
Savaşla anılan Troia’da, Troia için adeta savaş verdi. 30 yıldır Troia’da yaşayan ve adeta Troia’yla yaşayan oldu. Bu vesileyle Çanakkale adına, Troia adına, Troialılar adına, kendisine emekleri için şükranlarımızı sunuyorum. Ayrıca bilmenizi isterim ki takdim edeceğimiz ödül özel bir eser olup, bu ödülü tasarlayan ve üreten Heykel sanatçımız Cem Sağbil’e de huzurlarınızda içtenlikle teşekkür ederim.”

“Troia’ya ya ait olanlar Troia’da olmalıdır”
Kültür ve Turizm Bakanlığının Çanakkaleli turizmcilerin girişimleri sonucunda, Troia’nın UNESCO Kültür Miras Listesine alınışının 20. yılı olması nedeniyle 2018 yılını Troia Yılı olarak ilan ettiğini anımsatan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Batıyla doğuyu buluşturan, dünya kültürlerini birleştiren bir destan için bana göre bu bir taltif değil, bir isabet, değerin ifadesi ve iadesidir. Bir kent düşünün ki Roma’nın da Paris’in de kuruluşu ona dayansın. Bir kent düşünün ki Agustus’tan Hadrian’a, Büyük İskender’den Fatih Sultan Mehmet’e liderlerin, imparatorların, komutanların yolu burada kesişsin.
Şüphesiz bu bir şanstır, önemli bir fırsattır. Dilerim ki 2018 Troia Yılı, ziyaretçi sayısının ve Troia’ya ya ilginin artması, kentimizin ve ülkemizin tanıtımı ve turizmden hak ettiği payı alması için muhteşem bir fırsat olur. 2018 Troia Yılı buradan kaçırılanları geri almak, Troia Müzesinde, kendi evinde sergilenmesini sağlamak için de önemli bir fırsattır. Altını çizmeliyim ki Troia’ya ya ait olanlar Troia’da olmalıdır. Uluslararası alanda bu kültürel mirası, avantaja çevirdiğimiz ölçüde bundan Troia, Çanakkale ve Türkiye kazançlı çıkacaktır” diye konuştu.

Festivali başlatanları unutmadı
Başkan Gökhan, Troia Festivalini başlatan isimleri de unutmayarak konuşmasında şu şekilde yer verdi; “Bir şükranımı da benim için çok özel ve kıymetli bir gruba yapmak isterim. Onlar bu festivali başlatanlardır. Geçen zaman, verdikleri kayıplarla sayılarını azaltsa da Çanakkale’deki ve yüreklerimizde ki değerleri asla kaybolmayacaktır. Yarım asrı aşan bu festival onların, bin bir zorluklar ve imkânsızlıklar içinde attıkları tohumların mahsulüdür. Alkışlarınızı onlara ithaf ediyorum.
Rahmetli Cahit Altan, Rahmetli Hüseyin Uluarslan, Rahmetli Jak Molinas, şükür ki hayatta olan Sayın İzzet Melih Dilmaç, Sayın Eyüp Sabri Özkan sizlere bu kent adına çok teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Kıymetli Büyüğümüz İzzet Melih Dilmaç’ı evinde ziyaret ederek 54. cü festivalimizin davetiyesini takdim ettim, asırlık çınarımızın sevgi ve selamlarını size getirdim. 54. Uluslararası Troia Festivalini bugün buradan, Troia’dan başlatıyoruz. 9-13 Ağustos tarihleri arasında kültürel ve sanatsal etkinliklerle dopdolu güzel günlere yelken açıyoruz. Ulusal ve uluslararası düzeyde saygın, özgün ve başarılı müzisyenler, tiyatro sanatçıları, sahne sanatçıları, gazeteci ve yazarları ağırlıyoruz. Her bir etkinlik, bir kısrak gibi özgürlüğü, bir güvercin gibi barışı taşıyacaktır. Özgürlük Parkından Çimenlik Kalesine, Amfi Tiyatrodan Kordona, farklı alanlarda, farklı etkinliklerle festival coşkusunu yüceltecek, özgürlük ve barış vurgusunu kentte hâkim kılacağız.”

Aslan duygularını dile getirdi
Başkan Gökhan’ın elinden Homeros Bilim Sanat Kültür Ödülünü alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi, Troia Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ise konuşmasında duygularını şöyle dile getirdi; “Troia’da yaşadığım en güzel en onurlu en güzel günlerden bir tanesi. Ben bu akşam burada Homeros’un bu kentin öyküsünü anlatarak yaktığı şiir ateşi adına bu ödülü alıyorum” diye konuştu. Festival açılış töreni, ‘Bin Gemiye Yelken Açtıran Aşk’ dans ve müzik gösterisiyle sona erdi.

Haber: Fehmi ŞENYİĞİT

Editör: Ersan Küçükkuru