Çanakkale Savaşları sırasında, İtilaf birlikleri Seddülbahir ve Arıburnu'ndaki çarpışmalardan sonra Gelibolu Yarımadası'nı buralardan geçmenin imkansız olduğunu görerek, kuzeydeki Anafartalar'da yeni bir cephe açtı ve Conkbayırı'nı ele geçirdi. Ancak 10 Ağustos 1915'te Mustafa Kemal'in emriyle başlatılan süngü hücumuyla, düşman püskürtüldü ve İtilaf Devletleri, Anafartalar'dan Gelibolu Yarımadası'nı geçemedi. Çanakkale Geçilmez Destanı'nın dönüm noktası olan Anafartalar Zaferi, 105’ci yılında sosyal mesafe kurallarına uygun törenle kutlanırken şehitler dualarla anıldı.
Conkbayırı'ndaki törende Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Vali İlhami Aktaş, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Eceabat Kaymakamı Hasan Ongu, Belediye Başkan Vekili Süleyman Canpolat, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutan Vekili Deniz Albay Cem Edip Avcı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Avustralya Askeri Ateşesi Albay Richard Campbell, Birleşik Krallık Albay Piers Strudwick yer aldı.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda katılım ile gerçekleşen törende, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Vali İlhami Aktaş, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Avustralya Askeri Ateşesi Albay Richard Campbell ve Birleşik Krallık Albay Piers Strudwick tarafından Conkbayırı'nda Atatürk anıtına çelenkler sunuldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından Eceabat İlçe Müftüsü Sinan Çetin tarafından şehitler için Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı. Ardından da dua edilmesiyle buradaki tören son bulu.
“ÇANAKKALE BİZİ HER ZAMAN BİR ARADA TUTACAK EN ÖNEMLİ TARİHİ DEĞERİMİZDİR”
Anafartalar Zaferi'nin 105'inci yıl dönümü dolayısıyla Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde ‘Ben Binbaşı Ali Faik Bey Sergisi’ açıldı.
Etkinlikte, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Şehit Binbaşı Ali Faik Bey'in torunu Erdal Kabatep’nin ardından konuşma yapan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, "Vatanı vatan yapan, milleti millet yapan, bayrağı bayrak yapan bu coğrafyada binlerce yıldır varız. Ama bir kez daha burayı vatan yapan, bir kez daha bu topraklara şanlı bayrağımıza varlığını hissettiren Çanakkale Savaşları'nı anlamadan, ulusal bütünlüğümüzü, toplumsal varlığımızı anlamamız, algılamamız mümkün değil. Dünyada her zaman bir itiş kakış var. Elbette barışı arzu ediyoruz ama vatanımızı da kimseye vermeyeceğimizi anlatmanın ruhunun yaşandığı bu mekanları korumak, yaşamak ve en önemlisi burayı gençlerimize hissettirmek durumundayız. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve elbette Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bu bölgeye verilen kıymet, bu bölgede yapılan yatırımlar, bu bölgenin gelişmesinde, tanınmasında, tanıtılmasında ortaya koyulan gayret çok kıymetli. Bundan sonra burada ve vatanın dört bir tarafında sergilerle bütün evlatlarımıza burayı tanıtmamız lazım. Dünyanın öyle bir coğrafyasındayız ki çevremizde bize pozisyon alan, pusu kuran tehditlerle karşı karşıyayız. İşte güney sınırlarımıza yaşadığımız sıkıntılar. Her zaman uyanık, Çanakkale Ruhu'nu içimizde yaşamayı vazife edinmemiz gereken bir coğrafyanın içerisindeyiz. İşte Çanakkale bizi her zaman bir arada tutacak en önemli tarihi değerimizdir" dedi.
Gizem Tuğçe BAYHAN
Editör: Boğaz Gazetesi