Toplantının açılış konuşmasında Kadına yönelik işlenen vahşi cinayetler, çocuk istismarlarının artmasına değinen ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu, her şeyi gelecek nesiller olan çocuklar için yaptıklarını dile getirerek “Para ile asla yerine koyamayacağımız değerlerimizi kaybediyoruz . Kadına şiddet gündemden düşmüyor, hepimizin evladı var, bebek denilecek çocuklarımızın katledilmesi akıl alır gibi değil. Adalet olmazsa yaptığımız ticaretin de, üretimin de hiçbir anlamı olmaz” dedi. 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ekim ayı olağan meclis toplantısı  ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu üyeleri ve  meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen mecliste gündem enflasyon ve Kadına yönelik şiddet oldu.  Mecliste ilk konuşmayı gerçekleştiren isim ise Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer oldu. Aydeğer, konuşmasına ekonomik değerlerden bahsetti. 
Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer, meclisi açılış konuşmasının başında yaşanan küresel krizlere dikkat çekerek  “Yaşanmakta olan çok sayıda global krizin gölgesinde insanoğlu, daha iyi bir gelecek için umudunu korumakta ciddi bir güçlük çekmektedir. Yaşamı kolaylaştıran teknolojik gelişmeler, sürdürülebilir çevre için atılan olumlu adımlar ile gelecek adına iyimser olmaya çabalayan insanoğlu, dünyayı çevreleyen küresel tehditler, vahşete dönüşen insanlık dramları, çevre felaketleri ve ekonomik şoklar altında ezilmeye devam ediyor. Kasımın ilk haftasında gerçekleşecek olan ABD seçimlerindeki belirsizlikler ve olası sonuç senaryoları, dünya ekonomi ve siyasi çevrelerince yakından takip edilmeye devam etmektedir. Ekonomi cephesinde süregelen olumsuzluklara rağmen, ABD’de faizin yumuşak iniş senaryoları ile birlikte Fed’in faiz indirim sürecine girmesi ve Çin’den gelen teşvik adımları, güçlü artan ABD tarım dışı istihdam verisi gibi, parametreler küresel tarafta olumlu tema algılanmaktadır. 

Çanakkale'de yoğunluktan randevu veremiyorlar Çanakkale'de yoğunluktan randevu veremiyorlar

Ortadoğu savaşa sürükleniyor
Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer, konuşmasında Ortadoğu’daki İsrail, İran, Lübnan ve Suriye gerilimine de değinerek “İsrail’in Filistin topraklarında sürdürdüğü insanlık dramı, dünyanın gözü önünde çocuk, kadın, yaşlı, hasta demeden hız kesmeden devam etmektedir. 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 41 bin 965'e, yaralananların sayısı ise 97 bin 590'a yükseldiği ifade ediliyor. Öte yandan İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları birinci yılına girerken  Lübnan, Suriye ve  İran ile İsrail arasındaki devam eden karşılıklı ateş hattı, İran ile çok yüksek bir seviyeye ulaşan gerilim  Ortadoğu’yu topyekün bir savaşın eşiğine getirmiş durumdadır. Kuzeydeki Ukrayna- Rusya savaşında her geçen gün açılan cephelerin sayısı artarken, süreç bir kör düğüme doğru ilerlemektedir. Savaş mağduru binlerce insan, çaresizlik içinde yaşam mücadelesi vermeye devam veriyor. İsrail'in İran’nın ihracat tesislerini vurması halinde, 17 milyon varilin devre dışı kalacağı, buna bağlı petrol fiyatlarının varil başına 10 ila 15 dolar artabileceği ifade edilmektedir” dedi.

Enflasyon en çok kira, eğitim ve gıda da yüksek görüldü
Türkiye’nin enflasyonla mücadelesi ve TÜİK verilerine değinen Armağan Aydeğer “Türkiye ekonomisine baktığımızda; enflasyonla mücadele gündemin hala en güçlü birinci maddesi olmaya devam etmektedir. Ekonomi çevrelerince T.C. Merkez Bankası’nın 2025’in başlarında indirimlerine başlayabileceği, enflasyonun hala biraz yapışkan olarak devam ettiği, buna bağlı para politikasının sıkı kalmaya devam edeceği belirtilmektedir. Enflasyonda düşüş ivmesi devam ederken, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Eylül'de tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49,38 artarak 2023 yaz aylarından bu yüzde 50'nin altı görülmüş oldu. Eylül ayı verileri yıllık enflasyonun basit faizi dikkate alındığında üç yılın ardından ilk kez pozitif reel faize de işaret etti. TÜİK mevsim etkilerinden arındırılmış Eylül ayı tüketici fiyat endeksine göre aylık artış yüzde 2,80 olarak açıklandı. Üretici fiyat endeksi artışı da geçen aya göre yavaşlama gösterdi. Eylül'de üretici fiyatlarında yıllık artış yüzde 33,09'a geriledi. Aylık üretici enflasyonu ise aynı dönemde yüzde 1,37 oldu. TÜİK verilerine göre, aylık bazda en yüksek artış yüzde 14,21 ile eğitim grubunda gerçekleşirken. Hizmetler grubunda en yüksek enflasyona sahip başlık yüzde 6,55 ile kira oldu. Kirayı yüzde 5,58 ile taze meyve ve sebze dışında diğer işlenmemiş gıdalar izledi. Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 27 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 6 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 110 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. Yıllık olarak bakıldığında en yüksek artış yüzde 97,87 ile konut grubunda görüldü. Yıllık enflasyon bakımından konut grubunu yüzde 93,59 ile eğitim; yüzde 65,41 ile lokanta ve oteller izledi. Oranlarına baktığımızda özellikle kira, eğitim ve gıda alanlarındaki devam eden yüksek artışlar vatandaşların geçimini ciddi oranda baskı altında tutmaktadır” dedi. 

Hantal bürokrasi kolaylık sağlamalı 
Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer “Özellikle Ülkemizde yenilenebilir enerji yatırımlarının teşvik edilmesi, önündeki hantal bürokratik yapının kolaylaştırılması büyük önem arz etmektedir. Bugün örneğin bölgemizde çatısına GES yatırımı yapmak isteyen bir işletme aylarca uygunluk için onay beklemektedir. Buna gerekçe olarak üretilen enerjinin aktarımı için altyapı kapasitesinin sınırlı olduğu belirtilmektedir. Bu konuda ilgili kurumlarımızın hızlı yatırımlar ile ivedi tedbir alması, kendi yenilenebilir enerjisini üretmek isteyen işletmelerin önündeki bürokratik zorlukların kaldırılması, bu yatırımı gerçekleştirecek olan işletmelerin teşvik edilmesi büyük önem arz etmektedir. Özel işletmelerin kendi tüketimleri için üreteceği elektrik enerjisi Ülkemizin enerji bağımlılığını azalmasına önemli bir katkı sunacaktır.” dedi.

 Adalet yoksa yaptığımız ticaretin ne anlamı var?
Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer’in ardından gündem dışı bir konuşma yaparak kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına dikkat çekerek isyan eden Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu “Ülke gündemimizde ekonomi, enflasyon, faiz, finansmana erişimdeki zorluklar, kalifiye personel sıkıntısı vs hepsi yine var ama ben bugün öncelikle ‘artık yeter’ diyerek  daha önce pek girmediğim toplumsal dejenerasyon konusunda bir çağrı yapmak istiyorum. Para ile asla yerine koyamayacağımız değerlerimizi kaybediyoruz . Kadına şiddet gündemden düşmüyor, hepimizin evladı var, küçük bebek denilecek çocuklarımızın katledilmesi akıl alır gibi değil. Adalet olmazsa yaptığımız ticaretin de, üretimin de hiçbir anlamı olmaz. Hepinize ayrı ayrı soruyorum ne için çalışıyoruz? Düzgün bir yaşam, çocuklarımıza düzgün bir gelecek bırakmak için. Daha doğrusu bizler sonra ki nesiller için yaşıyoruz” dedi. 

Biz Çanakkale’yi tanıtmaya çalışırken bu olayların yaşanması bizi üzüyor
Geçtiğimiz gün emniyet müdürlüğü önünde yaşanan silahlı ve bıçaklı kavgayı hatırlatan Selçuk Semizoğlu “Türkiye’de yaşanılanların dışında biliyorsunuz her gün bir şeyler  çıkıyor. Bunlar bizim sosyal medyadan görüp, duyduklarımız. Geçen hafta Çanakkale’de çok acı bir olay oldu. Karakol önünde silahlı çatışma, birbirlerini bıçaklama gibi olaylar Çanakkale’ye yakışmıyor. Bunları Emniyet Müdürümüz Kenan Beyi ziyaret ettiğimde de dile getirdim. Ticaret ve Sanayi Odası olarak bacasız sanayi, yani en kolay ihracat yöntemi turizmi destekliyoruz. Biz Çanakkale’yi tanıtmaya çalışırken bu tür olaylar ile Çanakkale’nin anılması şahsımı üzüyor. Bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum. Bu konuda kolluk kuvvetlerimizin ve mahkemelerimizin gereğini yapacağına inanıyorum” dedi. 

Komitelerimizin daha aktif olmasını istiyoruz
Konuşmasında komite başkanlarına da seslenen Selçuk Semizoğlu “Biz 5174 sayılı Kanuna tabiyiz. Lütfen bu Kanunu okuyun. Orada Komite Üyemizin, Komite Başkanımızın yetkisi, Meclis Üyemizin, Yönetim Kurulu Üyelerinin, Yönetim Kurulu Başkanının yetkisi ve aynı zamanda görevleri hepsi yazıyor. Biz Oda olarak Kanun çıkartamayız, ceza kesme yetkimiz de yok. Ama gündem yaratırız. Yaklaşık iki yıl önceki seçimlere dönelim, hepimiz ne kadar mücadele ettik. Her biriniz kendi Komitelerinizde kendi meslektaşlarınızdan oy istediniz ve seçildiniz. Her biriniz kanaat önderisiniz.     Meclisimizde bugüne kadar hiçbir zaman ses yükselmedi. Sizlerin Komitelerinizi çok sıkı çalıştırması lazım. Meslek Komitelerimizi çok önemsiyoruz ama komitelerimiz çalışmazsa burada toplanmamızın hiçbir anlamı olmaz. Komitelerimiz sorunlarını Yönetim Kuruluna gelecek şekilde iletmezse Birliğimizin bir anlamı kalmaz.   Benim sizlerden ricam her biriniz bağlı olduğunuz komitede her konuyu yazın. Komite kararları bizim Yönetim Kurulunda her hafta gündem maddemiz. Bu kararlar bizim el fenerimiz, bizim için çok önemli. Komite kararı bize gelmezse karanlıkta yürüyen adam gibi oluruz. Onun için Meclisin ve Komitelerin daha hareketli, daha sesli çalışmasını istiyorum” dedi.

Çanakkale’de neler oluyor?
Çanakkale bürokrasisinde yaşanan değişimlere de dikkat çeken Selçuk Semizoğlu “Çanakkale’de neler oluyor? 3 ay önce Sayın Valimiz değişti. 1 ay önce İl Emniyet Müdürümüz ve Jandarma Komutanımız değişti. Birçok kurum müdürlerimiz değişti. Milli Eğitim Müdürü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz değişti. Defterdarımız değişti. Birçoğuna hayırlı olsun ziyaretine gittik. Gidemediklerimize de önümüzdeki günlerde gideceğiz. Dün Çanakkale Barosu Başkanımız değişti. Kent Konseyi Başkanımız değişti. Şimdi Ticaret ve Sanayi Odası’nın bunlarla ne alakası var diyeceksiniz ama bunlar çok önemli. Çünkü sizin sorunlarınız bize yansıdığı zaman bizim çözüm arayacağımız kurumlar bunlar. Her birine hoş geldiniz diyorum. Her biriyle çok seviyeli, çok iyi çalışacağımıza inanıyorum” dedi.  

Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2024 Eylül ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2024 Eylül ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Ardından üyelerin talepleri dinlenerek meclis sonlandırıldı.

Muhabir: Cuma Deren