Küresel krizin etkilerinin her geçen gün daha da hissedildiği şu dönemde, Arap yarımadasında yer alan Çöl coğrafyası hakkında değerlendirmeler yapan Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi, Prof. Dr. Murat Türkeş, sosyal medya hesabından; ‘’Kurak Bölge ve Çöl Coğrafyası Ummül-Kayveyn Emirliği - Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), BAE'de o kadar ciddi bir çöl ağaçlandırması ve kumul hareketi ve erozyonu önleme çabası ve eylemi var ki, bu gidişle en geç 30 yıl içinde yollardan ve yerleşmelerden uzak araziler dışında hiç "çıplak çöl" kalmayabilir. Belki de gelecek kuşaklara çölü tanıtabilmek amacıyla "çöl parkları ve çöl koruma alanları" oluşturularak, bu özel koruma arazilerinden eğitim ve turizm amacıyla yararlanılabilecektir. Fotoğraf makinesiyle çektiğim çeşitli çöl jeomorfolojisi fotoğraflarını sonra paylaşacağım.’’ dedi.
Ayrıca geçtiğimiz günlerde de, ulusal bir gazetede iklim değişikliği konusunda demeç veren Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi, Prof. Dr. Murat Türkeş ağaçların ve ormanların iklim krizini önlemede oynadığı rol hakkında; ‘’İklim değişikliğiyle savaşımın ve iklim krizinin önlenmesinin en önemli yolları, sera gazı salımlarını tüm insan etkinlik ve sistemlerinde (sosyoekonomik sektörler, vb.) azaltmak, başta orman ekosistemleri gelmek üzere yutakları geliştirip artırmak vb. insan girişimleri, politika ve önlemlerini içerir. Ormanlar hem bitki solunumu yoluyla havaya CO2 verir, hem de verdiklerinden çok fazlasını fotosentez yoluyla geri alır. Fotosentez sonucunda, karbonhidratlı maddeler ve oksijen oluşur. Bu yüzden orman örtüsündeki değişiklikler dünyanın karbon döngüsünü ve havaküredeki CO2 birikimini etkiler. Orman biyolojik kütlesinin, ormanlaşma, yeniden ormanlaştırma ve ağaçlandırma yoluyla arttırılması, insan etkinlikleri ile havaküreye salınan fazla CO2’nin havadan geri alınmasına yardımcı olur.’’ şeklinde konuştu.
Son dönemde üstüne konuşulmaya başlanan mekanik ağaçlar hakkında ise; ‘’Genel olarak mekanik ağaçlar, iklim değişikliği savaşımında ‘karbondioksit (kısaca karbon) tutma/yakalama ve depolama’ olarak adlandırılan etik sorunları olan ve henüz yaygın uygulaması olanaklı olmayan pahalı ve gösteri amaçlı teknolojik çözümlerden biridir. Bu konudaki en yeni çalışma, Arizona Eyalet Üniversitesi araştırmacılarının geliştirmiş olduğu ‘özel mekanik ağaçlar’ proje çalışmasıdır. Gerçekte bu mekanik ağaçlar ya da aletler, karbondioksit yakalayan dikey kulelerdir. Teknik olarak, bu aletler yardımıyla havadaki karbondioksit depolanabileceği kapalı bir ortama itilir. Bunlar, her biri yaklaşık 5 fit çapında ve iki inç aralıklı, kimyasal bir reçineyle kaplanmış ve bir vinil plak yığını gibi yerleştirilmiş uzun dikey disk sütunlarıdır.’’ şeklinde ifade etti.
İbrahim Akın KAZANCI
Editör: Ersan Küçükkuru