Lapseki Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muammer Topaloğlu yaz aylarında beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesine karşı uyardı. Yazın gelmesi ile birlikte artan hava sıcaklıklarına bağlı olarak bazı sağlık sorunlarında artış olacağına dikkat çeken Topaloğlu özellikle kalp, şeker ve tansiyon hastalarını uyardı. Lapseki Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muammer Topaloğlu yaptığı açıklamada, “Kan basıncında ve kalp atım sayısında artış olabilmekte, özellikle hipertansiyon ve kalp hastalıkları yaz aylarında daha sık görülmektedir. Ayrıca artan terleme nedeniyle gelişen tuz ve su kaybı sonucunda halsizlik, bulantı, baş dönmesi ve baygınlık hissi gibi şikayetlerde de artış görülmektedir. Yaz sıcaklıklarından en çok çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik hastalığı olanlar etkilenmektedir. Bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır. Ayrıca sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülmektedir. Yaz aylarında görülen sağlık sorunlarının azaltılmasında toplumun bilinçlenmesi son derece önemlidir. Yaz aylarında da dengeli beslenmeye dikkat edilerek, günlük beslenme 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde yeterli miktarlarda olmalı ve tek öğünde fazla miktarda beslenmeden kaçınılmalıdır. Terleme ile oluşan sıvı ve mineral kaybını yerine koymak için günlük en az 2-2.5 lt su tüketilmelidir. Kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suları tercih edilmelidir. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılamak amacıyla bol bol meyve tüketilmelidir. Yağlı besinlerden ve özellikle yağda kızartma şeklinde yapılan besinlerin tüketiminden kaçınılarak, haşlama ve ızgara yöntemi gibi sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. Hamur tatlıları yerine süt tatlıları, meyve tatlıları ve dondurma tercih edilmelidir. Besin zehirlenmeleri, özellikle yaz aylarında artış gösteren hastalıklardan biridir. Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmakla birlikte, zaman zaman daha ağır seyredebilmekte hatta ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulabilen besinler (et, yumurta, süt, balık, tavuk vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına dikkat edilmelidir" şeklinde konuştu.
Editör: Boğaz Gazetesi