2020 yılında yağış azlığı nedeniyle kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalan 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı'nda su seviyesi 23 milyon metreküpe kadar düştü. Beklenen yağışların yağmaması ile birlikte su seviyesindeki yaşanacak düşüşle kısıtlamalar oluşabilir.
Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, "Atikhisar Barajı Çanakkale kentinin tek içme ve kullanma suyu kaynağı. Şuandaki rezervimiz 23 milyon metreküp, doluluk oranımız yüzde 42,5. Kent ihtiyacı için çok büyük bir risk olmamakla birlikte önümüzdeki dönemin kurak geçmesi halinde 2020 yılında aldığımız önlemler gibi bir takım önlemler almak zorunda kalabiliriz. Ama Atikhisar Barajı aynı zamanda tarımsal sulamada da kullanılan bir baraj. Dolayısıyla eğer yağış düşmemesi halinde tarımsal üretim açısından da bir risk şuanda görülüyor" dedi.
2020 yılında yağış azlığı nedeniyle kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalan ve 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı'nda su miktarı, 12 milyon metreküpe kadar düşmüş, Belediye Encümen kararı ile su kullanımına ciddi kısıtlamalar getirilmişti. Çanakkale’nin tek içme tek içme ve kullanma suyu kaynağı Atikhisar Barajı'nda su seviyesi 23 milyon metreküpe kadar düştü. Önümüzdeki dönemde kuraklığın devam etmesiyle barajda su miktarındaki azalmanın sürmesiyle kısıtlamalar meydana gelebilir.
"BİR TAKIM ÖNLEMLER ALMAK ZORUNDA KALABİLİRİZ"
Atikhisar Barajı'nın Çanakkale kentinin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olduğunu vurgulayan Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, "Şuandaki rezervimiz 23 milyon metreküp, doluluk oranımız yüzde 42,5. Kent ihtiyacı için çok büyük bir risk olmamakla birlikte önümüzdeki dönemin kurak geçmesi halinde 2020 yılında aldığımız önlemler gibi bir takım önlemler almak zorunda kalabiliriz. Ama Atikhisar Barajı aynı zamanda tarımsal sulamada da kullanılan bir baraj. Dolayısıyla eğer yağış düşmemesi halinde tarımsal üretim açısından da bir risk şuanda görülüyor. Çünkü kent ihtiyacı öncelikli olarak karşılanacağı için. Tarımsal sulamada su verilemeyeceğinden dolayı burada bir ekonomik kayıp olması söz konusu. Ancak aldığımız meterelojik verilere göre de 10 Ocak tarihinden sonra yağışlı bir döneme gireceğin öngörüyor uzmanlar, umutla bekliyoruz” şeklinde konuştu.
"DİLERİM BUNLARIN HİÇBİRİNİ YAŞAMAYIZ"
Çanakkale’de, 2020 yılında ciddi bir kuraklık yaşandığını ifade eden Başkan Yardımcısı irfan Mutluay, “Su seviyemiz o zamanlar ciddi anlamda azalmış, yüzde 22'ler seviyesine düşmüştü. Belediye Encümeni kararıyla da bir takım önlemler aldık. Aldığımız önlemler oto yıkamalarda kısıtlamalara gittik ve burada her ay belirli bir tonajın üzerinde su kullanımına izin vermedik. Kentlilerimize sürekli uyarılarda bulunduk. Özellikle merdiven yıkamaları, işyeri önleri yıkamaları, bahçe sulamalarının azaltılması ya da sulama yapılmaması, kısıtlı uygulanması gibi yine benzer önlemler almak zorunda kalabiliriz. Ama dilerim bunların hiçbirini yaşamayız. Yağışlı dönemle birlikte barajımız dolar ve gerek kent halkına gerekse tarımsal üretime hizmet verir” dedi.
Gülçin AKIN
Editör: Boğaz Gazetesi