Sağlıklı gıdanın nasıl üretildiği, sorframıza nasıl geldiği ve bununla nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgi vermek ve gıdaların sofraya geliş süreci hakkında bilgi vermek amacı ile Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çanakkale Anadolu Lisesi işbirliğinde yürütülen ‘Sağlıklı Beslenme ve Sürdürülebilir Beslenme’ konulu erasmus+ projesi kapsamında teknik gezi düzenlendi. Uluslararası düzenlenen Projenin Türkiye ayağı ‘organik zeytin ve zeytinyağı’ teması ile gerçekleştirildi. Zeyti,n ve zeytinyağının incelendiği proje kapsamında öğrencler ve öğretmenler, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinin ‘Zeytinin Adı Zeytinyağının Tadı’ projesini yürüttüğü önder üreticilerinden olan Hakkı Aker'in Ezine'nin Geyikli Beldesi'ndeki organik tarım yapılan zeytin bahçesine teknik gezi düzenlendi. Burada öğrenci ve öğretmenlere organik zeytin ve zeytinyağının üretimi hakkında bilgiler verildi ve zeytin hasadı yaptırıldı. Zeytinyağı fabrikası gezdirildi. Teknik geziden sonra hasat ettikleri zeytinleri işlemeleri ve kendi ülkelerine götürerek tüketebilmeleri için zeytin işleme konusunda da bilgi verildi.
Proje, Fransa'dan 8, Hırvatistan'dan 6, Romanya'dan 8, Polonya'dan 7, Makedonya'dan 8 ve Çanakkale Anadolu Lisesinden 10 kişilik öğretmen ve öğrenci gurubu olmak üzere toplamda 47 kişinin yer aldığı 6 gruptan oluşmakta ve proje ortağı olan her ülkeye özgü belirlenen tema çerçevesinde çalışmalar yapılmakta. Bu temalardan bazıları coğrafi işaret almış ürünler ile ilgili tanıtımlar, yiyecekleri sağlıklı saklama yöntemleri, okul kantinleri için sağlıklı yiyecekler ve diyetisyen tarafından sağlıklı beslenme üzerine verilen eğitimlerden oluşmakta. Projenin ana teması sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme olduğu için özellikle her ülkede proje ortakları tarafından organik tarım işletmeleri ziyaret edilerek üreticilerden organik tarım üretimi hakkında bilgiler alınmaktadır.
Haber Merkezi
Editör: Boğaz Gazetesi