Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Yeni eğitim-öğretim döneminde öğrenciler 12 Eylül'de ders başı yapmaya hazırlanıyor. Çocukların tükettiği gıdalar kadar, kullandıkları eşyaların da güvenli olması gerekmektedir. Piyasada bulunan ve kalite-güvenlik testinden geçmemiş merdiven altı olarak tabir ettiğimiz kırtasiye malzemeleri, özellikle gelişme çağındaki çocuklar için önemli sağlık sorunları doğurabilmektedir. Merdiven altı olarak üretilen çanta, beslenme çantası, kalem kutusu, matara, kaplıklar pastel boya, suluboya, oyun hamuru, silgi ve diğer boyalarda; kanserojen olduğu için yasaklanan azoboyarmaddeler, alerjen boyarmaddeler, baskı ve boyalarda yumuşatıcı olarak katılan fitalatlar, bağışıklık sistemini tahrip eden ağır metaller kullanılabiliyor. Aynı zamanda kanserojen olan fitalatlar, insanlarda ve hayvanlarda hormon sistemine zarar vermekle birlikte astım ve üreme bozukluğuna da neden olmaktadır. Kanserojen boyarmaddeler ise deri ile temas sonucu deri tarafından direkt emilmektedir. Velilerimiz sprey boyaların ve yapıştırıcıların su bazlı olması ve solvent içermemesi konusunda da hassas davranmalılar, kokulu kırtasiye malzemelerine dikkat etmeliler. Geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlıklarını koruyarak büyümeleri için, özellikle okul ürünleri konusunda seçici olmamız gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.
37 yıldır kırtasiyecilik yapan Burak Gün, kırtasiye ürünleri, özellikle anasınıfı yaş grubundan başlayan ilk ve ortaokulda devam eden geniş yelpazeli ürünler olduğunu söyledi. Özellikle küçük yaş grubu çocuklar için kırtasiye ürünlerinin bu tarz üretim yapan yerlerden alınmaması, daha dikkatli özenli bir şekilde seçilmesi gerektiğini belirten Gün, sözlerine şöyle devam etti:
“Kırtasiye ürünlerini biz kırtasiyeciler tamamen kırtasiyelerden alınmasından yanayız. Marketlerde de bu tarz ürünlerin 2 ya da 3’üncü kalite üretimler olduğunu bilmekteyiz. Bu yüzden marketlerden de çok fazla müşterilerimizin bu ürünleri tercih etmediğini biliyoruz. Mutlaka aldıkları ürünlerin, üretim yerlerine, son kullanım tarihlerine baksınlar. Merdiven altı üretim yapılan yerlerin ürünlerinde barkod tanımlamalarından da bakabilirler. Mutlaka aldıkları ürünleri detaylı olarak incelemelerini tavsiye ediyoruz.”
Mustafa SUİÇMEZ
Editör: Boğaz Gazetesi