Dün gece Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyünde  3.8 büyüklüğündeki deprem, bölgedeki vatandaşları endişelendirirken, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, sosyal medya hesabından önemli açıklamalarda bulundu.

452109440 1140352663915400 1568770805262546827 N

"Şeytan Üçgeni"nde Art Arda Depremler
Prof. Dr. Doğan Perinçek, son bir hafta içinde bölgede beşinci kez 3.0 büyüklüğünün üzerinde bir deprem yaşandığını ve bu depremlerden üçünün "Şeytan Üçgeni" olarak nitelendirilen alanda meydana geldiğini belirtti. Perinçek, bölgenin uzun bir süredir sessiz kaldığını ancak son günlerde tekrar hareketlendiğini ifade etti.

90 yaşındaki üç kadından uzun ömrün sırrı 90 yaşındaki üç kadından uzun ömrün sırrı

Kuzey-Güney Uzanan Faylar Üzerinde Deprem
Perinçek, dün gece Ayvacık Gülpınar yakınında meydana gelen 3.8 büyüklüğündeki depremin diğerlerinden farklı olarak yaklaşık kuzey-güney yönünde uzanan bir fay üzerinde gerçekleştiğini vurguladı. Çanakkale Boğazı ve Ege Denizi kıyılarına paralel uzanan bu fay sistemini çalıştıklarını ve haritaladıklarını belirten Perinçek, Papaz Plajı'nın hemen kıyısında başlayan bu fayın, Çanakkale Boğazı girişindeki Eski Kumkale'ye kadar uzandığını gözlemlediklerini söyledi. Perinçek açıklamalarının devamında, ''Bu deprem diğer depremlerden farklı olarak yaklaşık kuzey güney uzanan fay üzerinde gerçekleşti. Çanakkale Boğazı kıyılarındaki ve Ege denizi kıyılarına paralel uzanan fay sistemini bizzat çalıştık ve haritaladık (kırmızı çizgiler). Ege kıyılarına paralel uzanan faylardan birinin Papaz Plajı'nın hemen kıyısında olup Çanakkale Boğazı girişindeki  Eski Kumkale ye kadar uzandığını gözlemledik'' dedi.

Aktif Fayların Tehlikesi
Prof. Dr. Perinçek, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) aktif fay haritasında da yer alan kuzey-güney uzanan fayların, hem kendi çalışmaları hem de MTA tarafından aktif olarak haritalandığını kaydetti. Perinçek, son günlerde 3.0 büyüklüğünü geçen depremlerin kendisini her zaman tedirgin ettiğini ve özellikle bu depremlerin son 7 gün içinde olması durumunda daha fazla endişelendiğini bilirterek, ''Önceki günlerde belirtiğim gibi bölgede olan ve 3 büyüklüğü geçen faylar her zaman beni tedirgin ediyor. '' dedi. Perinçek, doğanın sürekli uyarılar verdiğini ve bu uyarıların dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, bölgedeki vatandaşların tedbirli olması gerektiğini ifade etti. 

Muhabir: Coşkun Balcı