Meclisteki hükümet eleştirilerine cevap veren AK Parti Meclis Üyesi Hakan Çetin’in “Ben şuradan çıkınca Belediye Başkanı olsam şöyle kafayı kaldırdığım zaman şehirden utanırım” sözlerine Belediye Başkanı Muharrem Erkek “Bu projeler 5 ay gibi  kısa sürede olabilecek şeyler mi?  Siz meclis üyesisiniz bunu öngöremiyor musunuz?  ‘Ben utanıyorum bu kentten’ demenize  üzüldüm” dedi.

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde yenilenen Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyeleri geride bıraktığı  sürede ılımlı tutumlarla Belediye Meclis çalışmalarını yürüttü. Eylül Ayı Meclisinde yeniden karşı karşıya gelen İktidar ve Muhalefet Üyeler, 5 ay sonra meclisi eski günlerine döndürdü. Muhalefet üyeleri ekonomi üzerinden iktidara yüklenirken, iktidardaki belediye meclis üyeleri ise 20 yıldır yerelde iktidar olan CHP’li Belediyeye yüklendi. Meclisteki tartışmalarda dikkat çeken diyaloglar ise AK Parti Belediye Meclis Üyesi Hakan Çetin ve Belediye Başkanı Muharrem Erkek arasında yaşandı.

Çanakkale  Belediye meclisi Eylül Ayı her zamanki gibi Belediye Başkanı Muharrem Erkek’in gündem dışı konuşması ile başladı. Başkan Erkek, iki aylık süreci değerlendirdi. Ardından Belediye Meclisi Grup Başkan Vekillerine sözü verdi. İlk sözü alan isim ise Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Bülent Şarlan oldu.

Çalışanlar Artık Geçinemiyor

Eylül Ayı Belediye Meclisinde gündem dışı söz alan ilk isim CHP Grup Başkan Vekili Av. Bülent Şarlan Oldu. Şarlan yaptığı açıklamasında ülkenin ekonomik sorunlarına ağırlık vererek “Çiftçilerimiz zaten yüksek enflasyon sebebiyle fahiş fiyatlarla aldığı gübre, tohum ilaç mazot gibi girdilerin daha borcunu ödeyemem işken, kendi alın terinin karşılığını almadan yangınlar sebebiyle maalesef tüm ürünlerini kaybettiler. Bu sebeple ülkemizin her noktasında çıkan yangınlar sonucu mağdur olan çiftçimizin kredi borçları diğer hasat dönemine kadar ertelenmeli ve devletimiz taraf tüm zararları karşılanmalıdır bu konuda devletimizin gereği yapmasını bekliyor istiyoruz.   Çiftçilerimiz esnafımız emeklilerimiz ve neredeyse tüm çalışanlar geçim sıkıntısı içerisinde enflasyonist ortam insanları bu sıkıntının içerisine çok sokmuş vaziyette çiftçimiz serbest piyasada tüccarın verdiği düşük fiyatlar Toprak Mahsulleri Ofisinin koyduğu kotalı alımlar ve yangınlar yüzünden artık geçinemez bir hale geldi. Esnafımız ağır vergiler, yüksek kiralar, elektrik gibi zorunlu giderlerin ağırlaşması sebebiyle dükkan kapatmak veya devretmek zorunda kalıyor. Emeklilerimiz açlık sınırının altında olan maaşları sebebiyle ek gelir olması için yaşlarına uygun olmayan işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Emekli maaşlarının düşüklüğü sebebiyle, enflasyon ile mücadele edemez hale gelmiştir. Kısacası artık toplumun büyük bir kesimi geçinemiyor. Çalışanlar her ay istatistik kurumundan inandırıcı olmaktan uzak olan değil, gerçek enflasyon oranlarının açıklanmasını bekliyor. Emekliler 5 kilo et bile alamayan bayram ikramiyesi ile hangi borçlarını kapatacaklarını düşünüyor. Bu sebeple enflasyonist ortamda emekli maaşlarının asgari ücretten az olmamak üzere açlık sınırının üzerine çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi.

Liyakatli Atamalarla Gençlere Şans Verilmeli

MHP Çanakkale merkez ilçe başkanı, Çelik oldu MHP Çanakkale merkez ilçe başkanı, Çelik oldu

İYİ Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili  Emirhan Şahbaz ise yaptığı gündem dışı değerlendirmede gençlerin işsizlik durumunu çözmek yerine liyakatsizce atanan ve birden fazla maaş alan atamalara dikkat çekerek “Günümüzde yaşanan ekonomik krizin en büyük darbeyi vurduğu kesim, şüphesiz ki gençlerimiz oldu.  Son yıllarda Türkiye ekonomik krizle mücadele ederken, işsizlik oranları hızla artmakta ve birçok gencimiz mezun olduğu alanla ilgili iş bulmakta zorlanmaktadır. Gençlerimiz büyük umutlarla ve çabalarla üniversiteden mezun olmakta ancak mezun olduklarında İşsizlik sorunu adeta bir tokat gibi suratlarına çarpmaktadır. Ülkemizin geldiği bu durumda en büyük pay kuşkusuz ki 22 yıldır bu ülkeyi yöneten anlayıştır.  Gençlerimizin yediği bu tokadın en büyük müsebbibi AK Parti hükümetidir. Özellikle kamu sektöründe gerçekleştirilen yandaş atamalar, sadece adaletsizlik yaratmakla kalmayıp, aynı zamanda nitelikli iş gücü kaynağının israfına ve kamu kaynaklarının verimsiz kullanılmasına yol açmaktadır. Hükümetin bu uygulamaları Liyakat ve eşitlik ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. Oysa ülkemizde mezun olduğu alanda iş bulamayan binlerce  genç, umutla iş arayışına devam etmektedir. Bu gençler eğitim süreçlerinde edindikleri bilgi ve becerileri topluma Katkı sağlamak amacıyla kullanmak istemekte ancak buna fırsat bulamamaktadır. Bu bağlamda hükümetin yandaşlarını birden fazla maaş ve huzur Hakkı adı altında fayda sağlayan atamalar yapması toplumda büyük bir rahatsızlık uyandırmaktadır. Sonuç olarak yandaş atamalar yerine, mezunlarımızın ve iş arayan nitelikli gençlerimizin istihdam edilmesine yönelik somut adımlar atılmalı, kamu kaynakları toplumun genel kararına kullanılmalıdır. Adalet ve eşitlik ilkelerine dayanan bir istihdam politikası, ülkemizin geleceği için elzemdir” dedi.

Personel Sınavla Alınıyor

İYİ Parti Grup Başkan Vekilinin Liyakatsizlik sözlerine cevap ise  AK Parti Grup Başkan Vekili Ergin Sezen’den geldi.  Sezen “Elbette ekonomik güçlükler yaşıyoruz bu hepimizin gündeminde. Gençlerimiz de elbette bundan etkileniyorlar.  Fakat   gençlerin işe girişlerindeki sistem KPSS dediğimiz, Kamu Personeli Seçme Sınavı puanları ile yapılıyor. Dolayısıyla bu seçme sınavları belirli periyotlarla açılıyor. Bu periyotlarda sınava girenler sonrasında, eğer bir göreve geleceklerse aldıkları puanlar dahilinde bu atamalar  yapılıyor. Dolayısıyla  atamaların da bu minimalde yapıldığından, bu konudaki liyakatsizlik konusunun Çok doğru olduğunu düşünmüyoruz. Eğer bunun haricinde birtakım alımlar varsa ki  bu her noktada olabilir. Kamu personeli  alımlarında bu liyakatsizlikten ziyade   başarının ön planda olduğunu düşünüyoruz. O bakımdan bu konunun   bu şekilde bilinmesini isteriz” dedi.

 Konuların Muhatabı Biz Değiliz

Bunun üzerine mecliste ekonomi üzerine tartışma başlarken söz alan bir diğer isim se  AK Partili Belediye Meclis Üyesi Hakan Çetin oldu.  Çetin yaptığı değerlendirmede “Bu 5. meclis toplantımız. Hemen hemen her toplantıda kendimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi hissediyoruz. Çünkü belediyeden çok  hükümete eleştiriler konuşuluyor. Hep ekonomi krizden bahsediliyor. Ama dönüp size demezler mi ‘arkadaş Tamam AK Parti 20 küsur yıldır hükümeti yönetiyor. zaten ekonomide başarısız olursa 4 yıl sonra seçimlerde bedelini ödeyecek’  siz 20 küsur yıldır Çanakkale'de iktidardasınız belediyenin ne halde olduğunu hiç konuşmayacak mıyız?   Son seçimlerde biz ekonomik krizden dolayı oy kaybettik,  siz de belediyenin başarısızlığından dolayı en çok oy kaybeden Cumhuriyet Halk Partisi Belediyesiniz. Konu bir türlü belediyeye gelmiyor. Konu hep ülke gündeminde seçimlerde.  Onu beceremedik becerebilen seçimleri belki kazanabilirdik. Akıllı bir stratejiyle devamlı konuyu belediye dışı konulara yönlendiriyorsunuz.  Dediğim gibi bu konuların  muhatabı biz değiliz. Cumhuriyet Halk Partisi mecliste bununla ilgili mücadelesini yapar. Sonucunu da 4 y sonra seçimlerde halkımız takdir edecektir” dedi.

Belediye Başkanı Olsam Şehirden Utanırım

AK Parti Belediye Meclis Üyesi Hakan Çetin, kentin sokaklarına ve görüntüsüne de dikkat çektiği açıklamasında belediyeyi ağır topa tutarak “Gerçekten biz Çanakkale belediyesinden ciddi şekilde şikayetçiyiz.   Sadece İYİ partililer değil Cumhuriyet Halk partilerinin çoğu da size  başka kaygılarla oy verdiler sizi çok başarılı buldukları için değil bence E kaybedilmiş bir 20 yıl üzerine de son 5 ayda çok başarılı olmayan bir belediye var.  Belediyenin siyesinden yapılan etkinliklere bakıyorum eğitim, seminer, çalıştay, etkinlikler var.  Top orta sahada çeviriyorsunuz ama gol yok. Hala kentte berbat bir trafik sorunu var.  ‘Atatürk Caddesi ile İnönü caddesini tek taraflı hale getireceğiz’ dediniz bir şey yok. Sizin vaatleri okuyorum Atatürk  Kültür Merkezi, bununla ilgili ne yaptınız? Kapalı otopark yeri Bununla ilgili nasıl bir çalışmanız var? ki ben son gazetecilerle yapılan toplantıyı takip ettim. Sanki   ‘bugüne kadar çok bir şey yapmadık bundan sonra da çok da yapmayı düşünmüyoruz’ toplantısı gibiydi. Yani pazar yerini Bence yapmayacaksınız gibi geldi bana o konuşmalardan. inovasyon Merkezi, tam otomatik otoparklar, Esenlere düğün salonu, Sarıçay düzenlemesi, oyuncak müzesi, ekolojik kreş, 75 dönümlük Kent Park gibi bunlarla ilgili 5 ayda neler yapıldı? Bence biraz belediye meclisinde bunları da konuşalım.  Ben şuradan çıkınca Belediye Başkanı olsam şöyle kafayı kaldırdığım zaman şehirden utanırım.  Yani neden berbat bir görüntü var görsel berbat bir örüntü var. Karşıda teneke ile kapatılmış bir alan kaç yıldır öyle duruyor.  Şurada iş yerim var iş yerine kaldırımdan yürüyerek gitmem mümkün değil. Çünkü bütün kaldırımlar işgal edilmiş durumda. Gelin beraber yürüyelim şu  sokaklarda bir yürüyelim. Kaldırımlarda yürüyemezsin, yollarda yürüyemezsin.   10 yıl evvel yapılmış parke yolların tamamı bozulmuş arabayla giderken dans ediyorsunuz. Yani belediyecilikle ilgili hiçbir şey konuşmayacağız, sürekli AK Parti'de ekonomik problemler. Evet Ak parti' ekonomik de sıkıntı var sıkıntıyı çözmek için hükümet çalışıyor beceremez 4 yıl sonra hesabını verir ama belediye ile ilgili hepimiz bu şehirde yaşıyoruz şehirde yaşarken de ciddi zorluklar çekiyoruz biz eğitim seminer, çalıştay, eğlence, etkinlik istemiyoruz trafiğe sorununa çözüm  istiyoruz. Bu kadar çözüm Beklerken ilk yaptığınız iş  çözümü, sorunu çok büyütecek ilk başladığınız şey yayalaştırmak oldu.

 Meclis Üyesi Olmasına Rağmen Çalışmalardan Bi Habersiniz

Hakan Çetin’in ‘Utanıyorum’ sözlerine ağır cevap veren ve bunun sebebinin iktidar partisi olduğunu belirterek, AK Partili Belediye meclisine aynı sertlikte cevap veren Başkan Muharrem Erkek “Merak etmeyin biz de 5 yıl sonra Çanakkale halkına hesap vereceğiz. 5 ay oldu 5 yıl için seçildik. Aramızda çok büyük bir zihniyet farkı var.  Onun için Çanakkale halkı Bence sizi yerelde iktidar yapmıyor. Bir kere bir yayalaştırma projesine karşı olmak çok ciddi bir zihniyet farkımız olduğunu gösteriyor. Büyük bütçeler ayırarak yardımları niçin yapmak zorunda kalıyoruz? Beslenme çantalarını, kırtasiye desteklerini niçin veriyoruz? Siz ekonomiyi batırdığınız için. Gıda enflasyonu OECD ülkelerinde 1.9 bizde 44.9 aradaki farkı görüyor musunuz? İnsanların evine et girmiyor. Çocuklar protein alamıyor.   İkincisi ben size şunu söyleyeyim bir kere böyle ‘utanıyorum’ demeniz falan çok üzüldüm. Ben her gün geziyorum, birçok insanla tanışıyorum Çanakkale'ye yerleşen. Çanakkale’ye nitelikli göç alıyoruz.   Yerleşenler  endüstri mühendisi, bilgisayar mühendisi, yazılımcı,  girişimci , hepsi bir yıl olmuş, 6 ay olmuş, 3 ay olmuş Yeni yerleşmişler hepsiyle sohbet ediyorum, ‘Niçin Çanakkale'yi tercih ettiniz’ diyorum  ‘Çünkü çok güzel bir kent’ diyorlar özgür bir kent. Siz belki festivallerden, konserlerden, tiyatrolardan rahatsız oluyorsunuz Ama bu memleketin gençleri, insanları seviyor. Aramızda büyük bir zihniyet farkı var Onun için biz bu şekilde devam edeceğiz.  Siz iktidar Partisi'nin mensubusunuz, biz yerel yönetimlere öyle bir ağır Vesayet oluşturdunuz ki otobüs alırken bile Bakanlığın iznini alıyoruz.  Siz bunları biliyor musunuz?  Güzel memleketi ne hale getirmişsiniz.  Bu kentten meclis üyesi olmanıza rağmen çalışmalardan bi habersiniz. İnönü Caddesi Atatürk Caddesi'ni Tek yön yapacağız dedik değil mi?  Siz okumuş kültürlü bir insansınız öyle ha deyince tek yön yapabilir misiniz? bunun Telekom altyapısı var, elektrik altyapısı var, ondan sonra internet altyapısı var. kurumlarla yazışmaları Seçimden sonra hemen başlattık. Kurumlar süre istedi gerekli hazırlıkları yapmak için.  Atatürk Kültür Merkezi dediğiniz fikir yarışmasını başlattık çok ciddi bir ulusal düzeyde mimari proje yarışmasıyla yapacağız. Bunlar böyle kısa sürede olabilecek şeyler mi?  Siz meclis üyesisiniz bunu öngöremiyor musunuz?  ‘Ben utanıyorum bu kentten’ demenize  üzüldüm gerçekten. Bu kentte Yaşamak bir ayrıcalık. Çanakkale Türkiye'nin bana göre en güzel şehri. Hatta Türkiye'nin değil dünyanın en güzel şehri.  Çanakkale halkı Takdir ediyor Merak etmeyin hani siz diyorsunuz ya seçimde Biz hesabımızı veririz. Biz de 5 yıl sonra hesabını  vereceğiz” dedi.

Muhabir: Cuma Deren