Kurtuluş Savaşı sonrasında ulusal egemenliğe dayalı, tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak isteyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ülkeyi hem yeni bir yönetim şekli hem de siyasi partilerle tanıştırdı. Bu kapsamda, ülkenin ilk siyasi partisi olan ‘Halk Fırkası’ kurdu. Atatürk tarafından kurulan Halk Fırkası . 1935'teki 4'üncü kurultayda ‘Cumhuriyet Halk Partisi’ adını aldı. Türkiye Cumhuriyeti tarihine ilk siyasi parti olarak ismini yazdırın Cumhuriyet Halk Partisi dün 96 yaşına girdi. Partinin kuruluş Yıldönümü dolayısı ile yurdun bir her ilinde gerçekleştirilen kutlama etkinlikleri kapsamında da Çanakkale’de de Çelenk Koyma töreni düzenlendi.
Cumhuriyet Meydanında düzenlenen Çelenk Koyma Programına Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, Milletvekili Özgür Ceylan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Başkanı İsmet Güneşhan, Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, İlçe Belediye Başkanları, Üyeler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende İl Başkanı, Millet Vekilleri ve Belediye Başkanları Atatürk Büstüne Çelenk bıraktı.
Çelenk Koyma töreninin ardından bir konuşma yapan İl Başkanı İsmet Güneşhan yaptığı açıklamada şunları söyledi “Bugün biz burada Ülkemizi kurtaran ve kuranlar olarak 96.’ncı kuruluş yıl dönümümüzü kutlamanın onurunu, mutluluğunu ve haklı gururunu yaşıyoruz Cumhuriyet Halk Partisi, Kurtuluş savaşı yıllarında Milli Mücadeleyi yürütmek, tüm toplumsal kesimlerle ulusal birliği sağlamak amacıyla kurulan Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin devamı olarak, Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından, 9 Eylül 1923’te Halk Fırkası? adıyla kurulmuştur. Çünkü ilk Genel Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı henüz bitmeden ülkenin geri kalmışlığını ve çöküş tehlikesini ortadan kaldırmak, çağdaş bir toplum yaratmak amacıyla devrimler yapmak istiyordu. Bu amaçlara ulaşmak ise ancak gücünü halktan alan bir siyasi parti ile mümkün olabilirdi. Partimiz daha sonra 1924 yılında ?”Cumhuriyet Halk Fırkası”?, 1935 yılında ise Cumhuriyet Halk Partisi adını aldı. 1927 yılında Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik ve Laiklik CHP'nin dört temel ilkesi olarak benimsendi. 1935 yılında ise Devletçilik ve Devrimcilik ilkeleri de eklenerek partinin temel ilkeleri altıya çıkarıldı. Bu ilkeleri simgeleyen altı ok da, CHP'nin simgesini oluşturdu. CHP; Kapitülasyonlar sonucu emperyalist ülkelerin pazarı durumuna düşmüş bir ülkenin kurtuluş ve kuruluşunu gerçekleştiren, dünyanın en köklü ve Türkiye’nin en eski siyasi örgütlenmesidir” ifadelerini kullandı.
?
“CHP Türkiye’nin Demokrasideki Öncüsüdür”
Güneşhan “CHP, kurucumuz ve ilk Genel Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ulusal bağımsızlığı kazanan, Cumhuriyeti kuran, saltanatı kaldıran, hilafete son veren ve ulusal birliği sağlayan partidir. Hukuk ve Eğitim gibi toplumsal alanlarda gerçekleştirdiği reformlarla çağdaş Türkiye’yi biçimlendiren partimiz, ulusal sanayinin ve ekonominin gelişmesine de öncülük etti. 2. Dünya savaşı sonrasında tek parti konumunun tüm olanaklarına karşın, çok partili rejime geçişi sağlayarak Türkiye’nin demokratikleşmesi sürecinde de öncü misyonunu sürdürmüştür. Partimiz 1960’lı yıllarda Türkiye’nin yaşadığı modernleşme sürecinin yansımaları olarak ortaya çıkan göç, kentleşme ve sanayileşme gibi dinamikler kapsamında ‘ortanın solu’ benimsemiştir. Türkiye Cumhuriyeti’ni kurma ve ülkemizin en köklü partisi olma gibi sahip olduğu ayrıcalıklı tarihsel miraslarıyla, geleneğini ve temellerini en iyi şekilde temsil eden ilkelerin yanı sıra, sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini de benimseyen partimiz bu çerçevede uluslararası ölçekte faaliyetlerini sürdüren Sosyalist Enternasyonal ve Avrupa Sosyalistler Partisine de katılım sağladı. Türkiye’nin Birleştirici gücü olan partimiz, çağdaş, laik ve demokratik sosyal hukuk devletinin, yargı bağımsızlığının, insan haklarının, kadın erkek eşitliğinin, hoşgörünün, huzur ve barış ortamının savunucusu ve teminatıdır. Günümüzde, tek adam rejimi tarafından birer birer yok edilmeye çalışılan cumhuriyet kazanımlarının yılmaz savunucusu, karanlığın ve cehaletin amansız düşmanıdır. 96 yıllık şanlı geçmişiyle ulu bir çınar olan CHP, birlik ve bütünlüğü korumak, toplumsal barışı sağlamak, demokrasiyi güçlendirmek ve sosyal adaleti hakim kılmak için Atatürk’ün aydınlattığı yolda büyük bir azim ve kararlılıkla yürümeye devam edecektir. Ebedi Genel Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk ‘benim iki önemli eserim var demiştir. Biri Türkiye Cumhuriyeti diğeri ise Cumhuriyet Halk Partisidir’” dedi.
“CHP Ülkenin Güvencesidir”
Güneşhan Konuşmasının sonunda ise “CHP bu ülkenin güvencesidir. Sigortasıdır. CHP si var oldukça Türkiye Cumhuriyetinde ilelebet payidar kalacaktır. Bu duygularla partimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, 2. Genel Başkanımız İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Erdal İnönü, tüm yakın çalışma arkadaşlarını ve şehitlerimizi bir kez daha saygı, şükran ve rahmetle anıyor, bugün aramızda bulunan Hikmet Çetin, Altan Öymen, Murat Karayalçın, Deniz Baykal ve Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğluna da sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi’nin kuruluşunun 96.yıl dönümü kutlu olsun. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti Yaşasın Cumhuriyet Halk Partisi “ dedi.
Cumhuriyet Meydanındaki törenin ardından Muammer Aksoy Parkında bulunan Partinin İkinci Genel Başkanı ve İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün büstüne de çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunuldu.
Şerife Erdem
Editör: Boğaz Gazetesi