AFAD Başkanı Çanakkale'de açılış dersini verdi AFAD Başkanı Çanakkale'de açılış dersini verdi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirilen '60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi', üniversitenin Anafartalar Kampüsü’nde düzenlenen bir açılış töreniyle start aldı. Açılış etkinliği, katılımcılar için düzenlenen oryantasyon programı ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’nun verdiği açılış dersi ile başladı.
Yenilenme Üniversitesinde 60 Öğrenci Bulunuyor 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden 60 yaş ve üzeri vatandaşların gitmesi için gerçekleştirilen tazelenme üniversitesi projesi hayata geçirildi. Türkiye’ nin 5. Tazelenme Üniversitesi olma özelliği de taşıyan proje, 60 yaş ve üzerindeki bireylerin çeşitli konularda kurs ve programlara katılmasını sağlayarak, zihinsel fonksiyonlarını geliştirmelerine ve yeni beceriler edinmelerine olanak tanımayı amaçlıyor. Ayrıca, Tazelenme Üniversitesi, yaşlı bireylerin sosyalleşmesini ve yeni insanlarla tanışmasını sağlayarak, yalnızlık sorununu ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu bağlamda, gençler ile yaşlılar arasında bir köprü kurarak, iki neslin deneyim ve bilgi alışverişinde bulunmalarını sağlayacak bir ortam yaratılması öngörülüyor. Özellikle Çanakkale gibi yaşlı nüfusun yüksek olduğu bir şehir için Tazelenme Üniversitesi bir dönüm noktası olarak görülüyor. 4 yıl sürecek programa toplam 60 öğrenci katılacak. Açılış dersinde, proje’ nin hayata geçmesinde 3 yıldan buyana emekleri olan Türk Anneler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Belgin Akpınar ve yönetim Kurulu üyeleri de katıldı. Akpınar Tazelenme üniversitesi açılışında yaptığı konuşmada projeyi hayata geçirmek için 3 yıldan buya ciddi emek sarfettiklerini ifade ederek “Belirli bir yaşa gelmiş vatandaşlarımızın faydalanabileceği bu üniversitede eğitimin başlayacak olması bizleri çok mutlu ediyor. Tazelenme üniversitesinin bugün faaliyete geçmesinde emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz” dedi. 
Açılış Dersi Rektör Erenoğlun’ dan 
Tazelenme üniversitesi açılış töreninde ilk dersi veren ÇOMÜ Rektörü Profesör Doktor Erenoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, projenin önemine vurgu yaparak, “Bugün Eğitim Fakültesi Anafartalar yerleştiğimizde bizim için çok anlamlı günde hep birlikteyiz. Bugün itibariyle tazeleme üniversitemizi altmış yaş üstü yaş almış bireylerinin sosyal yönden gelişmeleri, özellikle güncel teknolojiler, el sanatları ve diğer alanlarda nitelikli şekilde eğitim planladığımız bir üniversite. Tabii yoğun bir çalışma oldu. Bir yıldır bugüne ulaşmak için çalışıyoruz. Özellikle ilgili derneklerle de  ve Bakanlıklarla çalıştık. Aile ve Sosyal Politikalar ve Milli Eğitim Bakanlığı. Tazeleme üniversitesi’ nin Türkiye'de dört tane örneği var. Biz beşinci olduk. Hocalarımız burada bu altmış yaş üstü büyüklerimize dersler verecekler. Tazelenme üniversitemize yoğun bir talep geldi ve  yedek liste bile doldu. Şimdi biz bu yedek listeyi de mağdur etmemek için değişik çözümler,  farklı çözümler bulmaya çalışıyoruz. En çok sorulan soru da şu, hangi bölümlerde okuyacaklar? Bu tarz üniversitesi tek bir branş var. Üniversite gibi branşlaşma ya da bölümleşme yok. Belirlenen eğitim kurulunda dört sene boyunca okuyup başarılı olduktan sonra Yenilenme Üniversitesi Diplomasını 50 yaş üzerindeki öğrencilerimize vereceğiz. Gerçekten kendimiz için Ülkemiz için bence çok nitelikli bir çalışma oldu. Bu çok değerli fikrin, projenin startını veriyoruz. Yenilenme Üniversitesine kayıt olan 60 yaş üzerindeki merkeze ÇOMÜ öğrenci kartı verilecek ve bu öğrenci kartına sahip olan herkes bizim öğrencimiz olmuş olacak. Kimin kartı olan yenilenme üniversitesi öğrencilerimiz tüm öğrencilerimiz gibi sosyal haklardan, özlük haklarından yararlanacaklar. Kampüs ve Kütüphanelere girebilecekler. Yani klasik bir üniversite öğrencisi olacaklar. Devamsızlıkları varsa devamsızlıktan kalacaklar. Not alacaklar. Yani istisnai bir uygulama yok. Öğrencinin görev yetki ve sordukları neyse, bu öğrencilerimiz de aynı olacak.” dedi. Rektör Erenoğlu ardından 60 yaş üstü yenilenme üniversitesi öğrencilerine ilk dersi verdi. 
 

Muhabir: Ogün İnal