Çocuklara Türk büyüklerini tanıtmak ve onları rol model olarak almaları hedefleniyor
Dünyaya Eğitim Gönüllüleri tarafından hazırlanan ‘Adam olmuş çocuklar’ yazı dizisinde, 50’ye yakın eserde kahramanların görselleri sosyal psikologların, uzmanların elinden geçerek hazırlanıyor. Eserlerde Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Alparslan gibi kahramanların yanı sıra Aziz Sancar, Biruni, İbn-i Sina, Farabi gibi bilim kahramanları da çizgi romanlarda hayat buldu. Proje ile yeni kuşağa sahte ve sanal kahramanlar yerine ülkenin ortak değeri olan, tarihte büyük işler başarmış Türk büyüklerini tanıtmak ve onları rol model olarak almaları hedefleniyor.
"O kahramanlar bizim için canını verdi"
Dünya Eğitim Gönüllüleri Birliğini kurma amaçlarının, Çanakkale gerçeğiyle yüzleşmeleriyle başladığını ifade eden Dünya Eğitim Gönüllüleri Birliği Başkanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tarih Bölümü öğrencisi 25 yaşındaki Oğuz Selman Sevim, "Oradaki siperleri dolaşırken 14-15 yaşındaki yiğitleri anneleri saçlarına kına yakarak vatana kurban için gönderdi. Onlar bizim için canlarını verdiler. Şöyle bir soru yönelttik kendimize, ‘onlar için ne yaptık?’ veya ‘onlara layık olabiliyor muyuz?’ diye. Sonrasında o kahramanlar bizim için canını verdi, biz de onları yeni yetişen kuşağa, çocuklarımıza tanıtabiliriz fikri oluştu. Böylece yakın tarihten Çanakkale Savaşı’ndan, Kurtuluş Savaşı’ndan başlayarak, geçmiş Türk tarihine göre genel Türk büyüklerimizi yeni yetişen kuşağa tanıtmaya yönelik çizgi roman yapma fikri oluştu. Tabi bir ekip sayesinde oluyor bu. Genel kurgusunu büyük ölçüde yazımını, çizimini onursal başkanımız Suat Turgut yapıyor. Bu çizgi romanları yapmamızdaki amaç, medyanın ürettiği sanal ve sahte kahramanların etkisinden uzak, gerçek kahramanlarımızı Atatürk’ü, Fatih Sultan Mehmet’i tarihte büyük işler başarmış nice Türk büyüklerini yeni yetişen kuşağa tanıtmaktır" dedi.
"Toplam 50’ye yakın kitabımız var"
50’ye yakın eser olduğunu belirten Sevim, "Çanakkale ve Kurtuluş Savaşlarının çizgi romanları dışında değerler eğitimi ismini verdiğimiz dili, kültürü gelenek görenekleri birbirinden farklı iki insanı karşılaştırdığımızda onları birbiriyle mutlu edecek temel değerleri ortaya çıkartıp, bu değerleri işleyen masal kitaplarımız var. Tarihte büyük işler başarmış, adam olmuş çocuklar ismini verdiğimiz Fatih Sultan Mehmet, Alparslan sadece savaşan kahramanlar değil bilim kahramanları Aziz Sancar, Biruni, İbn-i Sina, Farabi, Dede Korkut gibi Türk büyüklerini anlatan, şimdi Ömer Halis Demir’in çalışmasını yapıyoruz. O da çok yakında gelecek. Toplam 50’ye yakın kitabımız var" diye konuştu.
Ay Yıldız Kültür Evi Başkanı şair, yazar Mustafa Gür ise, "Kültür evimiz Çanakkale’de bir çatı oluşturuyor. Altında Çanakkale Şairler ve Yazarlar Derneği var. Dünya Eğitim Gönüllüleri Birliği Derneğimiz var. Bu dernek üniversite odaklı. Burada akademik sunumlar, kültürel faaliyetler, değişik konuları kültür evimizde işliyoruz. Gençlere dönük programlarımız var. Şiir dinletileri yapıyoruz. Çanakkale’de bir boşluğu doldurmaya çalışıyoruz. Özellikle Ayyıldız Kültür Evi’ni çatı olarak kurmamızdaki amaç özellikle Çanakkale konusunda ve ayrıca yerel şair ve yazarları tanıtım konusunda yayın evleri vasıtasıyla bir öncü olmak istedik. Ayrıca dergi basımı, kitap basımı fuar organizasyonları da düşünüyoruz" diye konuştu.
Dünya Eğitim Gönüllüleri Birliğinin kitapları, sadece Türk büyüklerine yönelik değil. Tanınmış masallarda, çocuklara daha iyi örnek olmaları için değiştirilerek sunuluyor. Örneğin, bir tilkinin, kargayı kandırarak ağzındaki peyniri aldığı ‘Karga ile tilki’ masalı, daha farklı bir sonla sunuluyor. Masalda, orijinalindeki gibi kargayı kandıran tilkinin peynire ulaşması değil de karga ile tilkinin peyniri paylaşması anlatılıyor.
Editör: Boğaz Gazetesi