Toplantıya Çanakkale Valisi Doçent Doktor Ömer Toraman, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü ve Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği Profesör Doktor Erhan Özden, ÇOMÜ Rektörü Profesör  Doktor Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, ÇOMÜ ESBAV Başkanı Bünyamin Nami Tonka, Boğaz Medya Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akıncı, Ankara Müzik ve Güzel Sanatar Üniversitesi, Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi, Kazakistan T. Jürgenov Kazak Milli Sanat Akademisi, Kırgız Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi, Özbekistan Devlet Sanat ve Kültür Enstitüsü, Yunus Rajabi Özbek Ulusal Müzik Sanatları Enstitüsü rektörleri ve TÜRKSOY heyetler ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi öğrencileri katıldı. Toplantı ÇOMÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi öğretim üyelerinin Müzik Dinletisi ile başladı.

“Türk Dünyasının Kültürel ve Sanatsal Zenginliğini Diğer Coğrafyalara Tanıtmamız Gerekiyor”

Toplantıda konuşma yapan ÇOMÜ Rektörü Profesör Doktor  Cüneyt Erenoğlu, “Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Dünyası toplantısına Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak ev sahipliği yapıyoruz. Gönül coğrafyamızda büyük yer tutan ülkemizdeki kıymetli üniversitelerimizin de üye olduğu  birliğin etkinliğine ev sahipliği yapmak gerçekten büyük bir onur. Ben Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü ve Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği Profesör Doktor Erhan Özden hocamıza bize bu fırsatı oluşturduğu için çok teşekkür ediyorum. Birkaç gündür düzenlenen toplantı ve törenlere bende katılıyorum. Bu noktada özellikle üniversitemizin başta sanat alanları olmak üzere müzik sahne sanatları fakültesi ve güzel sanatlar fakültemiz olmak üzere diğer alanlarda da iş birlikleri konusunda sabah verimli bir toplantı yaptık. Ben işbirlikleri için birliğin tüm üniversite rektörlerine, rektör yardımcılarına ve toplantıya katılan konuklarımıza hem şahsım hem kurumum adına çok teşekkür ediyorum. Türk dünyasının bilinirliğini, tanınırlığını ve kültürel zenginliklerini bizim coğrafyalarımıza ve diğer coğrafyalara zenginliklerimizi taşımak ve ulaştırmamız gerekiyor.” dedi.

“Bizi Bir Arada Tutan Kültürel ve Sanatsal Zenginliğimizdir”

Marmara Denizinde tedirgin eden deprem Marmara Denizinde tedirgin eden deprem

ÇOMÜ Rektörü Profesör  Doktor Cüneyt Erenoğlu’ nun konuşmasının ardından kürsüye gelen Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü ve Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği Profesör Doktor Erhan Özden’ de yaptığı konuşmada  “Biz Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği olarak 2. Yılımızı tamamladık. Bu iki yılda 6 toplantı gerçekleştirdik birliğimizin 7. Toplantısını Çanakkale’de gerçekleştiriyoruz. Çanakkale’ de olduğumuz için çok mutluyuz. Çanakkale ruhunuz kazanıldığı ve cumhuriyetin ön sözünün yazıldığı yerdir. Türk Devletleri Teşkilatının kurulması ile beraber 8 üye ülke Kazakistan, Kırgızistan, Azerbeycan, Türkmenistan, Özbekistan, Türkiye ve gözlemci ülke olarak’ da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ne bağlı sanat üniversiteleri ile bir birlik ortaya çıktı. Toplumları bir araya getiren en önemli şeylerden biri kültür ve sanattır. Çünkü bizi binlerce yıldır geçmişten günümüze bir arada tutan kültürel ve sanatsal zenginliktir. Kurulan bu birliğin başarılı olacağına inanıyoruz” dedi.

“Türk Dünyasının Kültür ve Sanat Alanında Bir Araya Gelmesi Çok Önemli”

Toplantının son konuşmasını Çanakkale Valisi Doçent Doktor Ömer Toraman yaptı. Vali Toraman konuşmasında şunları söyledi. Türk Dünyası ilerleme ve gelişme safhası yaşıyor. Bu gelişmenin siyasi ayağını da Türk Devletleri Teşkilatının toplantısında da gördük. Bu işbirliğinin gelişmesinde kültür ve sanat alanı aslında öncü oldu. Türk Devletleri teşkilatı çok önemli bir teşkilat olarak uzun yıllar önce kuruldu. Türk dünyasının kültür ve sanat alanında bir araya getirme misyonunu bugüne kadar başarı ile sürdürdük. Türk Devletleri teşkilatında kültür ve sanatın özel bir rolü var. Bu kapsamda ülkelerin üniversitelerin hocaların kültür ve sanat alanında bir araya gelmesi çok önemli.”Konuşmaların ardından ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan  "Ortak İzler Ortak Kökler" isimli serginin açılışı yapıldı.

Muhabir: Ogün İnal