Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı tarafından koordine edilen bu muhteşem festival, 9 Eylül Cumartesi günü başlayıp 17 Eylül günü sona erdi. Troya Kültür Yolu Festivali, unutulmaz konserlerle müzik tutkunlarını buluşturdu. Konserler, toplamda 530 bin kişinin katılımıyla büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Ünlü sanatçıların sahne aldığı bu konserler, müziğin büyülü dünyasına katılımcıları götürdü. Festivalde çocuklar unutulmadı. Özel olarak düzenlenen çocuk etkinlikleri, 63 bin çocuğun katılımıyla renkli anlara sahne oldu. Çocuklar, oyunlar, aktiviteler ve eğlenceli gösterilerle dolu günler geçirdi. Açık hava etkinliklerinin yanı sıra kapalı alanlarda da birçok etkinlik düzenlendi. Bu etkinlikleri 34 bin kişi ziyaret ederek kültür ve sanatın içinde yer aldı.
Ünlü Sanatçılar Sahne Aldı, Çanakkale Coştu
Festival, ünlü sanatçıların da yer aldığı muhteşem bir sanat şölenine dönüştü. Ferhat Göçer, Resul Dindar, Uğur Aslan, Sinan Akçıl, Gökhan Tepe, Murat Dalkılıç ve Simge Sağın gibi ünlü isimler, müzikseverlere unutulmaz anlar yaşattı. Çanakkaleliler, bu özel etkinliklerle doyasıya eğlenme fırsatı buldu.
‘’Çanakkale Bu Festivali Çok Sevdi’’
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Kültür Yolu festival ile ilgili açıklamalarda bulundu. Festival Çanakkaleli vatandaşların buluşma noktası olduğunu dile getiren Başkan Kaşdemir, "Troya Kültür Yolu Festivali için Çanakkale halkına gönülden çok teşekkür ediyoruz. Çanakkale halkı Troya Kültür Yolu Festivaline sahip çoktı ve Çanakkale bu festivali çok sevdi. Festival kapsamı sürecinde Çanakkale'deki herkes bu festivalde kendinden bir şey buldu. Herkes mutlaka seveceği bir etkinliğe geldi. Her halde bu festival kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere gelmeyen kalmamıştır diye düşünüyorum. 03 yaştan 100 yaşa kadar herkesin sevebileceği etkinliklere ev sahipliği yaptık. Çocuklar için yaptığımız oyunlar, tiyatrolar anne babalar ve çocuklar tarafından çok beğenidi. Resim sergileri, konserler, yarışmalar çok beğenildi. hem seçilen yerlerin isabetli olması, hem de hava koşullarının çok iyi olması ve organizasyonun sağlıklı bir şekilde yürümesi festivalin iyi geçmesine vesile oldu. Ama en önemlisi de Çanakkale halkının, Çanakkale'ye yakışır bir şekilde etkinliklere gelmesi oldu. Bu festival ile alakalı Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve sayın Bakanımıza gönülden teşekkür ediyoruz. Geçtiğimiz yıl yapılan Troya Kültür Yolu Festivali çok beğenilmişti. Bakanımızla Çanakkale için ne zaman bir araya gelsek Çanakkalelilerin bu festivali tekrar yapılmasını arzu etmişlerdi. Bakanımız da bu festivalin seneye tekrar olacağını belirterek festival bu yıl da gerçekleştirildi. geçtiğimiz yıa bakarak daha geniş ve güzel bir festival yaşamış olduk. Bu festival için Çanakkale'deki kamu kurumları, STK'lar çok destek oldu. Yani Çanakkale bu festival için bir araya gelerek birleşti. Burada Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı olarak bir çok büyük efor sarf ettik. Çünkü koordinasyon bizdeydi. Bu anlamda mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.
‘’Çanakkale Halkı Kendine Yakışanı Yaptı’’
Başkan Kaşdemir, "Festivalin bir başka amacı da ekonomik canlılığın getirilmesi. tabi ki kültür, sanat, müzik olacak ama bir taraftan da şehre katma değer üretmesi gerekiyor. çok değişik fikirler olabilir ama, festivalin tarihine baktığımız zaman festival tarihi, tam Çanakkale'de yazlıkçıların, turistlerin döndüğü, ama üniversite öğrencilerinin de gelmediği bu ölü sezon dediğimiz ara sezonde bir takvim oldu. o açıdan baktığımızda hem esnaf, hem ticaret erbapları festival tarihini çok ulumlu buldu. Alış verişin azaldığı bu dönemde festival ile birlikte Çanakkale'ye bir hareketlilik geldi. Dolayısı ile festivalin ekonomik ve ticari boyutu Çanakkale'ye iyi geldi’’ dedi. Açıklamalarının devamında Başkan Kaşdemir, ‘’Hamidiye tabyalarına her gün on binlerce insan geldi. Çocuk oyunları ile başlayan süreç, akşam konserlerle son buluyordu. günlük 50-55 bin insan tabyalara gelip gidiyordu. Festivalin 8. gününde yani Simge Sağın Konserinde Çanakkale tarihinin belki de en kalabalık etkinliği oldu. Ve Hamidiye Tabyaları 100 bin kişiye ev sahipliği yaptı. Sandalyesini, içeceğini, yiyeceğini alan Çanakkaleliler etkinlik alanına geldiler ve bu 100 bin kişi herhangi bir taşkınlık yaratmadan çok nezaketli bir şekilde etkinliklerden ayrıldılar. Bu anlamda Çanakkale halkı örnek bir durum sergiledi. Bu anlamda Çanakkale Halkına gerçekten çok teşekkür ediyoruz. 100 bin kişi kapalı bir mekana gelip nezaketli bir şekilde ayrıldılar ve Çanakkale halkı kendine yakışanı yaptı" dedi.
‘’Çanakkale'de Yaşayan Herkese Dokunmak İstiyorduk Ve Amacımıza Ulaştık’’
Festivale katılımın yoğunluğunu dile getiren Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir "Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen konserler 530 bin, çocuk etkinliklerine 33 bin, Açıkhava etkinlikleri dışında salon ve kapalı alanlarda gerçekleştirilen etkinliklere 34 bin kişi ziyaret etmiş. Bu sayıya baktığımızda 980 bin ve 1 milyon arasında bir ziyaretçi ağırlamışız. Yani yaklaşık 1 Milyon kişi bu festivale gelmiş, gitmiş ve bu festivalle ilgilenmiş. Çanakkale'nin Merkez nüfusunu göz önüne aldığımız zaman bu çok büyük bir rakam. Yani biz Çanakkale'de dokunmadığımız hiç kimse kalmamış demektir. Bizim de amacımız buydu. Çanakkale'de erkek, kadın, genç, yaşlı, opera seven, müzik seven yani kısacası Çanakkale'de yaşayan herkese dokunmak istiyorduk ve amacımıza ulaştık" dedi.
Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir "Bundan sonraki süreçlerde de Hamidiye Tabyalarının ne kadar isabetli bir yer olduğu ortaya çıktı. Çünkü bu tabyaların eski halini Çanakkalelilerin birçoğu bilir. Burası restore edilmeden önce gerçekten kötü bir durumdaydı. İnsanların geçmeye korktuğu bir yer halindeyken, burası Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve hükümetimiz tarafından restore edilerek şu anda şehrin merkezi haline geldi. Tabiri caizse burası bir millet bahçesi oldu. Her türlü etkinliğin kolayca yapılabildiği, çocukların güvenle oynayabildiği, insanlarımızın güvenle gezip spor yapabildiği bir yer haline geldi. Yani Hamidiye Tabyaları Çanakkale'nin Merkezi olmuş oldu" diye konuştu.
Haber: Şahver Banu Çağlak
Editör: Boğaz Gazetesi