Çanakkale Belediyesi tarafından Cumhuriyet'in yarı yaşından fazla bir süredir düzenlenen Troia Festivali, bu yıl da unutulmaz anlara ev sahipliği yaparak gerçekleştirildi.

Cumhuriyet'in 100. Yılına denk gelen bu özel yılda 60.'sı düzenlenen festival, antik Troya'nın büyülü atmosferinde gerçekleştirilen etkileyici açılış töreni ile başladı. Troia Festivali'nin açılışı, tarihin derin izlerini taşıyan Troya Ören Yeri'nde gerçekleştirildi. Bu anlamlı etkinliğe Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale Baro Başkanı Av. Hande Keskin, kardeş kentler Osnabrück, Pardubice, Komrat ve Tapolca'dan gelen misafirler, davetliler ve Troya Örenyeri'nin ev sahibi olan Tevfikiye köyünden vatandaşlar da katıldı.

Troya'nın Büyüsüne Ortak Olanlar
Açılış töreni, katılımcıları Troya'nın mistik ve büyülü atmosferinde bir araya getirdi. Festivalin tarihi ve kültürel önemine vurgu yapan açılış konuşmasını ise Troia Kazı Başkanı ve ÇOMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan gerçekleştirdi. Aslan “60. Yıl önemli ama bizim için Troya’da çalışanlar için Festival açılışı bizi sevindiriyor. Çünkü üzerinde oturduğumuz bu tiyatro tekrar canlanıyor. Eski atmosferini canlandırıyor ama bizi de hüzünlendiriyor çünkü 2005 yılında yine böyle bir akşamda, yine açılışta bizim çok sevdiğimiz sevgili Manfred Osman Korfmann Çanakkale Fahri Hemşehrilik beratını aldıktan sonra vefat etmişti bu da bizi üzüyor. Ben buraya 1988’de öğrenci olarak geldiğimde ve Osman hoca ile tanıştığımda bazı ilkelerden bahsetti. Bizim bu topraklara borcumuz var ve bizim bu topraklara olan borcumuzu , bu topraklarının değerini arttırarak ödeyebiliriz. Burada yaptığımız bütün projeler, Milli Park Projesi, Müze projesi ve diğer bütün projeleri bu amaçla yapıyoruz. Osman hoca bize hep şunu söylüyordu ‘ Gelecek bıraktığın izdir’ derdi. Biz de bu izi bırakmak için çalışıyoruz” dedi.

Tarihi Kökler ve Kültürel Zenginlik
Troya’nın geçmişinden bahseden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Tarihte hileler ve hilebazlar hep vardı hep olacaktır. Akalılar Troya atını savaş hilesi olarak kullanmıştı ve işe de yaramıştı. 1915’te ….. isimli eski bir kömür işçileri büyük bir çıkartma geminin üstünde döneminin tahta atına dönüştürülmüştü. Ancak binlerce yıl öncesinde Troya’nın ele geçirilmesini isteyen tahta at hilesi bu defa işe yaramamıştı. Çünkü tarih bu kez, geçmişten ders almış savaş tarihinin yenilmez komutanı Mustafa Kemal tarafından yönetilen bir ordu olmuştu. Çanakkale ve Troya’nın savunması Anadolu’nun birliktelikte işgale direnişidir. Agamemnon komutasındaki Akalılara karşı halklar, yan yana Troya’da direndi. Aynı Çanakkale’de olduğu gibi. Hamilton önderliğindeki İngiliz ve Fransız emperyalizmine karşı Çanakkale’de Kardeşlik yine kendini gösterdi. 100 yıl önce Cumhuriyeti Kuran Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti halkına ‘Türk Milleti’ denir. Bu sebeple Festivalimizin 60. Yıldönümünde ‘Yaşanan tüm savaşlara karşı yaşasın halkların kardeşliği’ diyoruz” şeklinde konuştu.

Haber: Şahver Banu Çağlak


Editör: Boğaz Gazetesi