Çanakkale üniversitenin ve aldığı göçlerin etkisiyle hızlı bir şekilde değişip gelişiyor. Eksik şehirleşme politikaları ulaşım ve altyapı sorununu beraberinde getirirken, şehrin mevcut olanaklarını yetersizleştirerek yaşam kalitesini düşürüyor. Yaşanan trafik sıkışıklığı ve otoparkların yetersiz kalışı kentlinin ortak sorunu.

Trafik şehri Çanakkale
Çanakkale’nin nüfusundan fazla araç sayısı olduğuna dikkat çeken Zeynep Kuru işe gitmek için erken saatlerde trafiğe çıkmak zorunda kaldıklarını, buna rağmen trafikte sıkışıp kaldıklarını dile getirdi. Her evin önünde en az 2’şer, 3’er araç bulunduğunu, insanların gereksiz yere trafiği meşgul ettiğini belirten Kuru, ‘’Trafikte o kadar sıkıntı çektikten sonra bir de park yeri aramak için sıkıntı çekiyoruz, otoparklar yetersiz kalıyor, dükkanların önü, kaldırımların üzeri bile parketmiş araçlarla dolu’’dedi. Kentin bir başka eksikliğinin de eskisi kadar yeşil alanının olmaması olarak belirten Kuru, konuyla ilgili şunları söyledi: ‘’Çanakkale bizim çocukluğumuzda sessiz sakin bir yerdi. İnsanlar birbirlerini tanıyorlardı. Kordonda yürürken herkes birbirine selam verip geçerdi. Kısa sürede öyle değişti ki kimse birbirini tanımıyor. Mahalle bakkalında karşılaştığımız komşumuzu bile tanımıyoruz. Çocukluğumuzda pikniğe gittiğimiz yeşil alanların yerinde şimdi binalar, siteler var. Şehirlerin betonlaşması denilen şeyin ne olduğunu Çanakkale’de çok iyi görüyoruz. Birçok şehre göre yeşil alanlar fazla olsa da eskiyle kıyasladığımızda yok denilecek kadar az. Ülkemizin sıkıntılı, stresli günlerinde nefes almaya ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum.’’

Öğrencinin kampüse gidiş çilesi
Üniversite öğrencisi 19 yaşındaki Dilay Yazar, Çanakkale’nin tam bir öğrenci şehri olduğunu, beklentilerini karşıladığını belirtse de öğrencilerin toplu taşımada sıkıntı yaşadığını söyledi. Öğrenci arkadaşlarıyla beraber Terzioğlu Kampüsü’ne gitmek için sabahın erken saatlerinde yollara düştüklerini, otobüslerin geç ve dolu geldiğini söyleyen Yazar, otobüslerin daha sık geçmesi için birkaç kez şikayette bulunduklarını sözlerine ekledi. Yazar aynı zamanda şehrin merkezinde birçok cafe ve restoran bulunduğunu ancak eğlence merkezlerinin öğrenciler açısından eksiklik olduğunu belirtti.
Otopark ve trafik sıkıntısına dikkat çeken başka bir vatandaş ise, sorunun çözümünün basit olduğunu iddia etti.







2009 senesinden beri Çanakkale’de yaşayan Cengiz Buz isimli vatandaş, belediyenin ve özel otoparkların yetersiz kaldığını, insanların yol kenarlarına, kaldırımlara park etmeye alıştırıldıklarını söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti: ‘’Bu kadar araç varken otopark sorununun gözardı edilmesi inanılır gibi değil. Belediye sorunla ilgili birşeyler yapmaya çalışıyor ancak yapılanlar maalesef yetersiz kalıyor. Çanakkale’de katlı otopark için yeterli alan olduğunu düşünüyorum, yapılacak olsa müsait yerler var. Ancak kimse bununla ilgili ne bir çalışma, ne bir yatırım yapıyor.’’ Sık sık kesilen elektrik ve su için de insanların çoğunlukla gereksiz yere mağdur edildiğini belirten Buz, ‘’Güzel havalarda bile en ufak bir arıza yüzünden elektrikler kesilebiliyor, geçen senelerde altyapıda yapılan iyileştirmeler sonucunda çoğu elektrik direği toprak altına alındı. Ancak alınmayan yerler de var ve bu büyük sıkıntı oluşturuyor, insanlara mağduriyet yaşatıyor. Bakım ve onarım çalışmaları kapsamında kesilen sular da en az elektrik kadar insanları mağdur ediyor. Temiz ve hijyenik su kullanıyoruz ama bu kadar sık kesilmesi sorun oluşturuyor’’ dedi.nOtogarın şehir dışına alınmasıyla ilgili de görüşlerini belirten Buz, ‘’Şehiriçi trafiğin önüne geçilmek, daha modern bir görüntü elde etmek için yapılan bir proje insanları ancak bu kadar sıkıntıya sokabilirdi. Senelerdir otogara rahatça ulaşan vatandaşı, yetersiz otobüslerle şehir merkezinden uzağa taşımak, gelen yolcuyu servis karmaşasıyla karşılamak Çanakkale’ye yakışmayan bir durum. Yolcuyu iskeleye bırakıp şehir içinde gidecekleri yere yakın indiremeyen servisler biran önce düzenlenmeli. Çanakkale’ye gelen yolculara zorluk çıkarmak yerine kolaylık sağlanmalı’’ şeklinde konuştu.


Üniversiteli nüfus artışının sağlamış olduğu sosyal ve kültürel yükselmenin olumlu yönden kullanılamadığına dikkat çeken Feridun Kutlu ise emekli kenti Çanakkale’nin artık değişmeye başladığını belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘’Nüfus yükselirken, şehir gelişirken genç nüfustan yararlanmak gerekir. Çanakkale yıllardır emekli kenti olarak anılıyordu, artık nüfusumuz genç ve dinamik. Buna rağmen gençlere çalışma imkanı veremiyoruz, gençlerimize şehirde istihdam sağlayamadığımız için başka şehirlerde yaşamaya itiyoruz. Bu zihniyet değişmediği müddetçe çözüm üretilebileceğini düşünmüyorum.’’

Trafik kadar sanat da önemli
Kentin trafik ve otopark sorununun dışında kültürel ve sanatsal etkinliklerinde de sorun olduğuna değinen Kerem Sarıoğlu, kışın özel günlerde halk konserlerinin Cumhuriyet Meydanı’nda, açık havada yapıldığına dikkat çekerek; ‘’Belediye 90.Yıl Gösteri Merkezi yıkıldıktan sonra etkinlikleri için üniversitenin kongre salonunu kullanıyor. Etkinlikler için ücretsiz 2 bin bilet dağıtımı yapıyor çok güzel ama kullanılan salonun kapasitesi az. Gerçekten tiyatroya, kültürel ve sanatsal etkinliklere ilgi duyan insanlar açıkta kalıyor, bazı zamanlar bilet başında arbede çıkıyor. Belediyenin kendine ait, yeterli kapasitede bir kültür merkezi olmalı. Çanakkale’nin en büyük eksikliklerinden biri budur’’ dedi.
Çarşı Caddesi esnafından bir vatandaş ise caddede insanların yürüyeceği, engellilerin rahatlıkla kullanabileceği bir yol bulunmadığını ifade ederek, çarşının trafiğe kapalı olmasının bir işe yaramadığını, insanların yine rahatça yürüyecekleri yeterli alanın bırakılmadığını söyledi. Bisiklet yolunun dar yaya yolunun ortasından geçtiğini, dükkan önlerindeki masa ve sandalyelerin de yer işgal ettiğini ifade eden vatandaş, bisikletlilerle yayaların sürekli bir kapışma içerisinde olduklarına her gün şahit olduğunu söyledi.

Haber ve fotoğraflar: Fehmi ŞENYİĞİT

Editör: Boğaz Gazetesi