2020 yılında yağış azlığı nedeniyle kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalan ve 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı'nda su miktarı, 12 milyon metreküpe kadar düşmüştü. Yaklaşık 9 aylık suyu kalan Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağını korumak için Belediye Encümen kararı ile su kullanımına ciddi kısıtlamalar getirilmişti. Bu yaşananların ardından Çanakkaleliler, her senenin en kurak zamanı olan bu dönemlerde diken üzerinde duruyor. Çanakkale Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da barajdaki su seviyesinin düşüklüğüne dikkat çekmişti. Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, şehrin tek içme ve sulama kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın güncel doluluk oranının yüzde 44,9 olduğunu ifade etti.
Mutluay güncel veriler ışığında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kaydetti: “Şu an Çanakkale’nin içme ve kullanma suyunun karşılandığı Atikhisar Barajında su rezervimiz 17 Kasım Perşembe günü itibari ile 24 milyon 300 bin metreküp. Atikhisar Barajı’nın su seviyesi yüzde 44,9. Öncelikle 2020’de yaşanan kuraklığı hatırlatmak isterim. 2020 yılında yaşanan kuraklıkta gerçekten çok kurak bir dönem geçirmiştik. Çanakkale halkımız şunu bilmeli küresel ısınmaya bağlı olarak iklim değişiyor. İklim değişikliğinin yaşandığını artık tüm dünyada kabul etmiş durumda. 2020 yılında yaşadığımız kuraklığa dönecek olursak 2020 yılında tamda bu aylarda Atikhisar Barajımızdaki su seviyesi 1,5 milyon metreküptü seviyelerindeydi. Barajdaki doluluk oranı da yüzde 22 - 23 seviyelerindeydi. Yani şu anda Atikhisar Barajının doluluk oranının neredeyse yarısı kadardı. Dolayısıyla 2020 yılında bu aylarda su seviyesi açısından çok kötü durumdaydık.2020 yılında yaşanan kuraklıkta hepimizin bildiği gibi Çanakkale Belediyesi encümen kararı ile su kullanımı konusunda bir takım önlemler aldık. Su kullanımına yönelik aldığımız tedbirlerden bir tanesi özellikle oto yıkamalarda kullanılan su miktarlarına sınırlama getirmek oldu. Oto yıkama yerlerine su kullanımı ile ilgili kota koyduk. Oto yıka yerlerinin belirli bir ton üzerinde su kullanmalarına izin vermedik. Halkımıza sıkça su kullanımında tasarruf yapılması ile ilgili duyurularda bulunduk. Özellikle apartman, işyeri önleri ve merdiven yıkanmasında titiz davranılması bu gibi temizliklerin silinerek yapılması yönünde önlemler almaya çalıştık. Tarımsal sulamada da basınçlı dediğimiz damlama ve yağmurlama sulama yöntemlerin kullanılması konusunda duyuru ve bilgilendirmeler yaptık.
YAĞIŞ BEKLİYORUZ
Şu an da geldiğimiz noktada çok ciddi bir kuraklık yaşadığımız 2020 yılına göre daha iyi durumdayız. Mevsim itibari ile Baraj ve gölet gibi su depolama tesislerinin debilerinin en düşük bulunduğu aylardayız. Özellikle sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında meydana gelecek yağışlar ile su depolama tesislerinde su seviyeleri yükselecektir. Buradaki beklentimiz kış ve ilkbahar yağışlarının beklentiler ölçüsünde gerçekleşmesidir. Ama bu beklentinin gerçekleşmemesi halinde Çanakkale Belediyesi olarak kente su kullanımına ve sağlanmasına yönelik bir dizi önlemleri alacağız. Şu anda su seviyemizi takip ediyoruz. Bu takip ile kritik bir duruma geldiğimizi düşündüğümüzde ilgili yetkililer ile de meteoroloji ve devlet su işleri yetkilileri ile görüşerek bir dizi önlemler alırız.”
Sevi Gözay UĞURLU
Editör: Boğaz Gazetesi