Çanakkale’de geçtiğimiz hafta koronavirüs vaka artışı sıralamasında birinci şehir olması sonrasında alınan kararlar arasında ticari yolcu taşımacılığı yapan otobüs ve minibüslerle, personel ve işçi servisi yapan araçlarda ayakta yolcu alınmaması, oturma kapasitesi yüzde 50 ile sınırlandırılması, sürücünün ve yolcuların HES kodu sorgulanması yer aldı. Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, kapasitenin yüzde 50’ye çekilmesinin bu sektörü derinden etkilediğini belirtti.
Başkan Demir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “1 Mart ikinci yeni normalleşme süreci ile birlikte bir süreden bu yana ilçeler arası ve şehirlerarası otobüslerde yürürlükte olan otobüs koltuklarının yüzde 50’sinin kullanılması kararı değişmişti. İlçeler arası ve şehirlerarası otobüs yolculuğuna ilişkin yeni alınan kararda otobüslerdeki yüzde 50 kontenjan sınırlaması kaldırılmıştı. Bu karar esnaf açısından çok önemliydi, yüzde 50 yolcu kapasitesi ile çalışma uygulaması esnafın büyük kayıplar yaşamasına yol açmıştı. Uygulamanın kaldırılması hem şehirlerarası hem de ilçeler arası yolcu taşımacılığı yapan şoför esnafında büyük bir sevinçle karşılanmıştı. Bu karar şoför esnafının yeniden tam kapasite ile çalışacağından dolayı koronavirüs sürecinde uğradığı zararı biraz olsun kapatmasına yarayacaktı. Ancak hem Türkiye genelinde, hem Çanakkale’deki vaka sayısı artışında Türkiye birincisi olduğunu da unutmamak lazım vaka artışı nedeni ile 1 Mart itibari ile yolcu taşımacılığı sektöründe uygulamasına son verilen yüzde 50 yolcu kapasitesi uygulaması maalesef geri geldi” ifadelerini kullandı.
“BİLET FİYATLARINA YANSITILACAK”
“Taşımacılık sektöründe bulunan şoför arkadaşlarımız alınan bu karar ile yine ağır bir yükün altına girmiş oldu” diyen Demir, “Yolculuklar yüzde 50 yolcu kapasitesi ile uygulanacak. Bu karar bilet fiyatlarına yansıtılacak çünkü ulaşım şirketleri ve şoför esnafı bu yükün tek başına altından kalkamaz. Ulaşım dediğimizde artan maliyetleri, artan yakıt fiyatlarını ve şoför esnafının ödemekle yükümlü olduğu giderleri ve yıllık ödemeleri de göz önüne almamız gerekiyor. Tam koltuk kapasitesi ile çalışmaya başladığında şoför esnafı biraz rahat etmişti. Alınan karar uygulanıyor. Bu hastalığı yenmek için hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Umarım alınan önlemler ile Çanakkale’deki bu vaka sayısını azaltırız ve yolcu taşımacılığı yapan şoför esnafımız yine tam koltuk kapasitesi ile çalışmaya yeniden başlar” şeklinde konuştu.
Gülçin AKIN
Editör: Ersan Küçükkuru