Troya Milli Park’ı bölgesindeki çalışmalarına 2018 Troya Yılı’nda başlayan OPET, Tevfikiye Köyü’nde gerçekleştirdiği arkeo-köy projesinin ardından, çalışmalarına son sürat devam ediyor. Yakaladıkları başarının ardından, tarihi değerleri gün yüzüne çıkararak sahip çıkan OPET, Tevfikiye Köyü’nün ardından Çıplak Köyü’nde de çalışmalara başladı. Tevfikiye Köyü’nde uygulanan protokololün bir benzerine Çıplak Köyü’nde başlayan OPET, köy halkına yönelik eğitimlere başlayacağı bilgisini paylaştı. Çanakkale Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile düzenlenecek kurs programının protokol imza töreni ise geçtiğimiz günlerde düzenlendi. İmza törenine, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yasemin Şenol ve OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk katıldı.
“OSMANLI MOTİFLERİ İŞLENEREK FARKLI BİR KÖY KONSEPTİ PLANLANIYOR”
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, yapılan çalışmaların önemine değinerek, “Tevfikiye Köyü, dünyada bir ilk oldu. Hep birlikte uluslararası boyutta örnek olacak bir köy oluşturduk. Şimdi sıra Çıplak Köyü’nde… Osmanlı döneminin eserleri olan bu köyümüzde antik dönemle iç içe Osmanlı motifleri işlenerek farklı bir köy konsepti planlanıyor. OPET’in burada gerçekleştireceği çalışmalar ile göreceksiniz ki Çıplak Köyü de dünya çapında bir köy olacak” ifadelerini kullandı.
“KÖYÜN ÖZELLİKLERİNİ BİRLEŞTİRECEĞİMİZ FARKLI BİR ÇALIŞMA HAZIRLIĞI İÇERİSİNDEYİZ”
OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk ise, yaptığı konuşmada, “Çıplak Köyü’nde gerçekleştireceğimiz çalışmalarımızın temelini Arkeo-köy Tevfikiye’deki yol haritamızda olduğu gibi yine eğitim ile atıyoruz. Köylülerimizin bilinçlenmesini, iş sahibi olmasını ve sosyal yaşam kalitelerinin artmasını amaçlıyoruz. Aynı zamanda yaşadıkları toprakların değerini anlamalarını, öğrenmelerini ve anlatmalarını sağlamak üzere tarih bilgilerini tazeliyoruz. İş kurmalarını sağlayacak şekilde restoran, pansiyonculuk, işletmecilik eğitimleri sağlıyoruz. Arkeo-köy Tevfikiye’de olduğu gibi Çıplak Köyü için de bir konsept ve buna uygun düzenleme çalışmaları gerçekleştireceğiz. Çanakkale Valiliği ile gerçekleştirdiğimiz protokol kapsamında Troya’ya bağlayacağımız çalışmalar yapacağız. Çıplak Köyü’nün en eski Osmanlı köylerinden biri olması, ilk kadın öğretmenin bu köyde görev yapması, Schliemann’ın evinin burada olması gibi özelliklerini birleştireceğimiz farklı bir çalışma hazırlığı içerisindeyiz. Yine Çanakkale Üniversitesinden Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın danışmanlığını alıyoruz. Burada da faydalı sonuçlara imza atacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.
Eylül ayında başlayacak olan kurs programının içerisinde, kişisel gelişim, pansiyonculuk, işletmecilik, ağırlama-karşılama, temizlik ve hijyen, diksiyon, yabancı dil, geleneksel el sanatları, hediyelik eşya yapımı, çini ve seramik yapımı gibi konular yer alacak.
Gülçin AKIN
Editör: Boğaz Gazetesi