Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerim Yeşildağ'yaptığı açıklamada, "Sigara, Dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur ve yüksek oranda nikotin içermesi nedeniyle bağımlılık yapmaktadır. Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu sayı her 10 saniyede bir kişinin sigaradan ölmesi demektir. İçilen her sigara, insan yaşamını 5 dakika kısaltır. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalır. Sigara içen her iki kişiden biri hayatını sigara nedeniyle kaybetmektedir. Sigara içen hastalardaki birinci ölüm nedeni erken yaşta oluşan kalp ve damar hastalıkları, ikinci ölüm nedeni ise solunum yolları ve akciğer başta olmak üzere çeşitli organ kanserleridir" dedi

SİGARA İÇENLERDE AKCİĞER KANSERİ RİSKİ 20 KAT DAHA FAZLADIR!
Yeşildağ,"Sigara içenlerdeki akciğer kanseri riski içmeyenlere göre 20 kat daha fazladır. Pasif içicilerin ise içmeyenlere göre riski 1,2 kat daha fazladır. Sigara akciğer dokusunun ve havayollarının harap olmasına sebep olur. Kalp ritmini hızlandıran sigara, kırmızı kan hücrelerine yüksek oranda karbonmonoksit bağlanmasına sebep olarak dokulara oksijen gitmesini engelliyor ve vücuttaki damar duvarlarının zarar görmesine neden oluyor" şeklinde açıklama yaptı.

SİGARANIN ZARARLARI SAYMAKLA BİTMEZ!
Sigaranın zararlarını sıralayan Yeşildağ," Kalp krizi, inme ve bacak kangreni riskini arttırıyor. Ayrıca sigara larinks, pankreas, böbrek, mesane, özefagus ve ağız içi kanserlerinde de çok önemli rol oynamaktadır. Sigara, sık sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, kronik bronşit ve KOAH’a sebep olur. Günümüzde her yıl dünya genelinde 5.4 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Ülkemiz genelinde 2008-2012 yıllarını kapsayan tütün ile mücadele eylem planı ile tütünle mücadelede çok önemli başarılar elde edilmiştir. Yürütülen başarılı çalışmalar sonucunda 2008 yılında % 31,2 olan ülke genelindeki sigara kullanma oranının2012 yılında % 27,1’e düştüğü görülmüştür" dedi.

“BEN SİGARAYI ASLA BIRAKAMAM” DEMEK ÖNYARGILI VE ZARARLI BİR CÜMLEDİR
Yeşildağ, tiryakilerin çoğunun çaresizlik olarak nitelediği ve “ben asla sigarayı bırakamam” sözlerinin, sigaraya esir düşmüş, başka çaresi olmayan ve denemeden söylenmiş yanlış önyargılı bir söz olduğunu ve sigarayı bırakmanın pekâlâ mümkün olduğunu belirterek şöyle konuştu, “Sigarayı bırakmak mümkün. Bu amaçla sigara bırakma tedavisinde davranış danışmanlığı ve ilaç tedavisi büyük önem taşımaktadır. İlimizde Çanakkale Devlet Hastanesinde Sigara Bırakma Polikliniği bulunmaktadır.
Sigarayı bıraktığınız anda olumlu etkileri başlamaktadır. Sigarayı bıraktıktan 2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar. 6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar.12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbonmonoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar.2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir. 2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır. 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir. 5 yıl içinde kalp krizi riski yarı yarıya azalır. 10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya inerken kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer" ifadesinde bulundu.

SİGARAYI BIRAKIRKEN HER İLACI KULLANMAYIN
Yeşildağ reçetesiz satılan ilaçlara itibar edilmemesi gerektiğini söyleyerek, "İlaç tedavisinin amacı, sigaranın bırakılmasını izleyen dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunu gidermektir. Bu ilaçlar doktor tarafından reçeteli olarak verilmektedir. Bunun dışında bir sağlık uzmanına başvurmadan satılan sigara bırakma ürünlerine itibar etmeyiniz” dedi.??
Editör: Boğaz Gazetesi