Cumhuriyetin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü nedeniyle Çanakkale Şehitler Abidesi'nde, başlatılan bakım, onarım ve yenileme çalışmaları son buldu. Şehitler Abidesi, 18 Mart'taki törenlerde yeni bir tema olan ‘Kurtuluşa yoldan ulaşacak. Çalışmalar kapsamında Şehitler Abidesi'nin çevresine Türk bayrağını simgeleyen kırmızı ve beyaz renkte 7 bin şakayık, 2 bin gül ve 1500 taflan dikildi. Süs bitkisi ve ağaçlarla alanın güzelleştirilmesi çalışmalarında binlerce lale, sümbül, servi, erguvan, manolya, ladin, ardıç, porsuk, lavanta, lavantin, gaura, kamelya ve açelya dikildi. Şehitler Abidesi ve Morto Koyu'ndaki helikopter pistlerinin etrafında iniş ve kalkışlarda tehlikeleri önlemek için örtü temizliği, Abide'ye ulaşan alternatif yollarda kenarı temizliği yapıldı.
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108’nci yılı ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü törenleri için Şehitler Abidesi'nde hazırlıklar ise sürüyor. Bölgede peyzaj düzenlemelerinde son kontroller gerçekleştirilerek, gerekli görülen yerlerde yeşillendirme ve çiçeklendirme çalışması yapılarak, tören alanları hazırlanacak. Şehitler Abidesi'nde gerçekleştirilecek törenler için yaklaşık bin kişi kapasiteli portatif tribün çalışmaları ve sahne kurulumları ise sürüyor.
Şehitler Abidesi’nin Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108’nci yılı ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü törenlerine hazır hale getirildiğini ifade eden Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "18 Mart törenlerimiz için son hazırlıklarımızı yapıyoruz ve bütün hazırlıklarımı tamamladık. O büyük güne, o büyük zafer gününe Tarihi Alan Başkanlığı olarak hazırız. Tabii ki bu yıl 18 Mart’ın daha farklı bir anlamı olacak. Bu yıl 2023 yılı Cumhuriyetimizin 100’üncü Yıldönümü, şunu çok iyi biliyoruz ki Cumhuriyetimize giden yolların başlangıcı Çanakkale’de ortaya çıkmıştır ve Cumhuriyetimize giden yollar Kurtuluş Savaşımıza giden yollar Çanakkale’de başlamıştır. Dolayısıyla Cumhuriyeti’mizin temelleri Çanakkale’de atılmıştır. O yüzden bu yılki törenleri daha önemli ayrı bir heyecanla kutlayacağız. Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu yıl tören alanımızda çok önemli çalışmalar yaptık. Yıllar içerisinde gerek coğrafi koşullar, gerek iklim koşullarından dolayı bazı yıpranmalar vardı. Bütün buradaki mekanları elden geçirdik. Büyük ve titizlikle bir hassasiyetle elden geçirdik ve tören alanına Şehitler Abidemiz başta olmak üzere gerçekten daha güzel hale geldi. Burada yapmış olduğumuz değişikliklerle gelen ziyaretimiz Çanakkale Ruhunu daha iyi hissetme, daha farklı yönlerden bakabilme tabi rica etse zaman içerisinde tarihi bir yolculuk yapma imkanına sahip olacaklar. Çanakkale Ruhu inşallah bu topraklarda ebediyen var olacak. 18 Mart 2023 günü yine devlet, millet hepimiz Çanakkale’de buluşup o güzel törenleri, o büyük törenleri Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında daha önemli ve anlamlı bir şekilde kutlayacağız” diye konuştu.
Çanakkale Şehitler Abidesi Hakkında
Gelibolu Yarımadası’nın en çok ziyaret edilen ana ziyaret noktası olan Abide, Eski hisarlık Burnu üzerinde yer almaktadır. Açılan bir proje yarışması sonucunda 37 proje arasından Doğan Erginbaş, İsmail Utkular ve Feridun Kip tarafından hazırlanan proje seçilmiş olup Abidenin temeli 17 Nisan 1954 tarihinde atılmıştır. İkinci Anafartalar Zaferi’nin 45. Yıldönümü olan 21 Ağustos 1960 tarihi ziyarete açılan Çanakkale Şehitler Abidesi, Çanakkale Muharebeleri’nde şehit düşen tüm askerlerimizi simgelemekte ve onların anısını yaşatmaktadır. Mimarı Doğan Erginbaş’ın kendi ifadesiyle abide Tüm coğrafyalardan gelen şehitlerimizin toplu bir şekilde göğe yükselişini temsil etmektedir. Ayaklarının üzerinde muharebe anlarını yansıtan kabartma rölyefler bulunmaktadır. Her yıl 18 Mart tarihinde, ülkenin dört bir yanından gelen vatandaşlar ve devlet erkânı tarafından Abide tören alanında anma merasimleri düzenlenmektedir.
Abidenin arka bölümünde yer alan sembolik mezarlıklar2007 yılında ziyarete açılmıştır. Şehitlikte Çanakkale Muharebeleri sırasında şehit düşen ve bugüne kadar isimleri tespit edilebilmiş 59.408 şehidimizin isimleri bulunmaktadır. Yine sembolik şehitliğin önünde muharebe dönemini yansıtan 45 m uzunluğunda bir rölyef bulunmaktadır. Rölyefi geçtikten sonra, sembolik şehitliğin başlangıç bölümünde meçhul asker mezarı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934’te müttefik askerleri için söylediği sözlerin yer aldığı mermer bir kitabe bulunmaktadır. Arıburnu muharebelerinden sonra bir Anzak askerinin yanında Avustralya’ya götürdüğü ifade edilen ve bir Türk askerine ait olan kafatası, yıllar sonra10 Mart 2003 tarihinde Türkiye’ye teslim edilmiş olup18 Mart 2003’te resmi törenle bugünkü noktaya defnedilmiştir.
Mehtap ŞAHİN
Editör: Boğaz Gazetesi