Ege Denizinde Yunanistan’ın Santorini adası açıklarında günlerdir yaşanan deprem fırtınası, endişeleri de beraberinde getirirken; yaşanan sarsıntıların ardından toprak kaymaları görüldü. Okullar tatil edilirken, çok sayıda bölge sakini adayı terk etti.

Vatandaşlar panik halinde depremlerin sona ermesini beklerken, yaşanan olumlu gelişmeyi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli olan Prof. Dr. Doğan Perinçek, aktardı. Bölgedeki hareketliliğin ilk gününden bu yana değerlendirmeler yapan Perinçek, haritalar eşliğinde son durumu aktardı.

Perniçek yaptığı açıklamada; “Santorini depremlerinin ateşi yavaş yavaş sönüyor, belirtiler olumlu yönde gelişiyor. Zaman zaman 5 ve daha büyük depremler yaşayabiliriz ama genle ortalamalara bakmak lazım.4 Şubat’ta son 24 saatte, 4’ten büyük 27 deprem yaşamışız. 5 Şubat’ta  son 24 saatte 4’ten büyük deprem sayısı 23’e inmiş. Haritada kahverengi ile gösterilen depremlerin derinli 0 ile 5 km arasında değişiyor.  Kırmızılar 5 ile 10, turuncular 10 ile 20, sarılar 20 ile 40 km arası derinliklerde olan depremleri temsil ediyor. 4 Şubat günü sığ depremlerin sayısı 14 olmuş, 5 Şubat’ta ise sığ depremlerin sayısı 4'e inmiş. Bu güzel haber magma kütlesi yukarı hareketini durdurduğu anlamında yorumlayabiliriz. 5 Şubat haritasında; kırmızı, turuncu ve sarı ile işaretli 5 ile 40 km arasında kalan derin depremlerin sayısı artmış. Bu veri bize, alanda tehlikenin yavaş yavaş azaldığını gösteriyor. Depremlerin aniden durmasını beklemiyoruz. Önümüzdeki günlerde 5'den büyük depremler olabilir. Biz genel ortalama büyüklük ve derinliklere ve toplam deprem sayısına bakacağız. Beklentim deprem sayısının azalacağı yönde” ifadelerine yer verdi.

Ege'deki seri depremler için uzmanından rahatlatan açıklama (VİDEO) Ege'deki seri depremler için uzmanından rahatlatan açıklama (VİDEO)

Yunan meslektaşlarının çoğunun bu depremlerin volkanik hareketle değil de doğrudan faylarla ilgili olduğunu söylediklerini aktaran Perinçek şöyle devam etti; “Ben ve ülkemin değerli meslektaşları bu görüşe kesinlikle katılmıyoruz. Görüşlerine dayanak olarak sundukları fay haritası ile deprem odak dizilimi uyum içinde değil. Ayrıca son 5 gündür olan depremler dairesel bir dağılım gösteriyor. Depremler faylarla ilgili olsaydı odak noktaları bir hat boyunca dizilmiş olurdu. Bilimde her görüşe saygı duymak gerekir. Zaman hangi görüşün doğu olduğunu gösterecektir. Tabii ki Yunanlı meslektaşlarımız içinde bizim gibi düşünenler var ama şu an bunların sayısı az.”

Muhabir: Ogün İnal