Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, sosyal medya hesabından son günlerdeki sismik hareketlilikle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Son 24 Saatte Depremler Dikkat Çekiyor

Prof. Dr. Perinçek, son 24 saat içerisinde Yalova dolayındaki ve Armutlu kuzeyindeki depremlerin dikkat çekici olduğunu belirtti. Depremlerin haritalanmış faylarla ilişkili olduğunu ifade eden Perinçek, bu fayların İmralı Adası üzerinden Erdek yönüne uzandığını öne sürdü. İmralı Fayı olarak adlandırdığı bu fayın, İmralı Adası'nın kuzeyinde net bir şekilde izlenebildiğini vurguladı. Perinçek’in Açıklamalarının devamında şunları söyledi.

‘‘Söz konusu bölgede haritalanmış olan faylar kanımca İmralı Adası üzerinden Erdek yönünde uzanıyor. Bu fayı İmralı Fayı olarak adlandırdık. İmralı Adası kuzeyinde Fayın izi çok net görülüyor. Kuzeyde adanın çekiç gibi gözükmesinin nedeni de İmralı Fayı. Sol atta İmarlı Fayı'nın ada üzerindeki izi görülmektedir (2009). Fay Güneybatı yönde Erdek ile Bandırma arasında kalan faya bağlanıyor’’

2222

İmralı Fayı'nın Önemi ve Enerji Transferi

AK Parti Çanakkale'de Makas dönemi sona erdi AK Parti Çanakkale'de Makas dönemi sona erdi

Perinçek, İmralı Fayı'nın önemine de değindi. İznik Gölü güney kıyılarından Gemlik Körfezi güney kıyılarına uzanan aktif fayların Bandırma yönünde devam ettiğini belirtti. Bu fay zonu üzerindeki depremlerin batı yönünde enerji ve gerilim yüklediğini düşündüğünü ifade eden Perinçek, benzer bir enerji transferinin İmralı Fayı üzerinden de Erdek-Bandırma yönüne doğru gerçekleştiğini belirtti. Perinçek, ‘‘İznik Gölü güney kıyılarından Gemlik Körfezi güney kıyılarına uzanan aktif faylar Bandırma yönünde devam ediyor. Söz konusu fay zonu üzerinde olan depremlerin batı yönünde enerji ve gerilim yüklediğini düşünüyorum. Kanımca benzer enerji transferi İmarlı Fayı üzerinden de Erdek-Bandırma yönüne transfer oluyor’’ dedi.

3333

Son Üç Yılda Enerji Transferi

Marmara Adası merkezli üçgen alan içerisindeki depremlerin de güneybatı yönünde enerji transfer ettiğini son üç yıldır belirlemeye çalıştıklarını söyledi. Perinçek, Marmara adası merkezli üçgen alanı içinde olan depremlerin de güneybatı yönünde enerji transfer ettiğini son 3 yıldır belirmeye çalışıyoruz’’ dedi.

Resmi İlandır (25)

Muhabir: Coşkun Balcı