OKUL FORMALARI ORTALAMA BİN TL
Bir veli, ilkokul öğrencisi için bin TL; ortaokul için bin 200 TL ve lise öğrencisi için ise 600-800 TL ödeyerek, aşağı yukarı 7 parçadan oluşan forma takımını alabiliyor. 7 parçanın içerisinde; 3 parçalı eşofman takımı, kısa ve uzun kollu tişört, kapüşonlu veya yelek ile pantolon veya etek bulunuyor. Geçtiğimiz yıla göre, 2 katı kadar fiyat artışında bulunduklarını beyan eden penye perakendecileri, minimum fiyatla satış yapabilmek için kar marjından feragatte bulunduklarını ifade etti.
Yalnızca giysi ile bitmeyen eşyalara; çanta ve ayakkabıyı da dâhil etmek gerekiyor. Nispeten kaliteli okul çantaları Çarşı Caddesi’nde 360-450 TL arasında satılırken, yeni sezon çocuk ayakkabıları ise 350- bin 400 TL bandında müşteriye sunuluyor.
Aşağı yukarı 6 temel ders için yapılacak olan defter alışverişi için ürün başı 15 ile 60 TL harcanması gerekiyor. Temel derslerin yanında, resim-müzik gibi derslerin ayrı defterleri olduğu ve alana yönelik özel malzeme alışverişi gerektirdiğini hatırlatmakta fayda var. Ayrıca; ataş, dosya veya renkli jel kalem gibi tüketimler, lüks olarak sayılıyor.
Üstelik yeni başlayan bir okul dönemi için bu kalemler yeterli gelmiyor. Devlet okullarının dönem içerisinde ihtiyaç duyacağı A4 kâğıtların temini, kâğıt havlu, tuvalet kâğıdı ve ıslak mendil gibi malzemeler de veliler tarafından karşılanıyor. Bugün itibariyle 80 gramlık A4 fotokopi kâğıtları, 80 TL’den başlayan fiyatlar ile satılıyor.
OKUL ALIŞVERİŞİ YAKLAŞIK OLARAK 2 BİN TL TUTUYOR
Bu şartlar çerçevesinde; boya kalemleri gibi maddeleri de içeren bir okul alışverişi için, velilerin 2 bin TL’ye yakın para harcaması gerekiyor. Tek kalemde yapılan bu alışveriş içinde, sene boyunca ihtiyaç duyulacak ekstra malzemeler yer almıyor. Bir seferde 2 bin TL veremeyecek durumda olan veliler ise, alternatif çözümler aramaya koyuluyor. Uzmanlar, merdiven altı üretimli malzemeler satan kırtasiyelerden alışveriş yapılmaması gerektiği ve bu ürünlerin çocuk sağlığına zararlı içerikler barındırdığına karşı uyarıda bulunuyor. Ticaret Bakanlığı’nın öncülüğünde, kırtasiye malzemeleri satan mağazalara denetimler gerçekleştiriliyor.
UCUZ ÜRÜNLER TEHLİKE SAÇIYOR
Bu denetimlerin senede 1 ya da 2 defa gerçekleştirildiğini belirten kırtasiye işletmecileri, denetimlerde yapışkan ürünlerin üst raflara kaldırılması gibi zorunlulukların söylendiğini iletti. Ancak işletmeciler, maddi durumu iyi olmayan ya da kırtasiye malzemelerine çok para harcamak istemeyen ailelerin bulunduğunu belirtiyor. Bu durumda ailelerin, ucuz malzemelere yöneldiğini ve pek çok ürünün Çin menşeili olduğunu aktaran işletmeciler, kendilerinin toptancılardan alınan ürünlere dikkat ettiğini ve bu durumun denetimler ile desteklendiğini ancak asıl görevin ailelere düştüğünü söyledi. Uzmanlar, ailelerin okul alışverişi yaparken satın alınacak malzemelerin içeriklerine dikkat etmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Geçtiğimiz Haziran ayında Bakanlık tarafından, toplumun güvenilir bildiği bir markanın yeni sezon için üretilen kalemliği, ‘yönetmelikte belirtilen limit değerlerinin üzerinde toplam kurşun tespit edilmesi’ nedeniyle piyasadan toplatılmıştı.
KIRTASİYE ÜRÜNLERİNDE KDV YÜZDE 1 OLSUN TEKLİFİ
Öte yandan geçtiğimiz günlerde CHP İzmir Milletvekili, TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı öncesinde velilere ‘kırtasiye malzemelerinde KDV indirimi’ teklifini yineleyen bir açıklama yaptı. TBMM Başkanlığı’na sunulan teklifte, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kırtasiye ürünlerinde yüzde 8 ile 18 olarak uygulanan Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 1 olarak değiştirilmesini içeriyor.
DEVLETTEN KARŞILIKSIZ BİN 300 TL KIRTASİYE YARDIMI
Öte yandan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından muhtaç aileler için her yıl bir kereye mahsus olmak üzere verilen bin 300 TL kırtasiye yardımı yapılıyor. Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) yardımları kapsamında verilen karşılıksız yardım için başvuru, E-devlet üzerinden yapılabiliyor.
Sevi Gözay UĞURLU
Editör: Boğaz Gazetesi