İstanbul’da Gerçekleştirilen Mobilfest Fuarında Metaverse teknolojisinin eğitimdeki yeri alakalı açıklamalarda bulunan Nara’nın Kurucusu Öğretim Görevlisi Zafer Karadayı, "Metaverse Eğitim dünyasına o kadar hızlı girecek ki 5 veya 10 yıl sonra olabilir bunun fazla gecikeceğini düşünmüyorum ve biz ‘Metaverse olmadan önce eğitimi nasıl yapabiliyorduk?’ diye sorgulayacağız. Çünkü Metaverse bize, yaparak öğrenmeyi, deneyimsel yaşamayı ve öğrenmeyi sağlayacak. Biz bir fiil ortamın içerisinde olacağız” dedi.

Dünyanın önde gelen teknoloji firmalarına sanal ve artırılmış gerçeklik teknoloji projeleri üreten Nara Eğitim Teknolojilerinin kurucusu Öğretim Görevlisi Zafer Karadayı, İstanbul’da gerçekleştirilen Mobilfest Fuarında Metaverse teknolojisinin eğitimdeki yeri ile konusunda açıklamalarda bulundu. Metaverse'nin biraz karışık bir kavram ama birkaç farklı teknolojinin aslında iç içe gelmiş hali olduğunu belirten Öğretim Görevlisi Zafer Karadayı, "Bunlardan bir tanesi sanal gerçeklik teknolojileri. Bunun dışında merkezi yetsiz bir yapıda olması ve güç sıfırının temelinde olması ve finansal tarafı da belki de kripto yapılara da daha iyi olmazı diyebiliriz. Bunların hepsinin bir arada olmasına gerek yok. Bugünün teknolojisinde daha başlangıç aşamasında seyrediyor ama genel olarak şunu söyleyebiliriz. Bizi deneyim dünyasına taşıyan yeni nesil internet diyebilirim. Etkileşim dünyasında hali hazırda bulunduğumuz internetin deneyim dünyasına taşıyan 3 boyutlu ortamlara taşıyan sanal merkeziyetsiz internet teknolojisidir” şeklinde konuştu.

‘METAVERSE OLMADAN ÖNCE EĞİTİMİ NASIL YAPABİLİYORDUK?’

Metaverse teknolojinin birkaç yıl sonra eğitime hızla gireceğini ve eğitimi etkileyeceğini ifade eden Karadayı, “Eğitim ve Metaverse teknolojisinin geleceğini ben çok parlak görüyorum. Daha öncesinde de aslında oluşmaya başlamıştı. İnternet eğitim dünyasında olmazsa olmazımız. Teknolojinin olmadığı bir interneti kabul edemiyoruz. Ama inanın Metaverse Eğitim dünyasına o kadar hızlı girecek ki 5 yıl sonra veya 10 yıl sonra olabilir bunun daha fazla gecikeceğini düşünmüyorum ve biz ‘Metaverse olmadan önce eğitimi nasıl yapabiliyorduk?’ diye sorgulayacağız. Çünkü Metaverse bize, yaparak öğrenmeyi, deneyimsel yaşamayı ve öğrenmeyi sağlayacak. Biz bir fiil ortamın içerisinde olacağız” diye konuştu.

Ülkenin metaverse teknolojisi ile ne kadar iç içe olduğu hakkında açıklamalarda bulunan Karadayı, "Metaverse teknolojisinde ülke olarak çok iyi bir yerde olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü çok güçlü bir oyun ekosistemimiz var. Metaverse teknolojisi de oyun teknolojisi ile çok yakın, kardeş teknoloji diyebiliriz. Türk girişimcileri olarak dünyada ses getirecek girişimlerimiz var. Türk ekosisteminden kastım sadece İstanbul ve Ankara değil. Anadolu’nun küçük kentlerinde de bunlar yapılabiliyor ki yapılıyor. Biz de bunu Çanakkale’de kendi kadromuzla yapmanın gururunu yaşıyoruz. Orda kendi gelişimlerimizi kendimiz yapıyoruz. Fuarlara katılarak ulusal ve uluslararası çalışmalara katılmaya çalışıyoruz. Dolayısı ile Anadolu’nun küçük kentinden dünyaya ileri teknoloji satmaya çalışacak noktaya gelmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

METAVERSE HAKKINDA
Metaverse veya Türkçe tabiriyle sanal evren, geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, İnternet'in varsayımsal bir yinelemesidir. Aynı zamanda evren ötesi ya da öte evren olarak da adlandırılan Metaverse, bilgisayarlar, android cihazlar, VR lensler ve çeşitli 3D kullanıcı ara yüzleri sayesinde içinde bulunulan zaman ve mekân boyutundan uzaklaşılarak, fiziksel olarak içinde bulunulan evrenin ötesine geçme potansiyeli olarak da tanımlanmaktadır. Metaverse'ü iletişim perspektifinden yeni bir gerçeklik, anlam dünyası ve iş birliği fırsatları sunan; kültürel, entelektüel ve ekonomik üretim için altyapı ve etkileşim olanakları tanıyan; farklı gelişmiş teknolojilerin eş zamanlı ve entegre bir biçimde kullanıldığı; siber toplumsal bir düzlem şeklinde de tanımlamak mümkündür. Bu açıdan Metaverse 4. Sanayi devriminin çıktılarından bir tanesi Toplum 5.0 ve daha ilerisinin ise en görünür yaşam tarzlarından biri olmaya adaydır. Bugün dünyadaki en önemli metaverse yatırımcılarının başında sanal gerçeklik cihazları üzerine çalışan Oculus şirketini 2 milyar dolara alan Facebook gelmektedir. Nitekim Facebook bu alanda Microsoft gibi önemli yazılım şirketleriyle iş birliği anlaşmaları imzalamıştır. Ayrıca Roblox gibi oyun platformları da bu alanda büyük arge yatırımları yapmaktadır.

Mehtap ŞAHİN



Editör: Boğaz Gazetesi