31 Mart seçimlerinden önce Kepez’de halk günleri düzenleyerek, sorunları halktan duyacağını taahhüt eden Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, geçtiğimiz akşam sözünü tutarak ilk halk günü toplantısını gerçekleştirdi. Akşama damga vuran karar ise engelli bir vatandaşın hastaneye giden otobüslerin engelliye uygun olmadığını dile getirmesi üzerine, Başkan Arslan makam aracını engellilerin hizmetine sunması oldu.
Kepez Meydanı’nda ilki gerçekleştirilen halk günü toplantısını gerçekleştirdi. Vatandaşların yoğun katılımı ile gerçekleşen toplantı saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.Toplantının açılış konuşmasını yapan Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, “31 Mart seçimleri öncesinde sizlere taahhütlerimizi sunduk, projelerimizi anlattık, yapacaklarımız paylaştık. Su, ulaşım, çöpler dedik, sosyal belediyecilik ve yeşil belediyecilik dedik ve çalışmalarımıza başladık. Çözüm anlamında kısa, orta ve uzun vadeli çözümlerimizi, projelerimizi hazırladık. Ana ilkelerimizi ifade ettik. Şeffaf, hesap veren, güçten değil halktan yana taraf olan belediye olacağız dedik, birlikte yöneteceğiz dedik. Halk günü, esnaf günü yapacağız dedik ve ilk halk günümüzü de sizlerle beraber yapıyoruz. Bugün burada mahallelerinizdeki sorunları dile getirip, Kepez ile ilgili projelerinizi anlatacaksınız. Aynı şekilde esnaflarımızı ve oda başkanlarımızı da burada ağırlayacağız. Oda başkanlarımız sadece aidatlarını almayacak, aynı zamanda gelip esnafların haklarını da savunacaklar” şeklinde konuştu.
Arslan, “Çağdaş, sosyal, çevreye duyarlı, hizmet odaklı, gelişim odaklı, kültür odaklı bir yönetim olacak dedik. Bu değerlerine sıkı sıkı bağlı belediye meclis üyelerimiz, belediye personellerimiz, bürokratlarımız, kent konseyimiz ve ayrıca siz halkımızla birlikte yöneteceğiz dedik. Ben belediye başkanı olarak personelimiz, esnafımız ile eş güdüm içinde sorunlarımızı konuşacağız, tartışacağız ve çözümleri birlikte bulacağız. Kepez’i 31 Mart öncesinde söz verdiğimiz gibi birlikte yöneteceğiz. Bugüne kadar hep biz konuştuk. Bu akşam istiyoruz ki halkımız konuşsun” diyen Arslan katılımlar için teşekkür ederek, mikrofonu halka bıraktığını söyledi.
“BURADAN SÖZÜMÜZÜ VERİYORUZ“
Kepez Namık Kemal Sokak’ta yaşayan Salim Türel, “Ben emekliyim. İki sene önce İstanbul’dan buraya taşındım. Rahat bir hayat yaşayayım diye geldim, buraya taşındım. Şikâyet olarak değil, sorunlarımı anlatmak istiyorum. Namık Kemal Sokak’ta bir yer aldım. Evimi yaptım, bütün paramı harcadım. Ama ne yolumuz ve ne başka bir şeyimiz var. Ben kendi imkânlarım ile çakıl attırdım fakat çocuğum okula gidiyor. Çamur içinde kalıyordu. Ben bunu dile getirdim ama benim attığım çakıl kadar atmadılar oraya. Bir tabelamız bile yok, kurye geldiğinde bulamıyor” diye dile getirdi.
Başkan Arslan ise vatandaşın sorusuna şu şekilde cevapladı: “Çok haklısınız, bugüne kadar size bu doğru hizmeti getiremediğimiz için öncellikle sizden ve sokağınızdaki hemşerilerimden özür dileyerek başlamak istiyorum. En kısa sürede ben ve ekip arkadaşlarım sizlerle irtibata geçeceğiz ve eksiğimizi tamamlayacağız. Buradan sözümüzü veriyoruz.”
“AVRUPA BİRLİĞİ FONLARINI KULLANACAĞIZ”
Bir diğer Kepezli vatandaş ise, “Ulusal ve uluslararası hibe programlara sunulmak üzere proje geliştirilmesini düşünüyor musunuz” sorusunu iletti. Arslan soruya karşılık olarak, “Bu konuya değindiğiniz için teşekkürler. Bu konuda çalışmalarımız son sürat devam ediyor ve seçim taahhütlerimizin içinde bulunan güneş panellerimiz ile ilgili bu hafta içinde yurtdışından bir danışmanlık şirketinin yetkilileri geliyor. Atık su arıtma tesisimize, temiz su arıtma tesisimize koyacağımız güneş panelleri ile enerji üreteceğiz. İlave gelir kaynaklarına ihtiyacımız var. Borçlu bir belediyeyiz. İlave gelir kaynakları ile ancak bu borçlarımızı ödeyebiliriz. Biz ilk geldiğimiz günden bu yana tasarruf tedbirlerini uygulamaya başladık ama tasarruf ile bu borçlar ödenmez. İlave gelir kaynaklarına ihtiyacımız var. Bunun içinde projelerimizi hazırladık. Böyle bir gücümüz olmadığı için, kasamızda para olmadığı için de dolayısıyla Avrupa Birliği fonlarını kullanacağız. Yapacağımız bu güneş panellerimiz ve rüzgârgülü panellerimizin maliyetlerinin yüzde 75’ini Avrupa Birliği hibe fonlarından almayı planlıyoruz. Bu bölge adına başarılı bir proje olacak” dedi.
“KISA VADELİ ÇÖZÜM ÖNERİMİZ ÇANAKKALE BELEDİYESİ’NİN SUYUNU KULLANMAK”
Tamer Pakkan, “sulardaki kireç en büyük problemlerden bir tanesi. Muslukları değiştirmekten, çamaşır makinesi tamir ettirmekten bir hal olduk. Bu kireçli sular için çözümünüz var mı” sorusunu sordu. Başkan Arslan, “Kepez’de hala suları konuşuyoruz. Bu benim adıma üzücü bir durum. Seçim öncesinde yapmış olduğumuz görüşmelerde en büyük sorun sulardı. Ekip arkadaşlarımızla çalışmalara başladık. Çözüm konusunda iki tane çözümümüz var; kısa vadeli ve uzun vadeli. Kısa vadeli çözümümüz; Kepez’in içinde Dardanos ve Güzelyalı’ya giden su hattımız var, Çanakkale Belediyesi’nin suyu. Uzun vadeli çözümümüz ise kendi su arıtma tesisimizi yapmak ama bunun için zamana ihtiyacımız var. Yaklaşık 4-5 yıl içerisinde ulaşabiliriz. Tüm mali kaynaklarımızı zorlasak da bunun ihale aşaması ve yapılması bu zaman dilimi. Bu noktada kısa vadeli çözüm önerimiz Çanakkale Belediyesi’nin suyunu kullanmak. Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan’la bu konuyu görüştük. O da kendi bürokratlarıyla bu konuda çalışma yapıyor. Kısa vadeli çözümümüz Çanakkale’nin suyunu almak. Ama tabi ki bunu ben yaptım anlayışı yok. Ben bu sözleşmeyi imzalayabilirdim ama halk gününde sizlerden, gerçek söz sahibi halktan yetki almak istiyorum. Eğer bu noktada görüş beyan etmek isteyen olursa benim sizden bir talebim olacak, Çarşamba günü meclisimiz var. Eğer halkımız Çanakkale Belediyesi’nin suyunu almak konusunda bana yetkilendirme verirse biz de bunu ilave gündem maddesiyle Çarşamba günü meclisimize getireceğiz ve o günden sonra Çanakkale Belediyesi ile bu konuyu görüşüp protokol imzalayacağız. Çanakkale Belediyesi’nin suyunu kullanarak halkımıza sağlıklı ve sorunsuz suya kısa vadeli çözüme kavuşturacağımızı düşünüyorum. Bu arada biz, gelişen Kepez’in nüfusunu da göz önünde bulundurarak, kendimize ait arıtma tesisi yapmayı da düşünüyoruz” ifadelerinde bulundu.
SUYUN SERTLİK ORANI 51,3
Cumhuriyet Mahallesi sakini Mehmet Kılır, şu soruları sordu: “Çanakkale Belediyesi’nin suyu bağlandıktan sonra birim fiyatı ne olacak?” Arslan, soruları şu şekilde cevapladı: “Şuandaki suyumuz kuyulardan çıkarılarak direkt şebekeye verilmekte ve 51,3 sertlik oranında ve 54’ten sonrası fazla sert. Hepimizin yaşadığı sorun. Dolayısıyla Çanakkale’den kısa sürede bu suyu almak gibi bir durumla karşı karşıyayız. Fiyat konusuna gelirsek, şuan mekanik sayaçlardaki ton fiyatımız 2,50. Akıllı sayaçlarda ise 1,75. Çanakkale’nin fiyatı ise 2,95. yani bizim 2,50’ye aldığımız suyu, Çanakkale 2,95. Akıllı sayaçlarda ise 1,75 olarak tahsis ettiğimiz su Çanakkale’de 1,95.”
“MAKAM ARACIMI SİZLERE TAHSİS EDİYORUM”
Engelliler adına konuşmak istediğini söyleyen Hamdi Eriş, ”Halk otobüslerinden hastaneye giden otobüs yok engelli olarak. Bunu dillendirmek istiyorum” dedi. Başkan Arslan, “Halk otobüslerinde engelli arkadaşlarımızın ulaşımı konusunda talebinizi en kısa sürede takipçisi olacağım. Kepez Belediyesi sizin 24 saat hizmetinizde. İlgili birimimizi aradığınız zaman, biliyorsunuz ben makam aracı kullanmıyorum, nerde olduğunu bilmiyorum ama makam aracımı sizlere tahsis ediyorum. Onu da yat gibi satacaktım çok kısa bir süreçte. Hatta garajdaki arkadaşlar da biliyor, orada bazı kullanmadığımız araçlar var, onları satıyoruz, ihaleye çıkaracağız. Dedim ki bu kullanılmayan araçların yanına benim makam aracını da koyun, onu da satacağız demiştim. Sizin için satmıyoruz, makam aracı bundan sonra engelli arkadaşlarımızın aracı oldu” dedi.
Gizem Tuğçe BAYHAN
Editör: Boğaz Gazetesi