Lapseki'nin özgün ve lezzetli meyvesi olan Şeftali'nin üretimini gerçekleştiren Ahmet Eser, ürünlerini daha uzun süre saklamak ve en iyi değerinde satmak amacıyla hazırladığı soğuk hava deposu projesini, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle tamamladı.

Lapseki İlçesinin gözde meyvesi Şeftali, 2022 yılında tescillenmesiyle birlikte üretim hacmini her geçen yıl artırıyor. Bu artışla birlikte, meyvenin taze ve sağlıklı bir şekilde iç pazarlara ulaştırılması da önem kazanıyor. Bu noktada, Ahmet Eser'in Umurbey Beldesi'nde gerçekleştirdiği üretim, iç pazarlama ve depolama konusundaki projesi büyük bir önem taşıdı. Eser, geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği soğuk hava deposu projesiyle ürünlerini daha uzun süre muhafaza edebilme ve iç pazara en iyi koşullarda sunabilme hedefini gerçekleştirdi.

Soğuk Hava Deposuna TKDK Desteği
Ahmet Eser'in soğuk hava deposu projesine Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından verilen %50 hibe desteği, projenin başarıya ulaşmasında büyük bir rol oynadı. Bu destek sayesinde, Lapseki Şeftalisi gibi değerli bir ürünün kalitesi ve tazeliği korunarak iç pazara sunulması sağlandı. Süreç hakkında bilgiler veren Ahmet Eser,“Lapseki Umurbey’de meyvecilik yapıyorum. Eser Soğuk hava deposunun da sahibiyim. Daha önce TKDK’dan proje desteği alan arkadaşlarımız oldu. Biz de bu işi ‘yapabiliriz’ dedik ve projemizi hazırlayarak TKDK’ya başvurduk. Kabul gören projemizde verilen destekle tamamlamayı başardık. Tesisimizde 6 odalı soğuk hava depomuz var. dışardan gelen malı paketlendiği alanımız var. Burada yılda bin ile bin 500 ton aralığında şeftali yada diğer meyve ürünlerini işleyebiliyoruz. İşlemleri yapıldıktan sonra ürünlerimizi iç piyasa pazarlarına nakliyesini sağlıyoruz” dedi.

Bölgenin Ekonomisine Katkı
Soğuk hava depoları hakkında konuşan Ahmet Eser “Biz Projemizi hazırlayıp TKDK’ya sunduğumuzda ortaya çıkan rakam 3,5 milyon projemizin maliyeti vardı. Bu proje için TKDK bize %50 hibe desteği sundu. Maliyetimizin yarısı olan 1 milyon 700 bin civarı desteğimizi aldıktan sonra projemizi tamamladık. Bölgemizde en çok yetiştirilen ürün şeftali, Lapseki’de yetiştirilen bu özel şeftaliler eğer soğuk hava depolama şansı olmazsa üretim şansı hiç yok. Ya da yetiştirilen meyveleri dalından kopardıktan sonra günlük tüketmek gerekiyor. Bunu saklama alanın yok, piyasan da iyi değilse soğuk hava depoları devreye giriyor. Bu üretimi yapan üreticiler de ürünlerini bu alanlarda saklayarak değer katıyorlar. Biz bu hizmeti başarı ile yapıyoruz. Bunu yapmak başka arkadaşlarımız varsa da projelerini hazırlayarak TKDK’ya sunsunlar” dedi” şeklinde konuştu.

Haber: Veysel Akın Salkın
Editör: Boğaz Gazetesi