Konaklama vergisine ilişkin yasal düzenleme, 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek. Geceleme hizmeti veren tüm tesislerin konaklama vergisine tabi olduğunu ifade eden Turizmci Armağan Aydeğer, uygulama esaslarının zamanla daha belirgin bir hale geleceğini ifade etti.

2019 yılında gündeme gelen ve pandemi nedeniyle ertelenen konaklama vergisine ilişkin, Gelir İdare Başkanlığı tarafından tebliğ taslağı hazırlandı. 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek olan konaklama vergisi kapsamında; otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla evi ve kamping gibi tesislerden yüzde 2 oranında vergi alınacak. Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte sunulan tüm diğer hizmetler ayrıca fiyatlandırılsa bile konaklama vergisine tabi olacak.

Konuya ilişkin açıklama yapan Armağan Aydeğer, “Konaklama hizmeti başta olmak üzere onunla birlikte satılan diğer hizmetleri de içeren matrah tutarından yani KDV hariç olan tutarı, yüzde 2 olarak uygulanacak olan bir vergi olarak karşımıza çıkıyor. Meslek örgütleri, bu kanunun uygulama esasları hakkında üyeleri bilgilendiriyorlar. Yine aynı şekilde, daha detaylı olarak, ilgili mali müşavirler de işletmelere bilgi verecekler. Bunun turizm konaklama tesisleri açısından ek bir yükümlülük olduğu açık ve aşikâr. Son süreç içerisinde özellikle son dönemde artan maliyetler ile böyle bir verginin oluşması sektör açısından çok sevindirici bir durum değil. İki buçuk seneye yakın bir süreçte oldukça zorlanan turizm sektörünün bu yeni tip vergilendirmeyle karşılaşması, açıkçası sektör olarak çok memnun edici bir sonuç olarak karşımıza çıkmıyor. Rakamın son tüketiciye nasıl yansıyacağı konusu zaman içerisinde ortaya çıkacak. Satışın çok farklı yolları var. Örnek veriyorum, seyahat acenteleri üzerinden yapılan ön satışlar var, burada kanun diyor ki, bu vergi konaklama ile beraber gerçekleşir. Ama ön ödemeli bir satışın konaklama vergisi dahil edilmezken, konaklama gerçekleştikten sonra bu rakam ek olarak ilave edilmesi gerekiyor veya konaklama vergisi dahil olsa da günün sonunda tüketiciye eklenerek mi yansıtılacak ya da işletme bunu sunmuş olduğu fiyatın içerisinde ek bir vergi olarak mı kendisi karşılayacak konusu ilerleyen süreçte pek çok işletmenin üzerine çalışıp, karar vermesi gereken bir konu” dedi.

1 OCAK’TA BAŞLAYACAK
Çok basit bir ifadeyle konaklama vergisinin nasıl uygulanacağını anlatan Aydeğer, “Örnek vermek gerekirse; konaklama hizmeti, matrah olarak KDV hariç olduğunu düşünerek söylüyorum, yüzde 2’si 102 TL olarak hesaplanacak. Yüzde 8’i de KDV olduğu için dolayısıyla buradaki misafirin konaklama dahil ödemesi gereken tutar karşımıza 110 TL olarak çıkacak. Yüzde 2’si konaklama, yüzde 8’i de normal katma değer vergisi olacak. Dediğim gibi burada uygulamaların alt detayları tebliğin detayların mevcut. Kanunun 34’üncü maddesinin 5’inci fıkrasında şöyle diyor; yüzde 2’lik tutarın Cumhurbaşkanı tarafından bir katına kadar artırılmaya ya da yarısına kadar indirilmeye veya bu sınırlar arasında farklı oranlar tespit etme yetkisi bulunuyor. Sektör de bu süreci değerlendiriyor, ilgili STK’lar bununla ilgili yorumlarını söylüyor olacaktır ancak şu haliyle, 1 Ocak 2023 itibariyle matrah üzerinden yüzde 2 konaklama vergisi olarak görünecek. Bu doğal olarak, tesislerin üzerinde taşıyabileceği bir yük değil, büyük oranda son tüketiciye sunulan hizmette artı bir miktar olarak karşılaşılacak. Matah olan bir konu da sürecin kurumsal acenteler ile nasıl yürüyeceği. Çünkü bu bahsettiğimiz çok daha farklı bir ilişki. Acenteler, birçok müşteriyi, otel ile yaptığı anlaşma çerçevesinde gönderiyor. Burada kesilen faturalar, acenteye mi yansıtılacak yoksa gelecek olan acentenin satışını yapmış olduğu misafire mi yansıtılacak, bu da yine işletmelerin üzerine düşünmesi ve çalışması gereken önemli konulardan biri olarak karşımıza çıkacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

GECELEME HİZMETİ VEREN HER TESİS VERGİYE TABİ
Daha önce uygulanmayan bir konu olduğu için taslak halinde olan bu konu netleşeceğini ve uygulama esaslarının zamanla daha belirgin bir hale geleceğini belirten Aydeğer, “Bundan sonra işletmeler de kendi yöntemlerini belirleyecektir. Çok önemli olan konulardan birisi de Turizm Bakanlığı’na bağlı bir işletme olup olmamasından bağımsız olması. Geceleme hizmeti veren her tesis bu uygulamaya tabi. Özel misafirhane olarak adlandırılan ve dışarıya hizmet veren tesisler de bu vergiye tabi olacaklar. Diğer çok önemli konu, konaklama ile sunulan hizmetin tutarı ne olursa olsun bu vergiye dahil. Örnek vermek gerekirse; konaklama dahilinde, sunulan yeme-içme faaliyeti de konaklama vergisine tabi olacak. İstisnalar ne olur, dersek, konaklama gerçekleşmiyorken yani tesisin haricen sunduğu yeme-içme veya eğlence, düğün, organizasyon gibi hizmetler bu vergiye konu değil” şeklinde konuştu.

KAMPİNGLER DE KONAKLAMA VERGİSİNE DAHİL
Turizmci Aydeğer tartışmalara yol açan kamping tesislerinde konaklama ile alakalı ise, “Bu vergi, konaklamanın gerçekleşmesiyle ortaya çıkıyor. Dolayısıyla konaklama hizmeti veren her tesis buna dahil. Öğrenci yurtları veya sosyal hizmetler tarafından sağlanan konaklama işletmeleri bu verginin haricinde tutuluyor. Ama ticari olarak konaklama hizmeti veren her kurumun ödemekle yükümlü olduğu bir vergi. Sadece bununla sınırlı değil, eğer bu hizmet ile başka bir ek hizmet satılıyor ise, o hizmetler için de ortaya çıkan tutarın matrahının yüzde 2’si konaklama vergisi olarak tahsil ediliyor olacak. Bu uygulamayı değerlendirmek gerekiyor, işletmelerin çok pozitif bakacağı bir şey olmayacağı aşikâr ama tabii neticede böyle bir karar alındıysa bütün işletmeler mutlak suretle bu kararın bir parçası. Bizlerin de bununla ilgili maliyetlerimize dikkat etmemiz ve buna göre planlama yapmamız gerekecek” dedi.

Sevi Gözay UĞURLU
Editör: Boğaz Gazetesi