Çanakkale Belediyesi ile birlikte kentin toplu ulaşım yükünü taşıyan Sınırlı Sorumlu 18 Nolu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi ve Hizmet-İş Sendikası arasında yürütülen müzakerelerde anlaşmaya varılamadı. Bu sürecin ardından sendika temsilcileri tarafından sert açıklamalar geldi. Hak-İş'e bağlı çalışanlar adına Hizmet-İş Sendikası Çanakkale Şubesi tarafından başlatılan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, Kooperatifle sürdürülen müzakerelerde bir çözüme ulaşamadı. Yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından, işçilerin çalışma koşulları ve hakları konusunda ciddi endişeler dile getirildi. Toplu sözleşme görüşmeleri boyunca işçiler, daha iyi ücretler ve iyileştirilmiş çalışma koşulları talep ettiler, ancak taraflar arasında uzlaşma sağlanamadı.

Sendika Başkanından Sert Tepki: "Kölelik Koşulları"

Toplu iş sözleşmelerinde yaşanan bu çıkmazın ardından Hizmet-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Vedat Yılmaz, bir basın açıklaması yaparak işçilerin mevcut durumunu eleştirdi. Yılmaz, minibüs kooperatifi çalışanlarının oldukça zor ve adeta “kölelik” koşullarında çalıştırıldığını ifade etti.  Hizmet-İş Sendikası üyeleri için kooperatif ile zam görüşmeleri gerçekleştirildi. Ancak yapılan görüşmeler sonrasında taraflar anlaşamadı. Toplu iş sözleşmesinde orta yolu bulamayan taraflar, çalışanları düşük ücrete mahkum etti.  Sınırlı Sorumlu 18 Nolu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi ile  Hizmet-İŞ Sendikası arasında geçen görüşmeler ilişkin bir açıklama yapan ve anlaşmaya varılmadığını belirten Çanakkale Şube Başkanı Vedat Yılmaz  Çanakkale’de faaliyet gösteren ‘Sınırlı Sorumlu 18 Nolu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nde toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Sendikamıza verildiği andan itibaren hemen TİS taslağı üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanmış ve görüşmelere başlanılmıştır. Emekçilerin onuruna yakışan ücret ve sosyal haklara kavuşması için attığımız tüm adımlar bugüne kadar sonuçsuz bırakılmış, üyelerimiz sefalet ücretlerine mahkum edilmiştir. Çanakkale Belediyesi ile birlikte toplu taşıma hizmeti sunan ‘Kooperatif’ yönetiminin bu tutumu adeta kölelik düzeninin yansımasıdır. Bir şehrin kalbi toplu taşıma hizmetinin eksiksiz yerine getirilmesi için özveri ile çalışan üyelerimize reva görülenleri asla kabul etmiyoruz” dedi. Hizmet-İŞ Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Vedat Yılmaz “Kooperatif yönetimine üyelerimizin haklarını gasp etmekten vazgeçmesi için çağrıda bulunuyoruz: Üyelerimizin sabrı kalmamıştır, bıçak kemiğe dayanmıştır. Şoförlerimiz köle değil, emekçidir. Türkiye’nin en etkin Sendikası Hizmet-İŞ üyeleri asla yalnız değildir. Sonuna kadar üyelerimizin haklarının takipçisi olacağız. Kooperatif yönetimi sadece ücretler konusunda değil, üyelerimizin sosyal hakları konusunda da büyük bir zulme imza atmaktadır. Kooperatif yönetimi 21. yüzyıl Türkiye’sinde orta çağ mahsulü düzen işletmekte abes bir şey görmemektedir. Üyelerimizin %90’ı bir gün dahi tatil yapmadan çalıştırılmakta, yasalar alenen çiğnenmektedir. Tüm bunlar bir yana aralıksız çalışmaya zorlama nedeniyle Çanakkale halkının canı hiçe sayılmaktadır. Bunun adı iş bilmezliktir, emeğe saygısızlıktır, kanun tanımazlıktır” dedi.

"Adil Çalışma Koşulları İstiyoruz"

90 yaşındaki üç kadından uzun ömrün sırrı 90 yaşındaki üç kadından uzun ömrün sırrı

Kooperatife ait otobüslerin içler acısı durumuna ilişkin de bilgiler veren Hizmet-İŞ Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Vedat Yılmaz “Üyelerimizin kullandığı araçlar günümüz toplu taşıma yönetmeliği kriterlerini karşılamaktan da oldukça uzaktır. Otobüslerin %90’ı muayenesiz ve bakımsız çalıştırılmaktadır. Bu vaziyet neticesinde Kooperatif yönetimi verilen trafik cezalarını kıt kanaat geçinen emekçilere yansıtmakta, sömürüyü daha da derinleştirilmektedir. Kooperatif yönetiminin insanlık dışı uygulamaları bunlarla sınırlı değildir. Güzergahlar halkımızın ihtiyaçları doğrultusunda değil, yönetim çıkarları doğrultusunda belirlenmekte, devletimizin hak temelli anlayışla getirdiği engelli ve yaşlılara verilen ücretsiz taşıma hizmeti gelir elde edilemediği gerekçesiyle engellenmektedir. Maalesef Kooperatif yönetiminin tek saygısı menfaatlerinedir. Unutulmamalıdır ki, Çanakkale halkı, şehitlerinin mirasına sahip çıkan, adaleti ve eşitliği her şeyin üzerinde tutan bir halktır. Kooperatif’ yönetiminin değerleri çiğneyen bir tavır içinde olması kabul edilemez. Haklarımızı sonuna kadar arayacak ve bu sorunun çözümü için her türlü mücadeleyi vereceğiz” dedi.

Muhabir: Veysel Akın Salkın