10 yetişkinden biri KOAH hastası 10 yetişkinden biri KOAH hastası

Kış aylarının gelmesiyle havalar soğumaya başlıyor. Bu dönemde hastalıklardan korunmanın yolu ise beslenme alışkanlığından geçiyor. Vücudumuzu soğuk havalara ve mevsimsel hastalıklara karşı en iyi şekilde korumanın yolu sağlıklı beslenme ile bağışıklık sistemimizi güçlendirmekten geçiyor.
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Yeniboğaziçi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Ecem Fidan, kış aylarını sağlıklı bir şekilde geçirmek için yapılması gerekenlerle ilgili önemli bilgiler verdi. “Kış ayları yaklaşırken, soğuk havaların ve mevsimsel hastalıkların etkisini en aza indirmek için vücudumuzu en iyi şekilde hazırlamak büyük önem taşıyor” diyen Uzm. Dyt. Fidan; sağlıklı beslenme, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler, soğuk algınlığına karşı korunma, mevsim sebze ve meyvelerini tüketmenin önemi, konserve hazırlıkları ve yaz meyvelerini dondurma konularında önerilerde bulundu. Uzm. Dyt. Fidan ayrıca, kış aylarında beslenmeye katkı sağlayacak iki sağlıklı tarif de paylaştı.

Yeterli miktarda vitamin ve mineral almak önemli
C vitamini, D vitamini, çinko, selenyum gibi vitamin ve minerallerin yanı sıra, antioksidan açısından zengin meyve ve sebzeler de vücudu hastalıklara karşı koruduğunu belirten Uzm. Dyt. Fidan, bunları içeren düzenli bir beslenmenin özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi yaygın hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğunu vurguluyor.
“C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda hücrelerin yenilenmesine ve cilt sağlığına da katkıda bulunur” ifadelerini kullanan Uzm. Dyt. Fidan, turunçgillerin bu açıdan zengin olduğunu belirterek; portakal, mandalina, limon, kivi, kuşburnu ve kırmızı biberin yeteri kadar tüketilmesi gerektiğini belirtti. D vitamini eksikliğinin, özellikle güneş ışığının azalmasıyla hissedildiğini belirten Uzm. Dyt. Fidan, “Bu nedenle yemek listemizde balık bulundurulması son derece önemlidir” dedi. D vitamini açısından zengin olan balık türlerinin; somon, uskumru, sardalya gibi balıklar olduğunu belirten Uzm. Dyt. Fidan, ayrıca yumurta sarısının da faydalı olacağının altını çizdi. Çinko ve selenyum minerallerinin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler sağladığını ve özellikle çinkonun; bağışıklık hücrelerinin gelişimi ve fonksiyonu için kritik bir rol oynadığını belirtti. Uzm. Dyt. Fidan, “Kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et, tam tahıllar ve kurubaklagiller, çinko ve selenyum açısından zengin besinlerdir ve günlük beslenme düzenine dahil edilmelidir” dedi.
Tüm bunların yanında “Kırmızı meyveler, nar, ıspanak ve brokoli gibi gıdalar, antioksidan içeriği yüksek olan besinlerdir” ifadelerini kullanan Uzm. Dyt. Fidan, “Bu besinlerin düzenli tüketimi, kış aylarında hastalıklara karşı dirençli olmanıza yardımcı olur” dedi.

Doğal antibiyotikler; zencefil, zerdeçal ve sarımsak
Zencefil, zerdeçal ve sarımsak gibi doğal antibiyotik özelliklere sahip gıdaların, bağışıklık sistemini desteklediğini ve enfeksiyonlara karşı koruma sağladığını belirten Uzm. Dyt. Fidan, bu besinlerin çay, çorba ve yemeklerde mümkün olduğunca kullanılması gerektiğini vurguladı. “Propolis ve bal gibi doğal ürünler ise boğaz enfeksiyonlarına karşı koruyucu etkiler gösterir” ifadelerini kullanan Uzm. Dyt. Fidan, “Özellikle kış aylarında, her sabah bir kaşık bal tüketmek soğuk algınlığına karşı koruma sağlayabilir” dedi.
Kış sebzeleri, vitamin ve mineral açısından zengin
Mevsiminde sebze ve meyve tüketiminin önemine de değinen Uzm. Dyt. Fidan, “Kış sebzeleri, vitamin ve mineral açısından zengindir ve düşük kalorili olduklarından dengeli beslenmeye katkı sağlar. Kabak, pırasa, havuç, ıspanak, karnabahar ve lahana gibi sebzeleri günlük öğünlerinizde bulundurun” dedi. Meyvelerden ise elma, armut, ayva, nar ve kivinin tatlı ihtiyacınızı sağlıklı bir şekilde karşılayarak, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu zararlı etkenlerden koruyacağının altını çizdi.
Yaz mevsiminin tatlarını, “doğru yöntemlerle” kış mevsimine taşıyın
“Yaz mevsiminin, taze sebzelerini kışa saklamanın en ideal yollarından biri konserve ya da ürün dondurmadır” ifadelerini kullanan Uzm. Dyt. Fidan; domates, biber ve patlıcan gibi yaz sebzelerinin uygun yöntemlerle konserve edilerek kış boyunca kullanılabileceğinin altını çizdi.
Konserve yapımında kullanılan tuz ve asit miktarının dengeli olmasının son derece önemli olduğunu söyleyen Uzm. Dyt. Fidan, bu durumun besin değerlerinin korunmasına yardımcı olduğunu vurguladı. Uzm. Dyt. Fidan, “Özellikle yazın bolca bulunan çilek, şeftali ve kayısı gibi meyveler, kışın tatlı ihtiyacınızı sağlıklı bir şekilde karşılamak için mükemmel bir seçenektir” dedi. Dondurularak bekletilen ürünlerin; dondurma işlemi sırasında önceden yıkanması ve kurutulmasının, besin değerinin korunması açısından önemli olduğunu belirten Uzm. Dyt. Fidan, “Dondurulmuş meyveler, kış aylarında smoothieler, tatlılar veya yoğurtla birlikte sağlıklı atıştırmalıklar olarak tüketilebilir” ifadelerini kullandı.
Kış İçin İki Sağlıklı Tarif
Zencefilli Balkabağı Çorbası
Malzemeler:
500 g balkabağı
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 tatlı kaşığı zerdeçal
4 su bardağı su
Tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
1. Balkabağı, havuç ve patatesi soyup doğrayın.
2. Zeytinyağını bir tencerede ısıtın, doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyip kavurun.
3. Ardından doğranmış sebzeleri, zencefili ve zerdeçalı ekleyin, birkaç dakika kavurun.
4. Suyu ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
5. Çorbayı blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirin.
6. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp sıcak servis yapın.
Nar ve Cevizli Kış Salatası
Malzemeler:
1 adet nar
100 g ceviz içi
1 adet roka demeti
1 adet kırmızı soğan
100 g beyaz peynir
1 yemek kaşığı nar ekşisi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
1. Roka yapraklarını yıkayıp kurulayın, servis tabağına yerleştirin.
2. Narı ayıklayıp tanelerini rokaların üzerine serpin.
3. Ceviz içini iri parçalara ayırarak salataya ekleyin.
4. Kırmızı soğanı ince halkalar şeklinde doğrayıp üzerine ekleyin.
5. Beyaz peyniri küçük küpler halinde doğrayıp salatanın üzerine serpiştirin.
6. Zeytinyağı, nar ekşisi, tuz ve karabiberi karıştırarak sos hazırlayın ve salatanın üzerine gezdirin.
7. Salatayı servis yapmadan önce iyice karıştırın.

Kaynak: İHA