Daha güçlü bir tarımsal üretimi sağlamak amacı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen, Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen projelerden biri olan ve adaları tarımsal gelişimde güçlendirecek olan Gökçeada-Bozcaada Tarımsal Kalkınma ve İskan Projesinde güzel sonuçlar elde ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen projede incelemelerde bulunmak ve yapılan çalışmaları yerinde görmek amacı ile Çanakkale’ye gelen , Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Budan, İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Başak Egesel’e eşlik eden  Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Birim Koordinatörü Ebru Çelik ve Proje Koordinatörü Lokman Üç, Bozcaada ve Gökçeada’da çeşitli ziyaretler gerçekleştirdiler.

  Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden başlayan programın ardından heyet Bozcaada'ya geçiş yaptı. Adada heyet  Gün boyunca, proje kapsamında asma yaprağı vakumlama makinesi desteği verilen Bozcaada Kadın Kooperatifi, çalışmalarında incelemelerde bulundular. Adada devam eden Bağ Bozumu Festivaline de katılan Tarım ve Orman  Bakanlığı ekibi  Adada üzüm hasadına katıldılar.  Ziyarette heyet, Talay Bağları ve proje bütçesinden kurulan erken uyarı istasyonu ve dijital feremon tuzak alanlarını  ziyaret ederek incelemelerde bulundular.

Taşınmaz ilanlarında artık zorunlu olacak! Taşınmaz ilanlarında artık zorunlu olacak!

Destek Alan Yapılarda İnceleme

Çanakkale’ye gelen , Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Budan, İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Başak Egesel beraberindekilerle birlikte daha sonra  Gökçeada’ya geçtiler.  ‘Organik Ada’ ünvanına da sahip olan Gökçeada’da da incelemelerde bulunan Bakanlık heyeti,  Gürsel Tanrıver'in zeytin  ve Naci Erdoğan'ın badem bahçesinde incelemelerde bulundular. Heyet, ardından   Gökçeada İlçe Müdürlüğü, Gökçeada Hizmet Binası ve Lojman İnşaatı, proje kapsamında yaptırılan Gökçeada Mezbahası gibi adayı kalkındıracak projeleri yakından incelediler.  Binaların fiziki durumunun yanı sıra heyet,  Elta Ada İşletmesi, proje kapsamında asma yaprağı vakumlama makinesi desteği verilen Kadın Emeği Tarım Kalkınma Kooperatifi, Mete Sönmezışık'ın Sakız Bahçesi ve Bahri Şenel'in zeytin bahçesi ziyaretleri gerçekleştirildi.

Programın son gününde ise Heyet programa,  Gökçeada Kaymakamlığı ziyaretiyle başladı.  Kaymakam Nurbaki Yalçın ile bir araya gelen heyet Adada yapılan çalışmalar hakkında Kaymakamdan bilgi alırken adanın kalkınması için Bakanlık tarafından yapılacak yatırımlara da değinildi.  Kaymakamlık ziyaretinin ardından heyet, Murat Akın tarafından tesis edilen Sultani Çekirdeksiz üzüm bağında hasat ve incelemelerde bulundular.  Program proje kapsamında ıslahı yapılan ve etrafı tel örgü ile çevrilen Eşelek Merası'nda inceleme ve diğer meralarda yapılacak çalışmaların değerlendirilmesi sonrasında Çanakkale'ye dönüş yapılarak proje inceleme çalışmaları tamamlandı.

Hedef Gökçeada ve Bozcaada Tarımını Güçlendirmek

Yapılan inceleme çalışmaları ile ilgili bilgiler veren Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan  yaptığı açıklamada “Proje kapsamında her iki adada da önemli yatırımlar gerçekleştirilmiştir. Gökçeada'da mezbaha yapımı, kapalı sulama sistemi kurulumu, zeytinyağı ve bal dolum tesisleri kurulumu, ürün satış reyonları oluşturulması ve hayvancılığın geliştirilmesi gibi çalışmalar yapılmıştır. Bozcaada'da ise lojmanların tahsisi ve tadilatı, bal ormanı tesis edilmesi, bağcılığın geliştirilmesi ve mevsimlik işçi evleri projesi gibi önemli adımlar atılmıştır. Proje kapsamında organik tarım, organik zeytin ve zeytinyağı üretimi, organik bağcılık, meyvecilik, sebzecilik, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, organik arıcılık, organik hayvancılık, su ürünleri geliştirme ve organik tarla bitkileri gibi birçok alanda çalışmalar yapıldı.  Proje kapsamında yapılan çalışmaların devam ettirilmesi ve yeni projelerin hayata geçirilmesiyle, Gökçeada ve Bozcaada'nın tarımsal üretimde daha da önemli bir konuma gelmesi hedeflenmektedir. Bu sayede adalar, hem yerel halk için hem de ülke ekonomisi için önemli bir gelir kaynağı haline gelecektir” dedi.

Tarımın Yanı Sıra Adadaki Yaşam Standardı da Yükseltilecek

​ Nazan Türkarslan Proje Kapsamında Yerel halkın yaptığı girişimlerle yaşam standardının giderek arttığını belirterek “Gökçeada-Bozcaada Tarımsal Kalkınma ve İskân Projesi, adaların tarımsal potansiyelini en üst düzeye çıkararak, yerel halkın yaşam standardını yükseltmiş ve sürdürülebilir bir gelecek için önemli adımlar atmıştır. Bu proje sayesinde adalarda üretilen ürünlerin kalitesi artmış, markalaşmış ve yüksek katma değerli ürünler üretilmeye başlanmıştır. Ayrıca, çevreye duyarlı üretim yöntemlerinin yaygınlaştırılmasıyla sürdürülebilir bir tarım modeli oluşturulmuştur. Bu kapsamlı ziyaretler, tarım projelerinin desteklenmesi ve yerel üreticilere sağlanan yardımların etkilerini değerlendirme açısından büyük önem taşıdı. Tarım sektöründeki bu önemli adımlar, bölgedeki üreticilerin desteklenmesi ve projelerin başarılı bir şekilde uygulanması hedefiyle gerçekleştirildi” dedi.

Muhabir: Cuma Deren