Kuzey Anadolu Fay hattında büyük deprem beklenirken, deprem öncesi, deprem anı ve sonrasında yapılacaklar büyük önem arz ediyor. Yaşanacak olası depremde toplumun bilinçlendirme çalışmaları devam ederken, özellikle okullarda verilen eğitimler giderek arttırılıyor. 1990 yılında Türkiye’ye gelen ve 1999 Gölcük depreminde görev alan Japon Deprem Bilimci Yoshinori Moriwaki, 34 yıldır Türkiye’de deprem ile ilgili edindiği tecrübeler ve depremden korunmanın yöntemleri ile ilgili Çanakkale’de verdiği eğitimle öğrencilere bilgiler verdi.
Çoğu hissedilmiyor
Öğrencilere bilgi verirken Çanakkale’nin deprem kuşağındaki yerini de bir kez daha hatırlatarak, son günlerde sık yaşanan ufak çaplı depremlere dikkat çekti. Büyük Marmara depremini hatırlatan Japon Deprem Bilimci Moriwaki, öncesinde de sık sık küçük depremler olduğunu hatırlattı. Kuzey Anadolu fay hattının güney kolu üzerinde bulunan Çanakkale’nin sıklıkla küçük depremler yaşadığını belirten Moriwaki, bu depremlerin çoğunun hissedilmediğini söyledi. Geçmiş depremlerden de örnek vererek beklenen tehlikeye dikkat çeken Moriwaki, 1999’daki büyük Marmara depremi öncesinde de benzer şekilde ufak sarsıntıların yaşandığını hatırlattı. Moriwaki, dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Yaşam üçgeninin önemine vurgu
Çanakkale’deki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitim veren Japon Deprem Bilimci Moriwaki, deprem sonrası yapılan aramak kurtarma çalışmalarında şahit oldukları ‘yaşam üçgeni’ önemi ile ilgili öğrencilere bilgiler verdi. Yaşam üçgenine dikkat çeken Japon deprem bilimci, Ayrıca Japonya’da öğrencilere yönelik hazırladığı deprem konulu mangayı (çizgi roman) Türk öğrencilere de dağıttıklarını belirtti.
Deprem çantasında bulundurulması gerekenler
Olası depremde hayatta kalan ve yaşam üçgeninin oluşmasının ardından hayatta kalmak için bulundurulacak deprem çantasının önemine değinen Moriwaki, bu alanlarda bulundurulması gereken bazı temel malzemeleri sıraladı, su şişesi, düdük, tüp çikolata, tuz gibi ürünlerin küçük bir poşette yatağın veya koltuğun yanında bulundurulmasının faydalı olacağını söyledi. Deprem çantasına ek olarak bu tür acil durum malzemeleri hazırlamanın hayat kurtarıcı olabileceğini belirtti.
Deprem anında iletişim planı
Deprem anı ve sonrasında aileleri ev içinde nasıl iletişime geçeceği ile ilgili de bilgiler veren Japon Deprem Bilimci Moriwaki, deprem öncesinde evdeki eşyaların sabitlenmesi ve güvenli hale getirilmesinin son derece önemli olduğunu belirtti. Moriwaki, deprem sonrasında aile bireylerinin nerede buluşacağının önceden belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Çocuklara aileleriyle bir iletişim planı yapmaları gerektiğini dile getirdi.