TÜİK, Temmuz 2022 dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Kurumun verilerine göre Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 10,1 olarak gerçekleşirken, 113 bin kişi azalarak 3 milyon 445 bin kişi oldu. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 113 bin kişi azalarak 3 milyon 445 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile %10,1 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %8,6 iken kadınlarda %13,1 olarak tahmin edildi.
“AMA HALA ÜLKENİN EN BÜYÜK GERÇEKLİĞİ İŞSİZLİKTİR”
İşsizlik verilerini değerlendiren Finans Uzmanı Ömer Karabay; ‘’Sayısal olarak bakıldığında düşmesi teme olarak yazlık süreçte mevsimsel işlerden kaynaklı bunlar özellikle sezonluk işlerde çalışanların yazları ürün hasadı yapanların tarım işçilerinden kaynaklı sayısal bir düşüş ama devamlı olarak işsiz kalanlarda özellikle büyük kentlerde bir düşüş çok yok, dediğimiz gibi yaz ayları tarım işçileri, turizm çalışanları ve diğer en büyük kesim olan, yazın çok daha iş sezonu açan Restoran, kafe, butik gibi işletmelerde günlük işerde çalışanlar aylık bazda rakamları düşürmüş olabilir. Ama hala ülkenin en büyük gerçekliği işsizlikti ’’ dedi.
“İŞ DÜNYASININ FİNANS PROBLEMİ VAR”
Karabay; ‘’Rakamların bize verdiği diğer örnekler ise, istihdamda genel düşüşün devam ettiği, peki ama buna diğer finansal sebepler nelerdir. En büyüğü faizden kaynaklı likitede problemleri her ne kadar faiz düşmüş gürülse de, piyasa faizi ise oldukça yüksek, bu büyük çok kazançlı yüksek işletme sahiplerinde avantajlı çalışmalar olabilir, fakat gel gelelim küçük işletmelerde bu durum böyle değil, çok fazla istenilen evrak ve şartlar istenince bu fonu alabilen çok az işletme, bu dolaylı yoldan istihdam üzerinde etkileri oluyor’’ dedi.
Bu rakamların ne kadar süreci ile ilgili; ‘’Bu süreç ne zaman tersine döner diye soruluyor. Çünkü yüksek ihracat hesaplamaları yapılıyor. Bu yüksek ihracat elbette üretimle olur. Üretim istihdamı getirir, ama gel gör ki istihdam bu ay düşüş gösterdi, yıl bazında arttı. Rakamları daha sağlıklı değerlendirmek için yıl sonuna kadar beklemek lazım, ama bunlar hepsi birbirine bağlanan zincirler gibidir.’’
İSTİHDAM ORANI %47,3
İstihdam edilenlerin sayısı 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 148 bin kişi azalarak 30 milyon 608 bin kişi, istihdam oranı ise 0,3 puanlık azalış ile %47,3 oldu. Bu oran erkeklerde %64,6 iken kadınlarda %30,3 olarak gerçekleşti.
İŞGÜCÜNE KATILMA ORANI %52,6 OLARAK GERÇEKLEŞTİ
İşgücü 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 262 bin kişi azalarak 34 milyon 52 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,5 puanlık azalış ile %52,6 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde %70,7, kadınlarda ise %34,9 oldu. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,8 puanlık azalış ile %19,1 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde %16,2, kadınlarda ise %24,7 olarak tahmin edildi.
HAFTALIK ORTALAMA ÇALIŞMA SÜRESİ 43,1 SAAT
İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 1,2 saat azalarak 43,1 saat olarak gerçekleşti.
ATIL İŞ GÜCÜ ORANI %22,5 OLDU
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 2,0 puan artarak %22,5 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %15,1 iken potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı %18,0 olarak tahmin edildi.
İbrahim Akın KAZANCI
Editör: Boğaz Gazetesi