GÖRME KAYIPLARINA NEDEN OLABİLİYOR
Gözümüzün sinirlerden oluşan ve ışığı algılayan bölümü olan retina bitişik olduğu besleyici dokudan ayrıldığı takdirde görmeyi ciddi şekilde tehdit eden retina dekolmanı ortaya çıkabilmektedir. Retina dekolmanının en yaygın gözlenen belirtilerinden biri ışık çakmaları olarak ifade edilen görme problemidir. Ayrıca retina dekolmanı hastaları gözlerinin önünde uçan cisimler görebilmekte, görme alanı içerisinde gri-siyah perde ortaya çıkabilmekte, göz kırpıldığında geçmeyen görme bulanıklıkları ya da görme kayıpları ile karşı karşıya kalabilmektedir. Periferik retina dejenerasyonu hastalarında oluşabilen retina dekolmanı, ayrıca göze alınan travmalara, ileri yaşa ya da yüksek miyopiye bağlı olarak da gelişebilmektedir. Retina dekolmanı, genellikle orta yaşın üzerinde oluşur ancak her yaşta ortaya çıkması mümkündür. Erken teşhis ve tedavi edilmemesi halinde kalıcı- görme kayıplarına neden olması mümkündür.
ERKEN TEŞHİS ÖNEM TAŞIYOR
Retina dekolmanı tedavisinde erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Ameliyat yöntemi, birçok faktör göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Retinanın birleşik olduğu dokudan ne kadar ayrıldığı, retina yırtıklarının sayısı, yırtığın büyüklüğü ameliyat yöntemini etkileyen faktörlerden bazılarıdır. Erken dönemde gelen hastalarda retina yırtığı çevresi argon lazer ile kapatılabilir. Bu durumda retina dekolmanı ameliyatlarına gerek kalmayabilir. Hekim tarafından ameliyata gerek görülmesi halinde ameliyat yöntemine karar verecek olan yine göz muayenesini yapan hekimdir. Muayene esnasında retina dokusu ve çevresindeki bozulmuş, delinmiş, yırtılmış alanları belirlemek adına göz bebekleri damla yardımı ile genişletildikten sonra göz içi çeşitli mercekler kullanılarak bio mikroskop ile çepeçevre incelenir. Herhangi bir nedenle dekolman bölgesinin tespit edilemediği durumlarda göz ultrasonografisine başvurulur.
AMELİYAT GEREKEBİLİR
Dekolman cerrahisinde kullanılan yöntemlerden biri dıştan çökertme yöntemi (skleral çökertme yöntemi) olarak bilinmektedir. Yöntem ile retina yırtığı bölgesi hizasında göz küresi duvarına sert silikondan bir parça konulur ve retina yırtığı kapatılır. Yırtığın kapanmasını ardından dekolmanın neden olduğu sıvı emilir ve iyileşme tamamlanır.
Eğer retina dekolmanına sebep olan yırtıklar çok sayıda ise, büyükse, yerleşimleri alışılandan farklı ise, yırtık saptanamıyor ise, eşlik eden başka hastalıklar varsa (göz içi kanaması gibi) ya da dekolman oluşumunun üzerinden zaman geçmiş ise vitrektomi ameliyatı uygulamak gerekebilmektedir. Vitrektomi, göz içini dolduran jel kıvamındaki sıvının (vitreusun) cerrahi olarak çıkartılması ve yerine sıvı, hava, gaz ya da silikon yağı konulmasıdır. Vitrektomi ameliyatından sonra hekimin reçete ettiği damlanın kullanılması ve hekim önerilerinin dikkate alınması önem taşımaktadır.
Haber Merkezi
Editör: Boğaz Gazetesi