Troya, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı ve 5 bin yıl önce yaşamış olan Troya'nın kökleri, dünya çapında bir üne sahip oldu. Homeros'un "İlyada" destanında bahsedilen Troya'yı yeniden dünyaya tanıtmak amacıyla 1963 yılında başlatılan Troya Festivali, efsanesi sürüyor. Kentin önemli kültür ve sanat etkinliklerinden biri olan Uluslararası Troya Festivali'nin bu yıl 61’inci kez kapılarını açtı.

Troya Antik Kenti’nde yapılan festivalin açılış programına Vali Doç. Dr. Ömer Toraman, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Belediye Başkanı Muharrem Erkek,  ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, CHP Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Çanakkale AK Parti'de istifa! Çanakkale AK Parti'de istifa!

Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın açılış konuşması ardından kürsüye gelen Belediye Başkanı Muharrem Erkek, festivalin geçmişi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Erkek şöyle konuştu; “Gerçeğin ve hayalin kol kola gezdiği, uygarlığın en büyük yazılı destanlarından biri olan Homeros’un İlyada’sının doğduğu bu mistik topraklardır. Bu müstesna coğrafyada  büyük bir savaşın, büyük kahramanlıkların  aynı zamanda barışın, adaletin ve adaletsizliklerin unutulmaz olağanüstü bir serüvenin kalbidir. Troya binlerce yıl süre serüveni ile sadece bir şehir değil, aynı zamanda Anadolu uygarlığının  ve insanlık tarihinin önemli bir parçasıdır. Bu köklü geçmiş, hem arkeolojik bulgularla hem de kültür ve sanat değerleri ile  bizlere ışık tutar.  1963’ten bu yana  her yıl yeniden yaşattığımız Troya ruhunu, bugün de aynı heyecan ile selamlıyoruz. 61 yıl önce Çanakkale Tanıtma Turizm Derneğinin  tarafından büyük bir özveri ile yerel bir proje olarak başlayan festivalimiz 1992 yılında  Uluslararası sıfatını almıştır.  İçinde bulunduğumuz Troas bölgesi 1996 yılında Milli Park ilan edilmiş ve Troya 1998 yılında UNESCO Dünya Mirası lisesindeki yerini almıştır.  Dünyaca tanınan heykel tıraş ve büyük sanatçı Cem Sağbil ustalığı ile şekillenmiş Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülünü, sanat, edebiyat ve bilim dünyasında öne çıkan  topluma sağladıkları katkıdan duyulan minnettarlığın  somut bir ifadesi ve bir nişanesi olarak her  veriyoruz.  Heykel bir elinde ay,  bir elinde güneş ile doğu ve batıyı temsil ederek  birlikte yaşamanın ve barışın güzelliğini vurgular. Büyülü bir yerdir Çanakkale. Her adımda kahramanlığı, aşkı cesareti barındırır.  Sadece savaş değildir bu toprakların mayası. Aynı amanda tarihe yazılmış barıştır.  Tarihe tanıklık eden yüzlerce hikayesi ile meydan okur zamana.  Bundan 3 bin yıl önce de, bundan 109 yıl önce de günümüzde de.  Bugün 10 Ağustos Anafartalar Zaferimiz de kutlu olsun. Bundan 109 yıl önce Mehmet Akif’in de dediği gibi dünyanın en kesif orduları da boğazdan Çanakkale’nin geçilmeyeceğini anlayınca Kara savaşlarını başlatmıştı. Ancak hesaba katmadıkları bir şey vardı. O da Kurmay Albay Mustafa Kemal.  Mehmetçikle yeni bir destan yazan ve Çanakkale’yi karadan da geçilemeyeceğini gösteren  Anafartalar Kahramanı Cumhuriyetimizin kurucusu  Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını 10 Ağustos Anafartalar Zaferinin yıldönümünde saygıyla anıyoruz” dedi.

Ayrıca festival açılış programı kapsamında ‘Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü’ bu yıl;  tarih biliminin yaygınlaştırılması ve herkes tarafından sevilir hale getirilmesi adına gösterdiği çabalar dolayısıyla Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya verildi. Belediye Başkanı Muharrem Erkek’ten ödülünü alan Prof. Dr. İlber Ortaylı daha sonra kısa bir söyleşi gerçekleştirdi. Müzik dinletisiyle açılış programı son buldu.

Muhabir: Senem Erdem İnal