Salgın sürecinde İl Milli Eğitim olarak yapılan üretimleri ve destekleri paylaşan Çanakkale Milli Eğitim Müdür Ferhat Yılmaz, “Koronavirüsün başladığı ilk zamanlarda çeşitli ekipmanlara, materyallere ihtiyaç duyuldu. Biz de Milli Eğitim Müdürlüğü olarak meslek liselerimizle, halk merkezlerimizle, elimizden gelen tüm gayreti göstererek, daha önce ürettiğimiz ve üretmediğimiz ürünlerle süreçte vatandaşa ve sağlık çalışanlarına destek olmaya çalıştık. Daha önce ürettiğimiz maddeler arasında yer alan deterjanlar, sabunlar ile sürece destek olduk” ifadelerini kullandı.
“HEM VATANDAŞIN İHTİYACINI KARŞILADIK HEM DE FAHİŞ FİYATLARIN YÜKSELMESİNİ ENGELLEDİK”
“Yenice’de daha önceki yıllarda kurulmuş bir meslek lisemiz vardı. Lisemizde temizlik malzemesi üreten bir kimya bölümü var” diyen Yılmaz, “Bu malzemelerden satış yaparak döner sermayesi ile hem bulunduğu ilçeye hem de öğrencilere katkı sağlayan bir okulumuz vardı. 2019 yılı ciro değerlendirmesinde bu okulumuz Türkiye’de birincisidir. Yaptığı ciro ile ilk 10’da yer almıştır. İlimizdeki okulların cirosunu baz aldığımızda ise Türkiye geneli İller arasında Çanakkale olarak 9’uncu olduk. Koronavirüs sürecinde biz de bu okulumuzda özel ihtiyaç olan dezenfektan üretmeye başladık. Bunun hemen arkasından yine çok yoğun bir talep olan el dezenfektanını üretmeye başladık. Şu ana kadar okulumuzun ürettiği dezenfektan miktarı 150 ton. Üretilen diğer 18 çeşit temizlik ürünlerini söylemiyorum bile. Biz piyasaya sürdüğümüz dezenfektanlarla hem vatandaşın ihtiyacını karşıladık hem de fahiş fiyatların yükselmesini engelledik” şeklinde anlattı.
“HIZLI BİR ŞEKİLDE MASKE İHTİYACINA KARŞILIK VERMEYE BAŞLADIK”
2 milyon maske üretiminin gerçekleştiğini söyleyen Yılmaz, “Bununla beraber daha önce üretmediğimiz cerrahi maskelere ihtiyaç duyuldu. O dönemde vatandaşın kullanılması yaygın olmadığı için biz de hastane için üretiyorduk. İlk olarak elle dokumaya başladık maskeleri. Ancak elle ürettiğimiz maskelerin yeterli olmayacağını gördük ve bunu İlçelerimizle de koordine ettik. Böylece ilçelerde de üretim başladı. Çok hızlı bir şekilde maske ihtiyacına karşılık vermeye başladık. Öncelikle hastanelerden başlamak üzere biz bir sürü hastaneye maske temin ettik. Çünkü önce hastanelerin güvenli ekipmanlara ulaşması gerekiyordu. Şu ana kadar hem elde ürettiğimiz hem de makinada ürettiğimiz maske sayımız 2 milyonu geçtik. İlçelerimizdeki elle maske üretimini durdurduk. Çünkü artık üretim cihazlarımızla maskeleri üretiyoruz. Şu anda ciddi bir maske ihtiyacı olsa bile biz bunun tamamını karşılayabileceğimize inanıyorum. Sadece maske değil, koruyucu elbise ve siperlik gibi malzemeler de ürettik” diye belirtti.
“BÜYÜKLERİMİZİN EVLERİNE GİDEREK İHTİYAÇLARINI KARŞILADILAR”
Müdür Ferhat Yılmaz, 65 yaş üstü vatandaşları da unutmadıklarını söyleyerek, şunları paylaştı: “Koronavirüs sürecinde evde kalan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın evden çıkamadığı zamanlarda sosyal destek olabilmek adına büyüklerimizi aramaya başladık. İlk olarak Çanakkale Merkezde başladık. 18 bin büyüğümüzün telefonunu alarak öğretmen arkadaşlarımıza teslim ettik. Onlar da sağ olsun sorumluluğu üstlendiler ve büyüklerimizin evlerine giderek ihtiyaçlarını karşıladılar. Öğretmen arkadaşlarımız bu zorlu süreçte vatandaşlarımızın yanında olabilmek için 120 bin arama gerçekleştirdi. Bu aramalar sonucunda ihtiyaç sahibi ailelere ulaştık.”
Gülçin AKIN
Editör: Boğaz Gazetesi