Medical Park Çanakkale Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Merve Barbaroz, gece saatlerinde acıkmanın nedenleri hakkında açıklamalarda bulundu. Gece atıştırmalarının ya da uykudan uyanıp yemek yeme alışkanlığının nadiren görüldüğünde çok fazla önemsenmediğini söyleyen Dyt. Merve Barbaroz, “Ancak haftada bir kaç gün tekrarlayan ve beslenme düzenini bozmaya doğru giden bir alışkanlık söz konusuysa, gece yeme isteği normal ve istenen bir durum olarak kabul edilmez. Bu noktada gece yeme alışkanlığı olan kişilere bu durumun önüne geçmeleri için birtakım tavsiyelerde bulunulur. Bu tavsiyeler genellikle günlük beslenme düzeninin sağlanması ve sürdürülmesine yöneliktir” diye konuştu.
SEBEP SABAH TOK UYANMAK
İnsanların genelde uykuya son yemeklerinden 1 ila 4 saat sonra bas¸ladığını ve ortalama 7 – 9 saat uyuduğunu söyleyen Diyetisyen Merve Barbaroz, yeme bozukluklarından biri olarak tanımlanan gece yeme bozukluğu sendromunda ise bazı kişilerin gece uykusundan uyanarak ve akşam yemeğinin yemesine rağmen sonrasında çok fazla yemek tüketmesi olarak tanımlandığını söyledi. Gece yemek yeme sendromu olan kişilerde en sık görülen durumların başında sabah tok uyanmak isteği geldiğinin altını çizen Diyetisyen Merve Barbaroz, “Bu durum kişinin birkaç öğün atlamasına neden olur. Bu da toplum içinde çok yiyen ve sürekli besin tüketen bir kişi görünmesine yol açar. Sabahları kahvaltı yapmayan ve gün içinde sık besin tüketmeyen kişi, beslenme ihtiyacını akşam ve gece karşılamak için karşı konulamaz bir arzu hisseder” dedi.
KADINLARDA ATIŞTIRMA İSTEĞİ DAHA FAZLA
Yaz ayının bitip sonbahar ile kışa geçtiğimiz aylarda artan sorumluluklar, günlerin kısalması ile gün ışını daha az kullandığımız ve gecenin daha uzun olduğu kış ayları ile birlikte gece yeme bozukluğu artışa geçmeye başladığını da sözlerine ekleyen şöyle devam etti: “Gece yeme bozukluğu, kadınlarda daha sık görülür. Yapılan araştırmalarda kadınların erkeklere oranla daha fazla gece yeme bozukluğuna yatkın olduğu tespit edilmiştir. Kadınların yaşadıkları hormonel değişikler bu eğilimi artırmaktadır. Toplum içinde, gün ışının aktif olduğu süreçlerde sürekli besin talebinde olmama istekleri bunları herkes uyurken gizli yapma isteği doğurur.”
GECE ACIKMAYI TETİKLEYEN SEBEPLER
Gece atıştırmalarının, kişilerin gecenin ilerleyen saatlerinde hissettikleri yoğun açlık duygusuyla birlikte yiyeceklere yöneldiklerini ifade eden Dyt. Merve Barbaroz, gece acıkmalarının sebeplerini şöyle sıraladı: Günlük alınması gereken kalori miktarının öğünler arasında dengeli dağıtılmaması.
Öğünler sırasında çoğunlukla karbonhidratlı besinlere yer verilmesi. Gün içerisinde 4 saat ve daha fazla süreli yaşanan açlıklar. Geç uyuma alışkanlığı ve uyku düzenindeki bozukluklar. Kahvaltıların atlanması, geçiştirilmesi ya da kahvaltıya uygun olmayan besinlerin tüketilmesi. Kan şekerinde meydana gelen ani değişiklikler ve diğer hormonal problemler. Depresyon, yaygın kaygı bozukluğu ve anksiyete gibi psikolojik duygu durum bozuklukları yer alır.
ÖĞÜN ATLANILMAMALI
Kişilerin bu gibi durumlarda mutlaka bir diyetisyene danışmaları önerisinde bulunan Dyt. Barbaroz, şu önerilerde bulundu: Gün içerisinde öğün atlanmamalı, özellikle kahvaltılara gereken önem verilmelidir. Uyku saatleri düzenlenmeli, uyku düzensizlikleri konusunda gerekiyorsa bir uzmandan yardım alınmalıdır. Gece yeme isteğine sebep olan asıl duygu iyi bilinmeli, bu duyguyla baş etme yöntemleri geliştirilmelidir. Uzun süreli açlık gece yoğun yeme isteğine sebep olacağından gün içerisinde 4 saatten fazla aç kalınmamalıdır.
Haber Merkezi
Editör: Boğaz Gazetesi