2020 yılında yaşanan koronavirüs pandemisinden yeni çıkan ülkemiz yaz aylarının yaklaşması ile denize girmeye hazırlanırken müsilaj ile karşı karşıya kalmıştı.  Marmara denizine kıyısı olan Belediyelerin deşarj ettiği arıtma sularının Marmara Denizine akması sonucu oluşmaya başlayan, ve yıllar sonra su yüzeyine çıkan müsilaj, büyük bir çevre sorununa yol açmıştı.  Dönemin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturulan ve TBMM’den Milletvekillerinin de yer aldığı eylem grubu Marmara Denizine kıyısı olan Belediyeleri ziyaret ederek arıtmalarda incelemelerde bulunmuşlardı.  Yapılan incelemelerin ardından Marmara Belediyeler Birliği öncülüğünde 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı hazırlandı. Bu planda arıtmalarını denize deşarj eden belediyelere yeni artma tesisi yapmaları için destekler de başta olmak üzere pek çok konularda görüşmeler yapıldı.  Gelinen süreçte yeterli uygulama yapılmayan Eylem planında bir ilerleme olmazken, kirletilmeye devam edilen Marmara Denizi, yeniden müsilaj kusmaya başladı.

Kabus geri döndü

Bilim insanlarının tüm uyarılarına rağmen, Marmara Denizinde kirlilik her geçen gün katlandı.  Kirlilik katlandıkça müsilaj denizin dibinden su yüzeyine çıkmaya başladı. 2021’de etkili olan ve çaresizliğin adına dönüşen müsilajın,  Mavi Vatan’da yeniden yaşanacağı sinyali, Marmara Denizi’nden günler önce gelmişti. Marmara’ya kıyısı bulunan, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde kurulu, ‘Onyedi Eylül Üniversitesi’, Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Erdek açıklarında yaptığı dalışlarda, Müsilaj kümelerine rastladığını Aralık ayının ilk günlerinde dile getirmişti. 3 Aralıkta yapılan dalış sonrası belirlenen müsilaj’ın su yüzeyine çıkmadan yok edilmesi için acil durumların devreye sokulması gerektiğin belirten bir açıklama yapan Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka,  Marmara’nın can çekiştiğine de dikkat çekti.

Acil eylem planı aktif edilmeli

Marmara’dan gelen haberlerin iç açıcı olmadığını, acil eylem planlarının aktif edilmesi gerektiğini belirten Tonka “Aralık ayının ilk günlerinde, Marmara Denizi’nin kıyı bandında,  ilk belirlemelere göre, Mudanya Güzelyalı ve Yalova Çınarcık Esenköy Balıkçı Barınağı çevresinde etkili olduğu belirlenen müsilajın, Çanakkale Boğazı’na doğru yol alabilme olasılığına dikkat çekmiştik. Korkulan, ne yazık ki oldu. 2021 yılında Müsilaj, Çanakkale Boğazı’ndaki olumsuz etkileri nedeniyle, deniz canlılarının birçoğu zarar gördü. Su altında yaşam sona ermişti. Boğaz’da Popülasyonun yeni yeni arttığı şu günlerde, yaşanan son gelişmeler kaygı verici boyutta “ ifadelerini kullandı.

Çanakkale'de yarınki feribot seferleri iptal edildi! Çanakkale'de yarınki feribot seferleri iptal edildi!

     

Muhabir: Cuma Deren