Çanakkale’nin Gelibolu İlçesinde bazı belediye işçilerinin, telefonlarına düşen mesajla işlerine son verildiğini iddiaları üzerine konuyu Gelibolu Ekim Ayı Belediye Meclisine taşıyan CHP’li üyeler, daha sonra meclisi terk etti. Bunun üzerine çoğunluk sağlanamayınca oturumu tatil eden Belediye Başkanı Dr. Kamil Soyuak, işten çıkarılmalar ile ilgili açıklama yaptı.

Çanakkale Gelibolu İlçesinde gerçekleştirilen Ekim Ayı Belediye Meclisinde tartışmalar yaşandı. Meclis gündemine geçilmeden bir konuşma yapan CHP'li Gelibolu Belediye Meclis Üyesi Deniz Cankara, beldedde bazı çalışanlaın işlerine son verildiğini iddiaları gündeme getirerek oturuma katılmayacaklarını dile getirdi.

Cankara yaptığı konuşmada “Göreve geldiğimizden bu yana verdiğiniz sözlerin aksine,  alın teri ile gece gündüz durmadan çalışan 100’den fazla emekçiyi işten çıkardınız.  Emek, bu kentin ve bu toplumun kırmızı çizgisidir.  Artık yeter Gelibolu Belediyesi yönetimi, Gelibolu halkına ve kentine zulmetmekte. Gelibolu halkının ekmeği ile oynamaktadır.  Bu şartlar bve koşullar altında Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak  bugünkü meclisi ‘Artık yeter’ diyerek protesto ediyoruz.  Artık yokuz” diyerek, bazı partililerle birlikte meclis terk etti.    

İran'dan İsrail'e füze saldırısı İran'dan İsrail'e füze saldırısı

Bunun üzerine Belediye Başkanı Dr. Kamil Soyuak ise açıklamalarda bulunarak şunları söyledi; “Esas Gelibolu’ya en büyük ihanet  zamanında bırakılan borçlar.  Gelibolu Belediyesine en büyük ihanet, ahbap ve dost ilişkisi ile alınan işçiler. Gelibolu Belediyesine en büyük ihanet  geçmişten bugüne kadar basitleştirilen, ne yazık ki niteliksizleştirilen, ne yazık ki çaresiz hale sokulan bir belediye.  Düşünsenize, ne derdim olabilir de zorlayabilmiş olayım her şeyi.  Derdimiz şu, çıkarılan işçilerin içerisinden AK Partiliye oy atan arkadaşımız da işten çıkarıldı. İYİ Partiye oy atan arkadaşlarımız da işten çıkarıldı.   CHP’ye oy attığını söyleyen arkadaşlarımız da işten çıktı. Yani 6 ay sonucunda hiçbir ideolojik neden olmadan yalnızca uyumlu mu? Gerekli mi?  Bütçemiz ne durumda diye baktık. 
Herkes konuşuyor ama boş konuşuyor ve siyaset yapmak için geliyor buraya.  Geçmişten bu güne baktığımızda ben 1 Nisan’dan bu güne kadar ben 111 insanı işe almışım.  Yeniden değerlendirme ve işçi çıkarma sürecinde ben müdürlerime dedim ki ‘Bu arkadaşlarım çok iyi olursa kalabilecek’ dedik. Ben işe aldığım 111 arkadaşımın 15’ini de işten çıkarmak zorunda kaldım.  Performans yetersizliği nedeni ile. Sonra ‘Bugün itibari ile kaç tane arkadaşımı işten çıkarmışız?’ Dedim. 60 tane dediler.  Biz niteliksiz 48 tane işçi çıkarmışız.  Bu 48’in içinde teknik makine var, kimyager var, şoför var,  lastik tamircisi,  bir de operatör var.  Ben ne almışım? 12 tane beton kalıpçısı almışım ki Belediyede  bir tane beton kalıpçısı yok.  12 tane taş ustası almışım ve bir tane taş ustası yok şu anda Gelibolu Belediyesinde. 3 tane de oto tamircisi almışım.  Marangozcu almışım, elektrikçi almışım.  Yani ben niteliksiz bir belediye başkanlığından nitelikli bir belediye başkanlık sürecine geçirdim belediyeyi.  Geldiğimde 319 tane personel vardı. 111 tane almışım ve bugün itibari ile 307 tane personelim var.  Bir taraftan niteliği arttırmaya çalışıyorum, niceliği azaltmaya çalışıyorum.  Derdim ne benim? Bu dışardaki insanlarla bir derdim yok, bir husumetim yok.  Benim bu insanlarla kötü olma gibi bir derdim yok. Tek bir derdim var benim o da  sağlıklı, çalışan, reaksiyon veren  bir Belediye Başkanlığı inşa etmek.  Eğer birilerinin gönlü hoş olacaksa, birilerine maaş vermek zorundaysak   alalım Gelibolu’nun tamamını her kes memnun olsun.   Böyle bir şansımız da yok. Borcumuz belli 238 milyon ç Ben burada geçmiş dönemin borcunu ödemeye çalışıyorum ve hacizlerle uğraşıyorum. Geçmiş dönemin 13 milyon borcunu ödemişim, 4 milyon gibi mecburen, cebren indirim yapacaksınız diye 5 milyon belediyeye satın aldığım için  ve onunla harcamalar yapmışım  bunu da personel giderlerini düşürmek zorundayım. Niteliksiz eleman var bir de üstüne biraz daha alırsak ne olacak bunun sonucu?  Gelibolu Belediye Başkanlığının parası da kutsal, niteliği kutsal, en önemlisi Gelibolu kutsal.  Biz vatandaşlarımıza daha doğru hizmet edebilmek için yola çıkmışken, geçmiş dönem Belediye Meclis Üyesi arkadaşım  geliyor bana ‘Yeter’ diyor.  Esas sizin yaptıklarınız yeter artık.  Delikanlılık denizin kenarında bu kadar şey yapıp video paylaşmak değil delikanlılık.  Önce bu belediyeyi bu hale sokmasaydınız. Benim cebimde para var da mı ben bu insanlara vermedim ve çıkardım işten.  Şu anda bıraktığım Evreşe Belediyesinin kasasında 35 milyon  hala nakit var.  Bana bırakın 35 milyonu ya 138 milyon borç bırakmışsınız, geliyorsunuz burada ahkam kesiyorsunuz.   Bir de ben yapılan komisyonlarda asla siyaset yapılmayacak, doğru olan, nitelikli olan kalacak demişken, siyasetle belediyeye giren hiçbir insan kalmayacak.”

Muhabir: Cuma Deren