Türkiye’de son dönemde eşi benzeri görülmeyen şekilde, artan gıda fiyatları sağlıklı beslenmeye olan talebin artmasına rağmen bunu imkânsız kılıyor. Öyle ki sağlıksız gıda ürünleri tüketen vatandaşlar karbonhidrat ağırlıklı beslenmeleri yüzünden yüksek obezite riskli ile de karşılaşıyorlar. Böyle sağlıksız beslenme sistemi devam ederse, gelecek nesillerde bir çok sağlık problemi yaşanması bekleniyor. Türkiye’de son dönemde artan enflasyon ile birlikte gıda ürünlerinde protein ve vitamin bazlı beslenme yerine, karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye yöneliyor. Peki, bu dönemde ne sağlıklı olarak tüketilebilir. Şeker ve yağ oranı yüksek yiyecekler yerine sebze, meyve ve baklagil ağırlıklı beslenmek, düzenli egzersiz ve haraketli, aktif bir yaşam sürmek obezitenin önüne geçmek için altın öneriler arasında yer alıyor. Lifli gıdalarla beslenme, sağlıklı ve dengeli öğünler için vazgeçilmez. En etkin lif (posa) kaynağı besinler olan tam tahıl ürünleri ve kuru baklagillere sofralarda yer açarak fazla kilo ve obezite sorunlarının önüne geçmek mümkün.
Gülçin AKIN
Editör: Boğaz Gazetesi