Çanakkale Folklor Araştırma Derneği  (ÇAFAD) her yıl geleneksel olarak düzenlediği Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali`nin bu yıl 22.`si gerçekleşti. Coşku ile karşılanan festivalde, farklı ülkelerden Çanakkale’ye gelen yüzlerce dansçı, sahneledikleri dansları ile izleyenleri büyülediler. 
Dünyanın farklı renklerini Çanakkale`de yıllardır buluşturan Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) ile Serenıty ortaklığında bu yıl da 22. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali gerçekleşti. Çanakkale`de sergilenen halk dansları farklı gelenek, görenek ve kültürlerin müzikle harmanlanmasıyla,  geçmişi günümüze taşıyan ve gelecek nesillere aktaran bir kültür hareketliliği sunuyor. 2-3 Temmuz tarihleri arasında Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) tarafından 22.`si düzenlenen Uluslararası Halk Dansları ve Müzik Festivali hafta başında gerçekleştirilen gösterilerle başladı. 

Farklı renk ve milletten dansçılara Çanakkalelilerden yoğun ilgi
Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) ile Serenıty ortaklığında düzenlenen festivalde Çanakkale Belediyesi`nden Çağlar Kaynak Basketbol Sahası`na kadar kortej yürüyüşü yapıldı. Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Belediye Meclis üyeleri, Başkan Yardımcıları ve dansçılar da yürüyüşe katıldı. Kortej yürüyüşünde Türkiye’nin yanı sıra Bosna Hersek, Endonezya, Sırbistan, Ukrayna, Moldova, Bulgaristan’dan toplam 10 ekip ve 20’ye yakın dans grubundan yüzlerce dansçı yer aldı.  Vatandaşların farklı ülkelerin kültürlerini gözlemleme imkanı bulduğu ve kayda aldığı kortej yürüyüşü Demircioğlu Caddesi, İskele Meydanından geçerek Çağlar Kaynak Basketbol Sahasındaki sahneye kadar devam etti. 

“Kültür, her kapıyı açabilen en değerli anahtarlardan bir tanesi” 
Dansçıların kortej yürüyüşünden sonra sahnenin kurulduğu alana gelmelerinin ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile program başladı. Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) Başkanı Selim Yazan, 22. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivalinin açılış konuşmasında “Bir ülkenin siyasi sınırlarını belirleyebilirsiniz. Ama kültürel sınırlarını belirleyemezsiniz. Mesel Dünyanın tanımamakta ısrar ettiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde ekiplerimiz şu anda festivaldeler.  Tanımadıkları ülkede ekiplerimiz farklı ülkelerden gelen gruplarla gösteriler yapıyorlar. Demek ki siyasi anlamda bir ülkeyi tanımasanız da kültürel anlamda tanımakta hiçbir sebep yok.  Kültür, her kapıyı açabilen en değerli anahtarlardan bir tanesi. Bu nedenle binlerce kilometre uzaklardan Endonezya, Moldova, Bulgaristan, Bosna Hersek, Slovakya ve Sırbistan’dan buraya gelen  gruplar kültürlerini bize tanıtıyorlar” ifadelerine yer verdi. 

Birbirinden güzel danslar sahnelendi
Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) ile Serenıty ortaklığında gerçekleştirilen 22. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali konuşmaların ardından başladı. Festivalde Türkiye’nin yanı sıra Bosna Hersek, Endonezya, Sırbistan, Moldova, Ukrayna, Slovakya, Bulgaristan’dan toplam 10 ekip ve 20’ye yakın dans grubundan yüzlerce dansçı kendi kültürlerini yansıtan birbirinden güzel danslarını sahnede sergilediler. Dünya renkleri 22. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali ile yıllardır olduğu gibi bu yıl da tekrar Çanakkale’de buluştu. 

Farklı ülkelerden Çanakkale’ye gelerek dansları ile hem ülkelerini hem de kültürlerini tanıtan grupların halk danslarını tamamlamasının ardından, topluluk liderlerine dansçılar adına teşekkür plaketi verildi.

D S C F8918D S C F8889D S C F8751D S C F8741D S C F8589

Muhabir: Coşkun Balcı