Ekonomide tartışma konusu olan Faiz indirimi bir kez daha gündem oldu. Geçtiğimiz hafta perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 100 baz puan daha indirdi. Bu indirim ile Politika faizi, yüzde 15'ten yüzde 14'e gelmiş oldu. Geçtiğimiz 3 ay boyunca indirim yapan Merkez Bankası bu indirim ile beraber 4. kez faiz indirim oldu. Faiz indirimi sonrasında Dolar/ TL kuru karar sonrası 15,65'ye kadar yükseldi. Fakat kısa sürede yaşanan dalgalanma ile indirim yaşayan dolar 10,50’lerde bir süre sabitledi.
Faiz indirimi kararı ve bunun üzerinden Doların etkisini değerlendiren Karabay; ‘’Faiz indirimi ile Dolar/ TL kuru geçtiğimiz aylardaki faiz indirim kararından farklı olarak, çok yüksek bir oranda gerçekleşmedi. Bunun sebebi belki de Merkez bankasının artık kurda bir duraklama istediğinden, belki de bunun için yüksek bir satış işlemi gerçekleştirdiğinden olabilir. Bunu kendi kaynakları dışında başka paydaşlar ile de yapmış olabilir. Talebi şişirmek yerine talebi olabildiğinde minimize etmek için bir hareket diye nitelendiriyorum. ‘’diye ifade etti.
Dolar ve Enflasyon artışı hakkında faiz kararı sonuçlarıyla ilişkisi hakkında ise Karabay; ‘’Bu artış bir süre daha devam edebilir. Her şeye rağmen dolar artması kaçınılmaz bir gerçek, çünkü halkın büyük kısmı enflasyondan etkilenmemek için yatırım aracı olarak Döviz ve Altını görmeye devam ediyor. Fiyatların her geçen gün arttığı dünyada, enflasyondan olabildiğinde az etkilenmenin yolu budur. Halk da bunu görüyor. Bunun için enflasyonun faiz kararı ile ancak negatif yönde etkisi söz konusudur. Merkez Bankası birinci görevi olan fiyat istikrarı konusunda ki görevini birinci sıraya almaya başlarsa, belki o zaman pozitif etki aşamasına geçilebilir.’’ dedi.
Merkez Bankası PPK'nın karar metninde de alınan para politikasıyla ilgili şu ifadeler kullanıldı: "Enflasyonda Kasım ayında gözlenen yükselişte; döviz kuru gelişmeleri, küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Kurul, politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir." Şeklinde oldu.
İbrahim Akın KAZANCI
Editör: Boğaz Gazetesi