AK Parti ve MHP milletvekilleri ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin imzasını taşıyan teklif, 4 maddeden oluşuyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, ilgili kanunlara göre, teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak. Bu fıkra esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
İlk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 10 gün içerisinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanacak. Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde bu indirimden tekrar yararlanılamayacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler ile il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak.
Genel gerekçede, 8 Eylül 1999'dan önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlayanların, 9 Eylül 1999'dan sonra malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlamalarına rağmen sigortalılık başlangıç tarihini geriye götürmeye imkan tanıyan ilgili mevzuat hükümlerine göre yaptıkları borçlanmalar ile sigortalılık başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 öncesi olacak şekilde geriye götürülenlerin mevcut mevzuattaki emekliliğe hak kazanma koşullarından yaş şartının kaldırılmasının amaçlandığı belirtildi.
Çalışma hayatının desteklenmesi için yaşlılık veya emekli aylığı alan kişilerin çalışma hayatına devam etmek istemeleri durumunda, bu kişilerin kayıtlı istihdamlarının teşvik edilmesinin sağlanması amacıyla sigorta prim teşviki verilmesinin, işçilerin emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin zorunlu olarak feshini gerektiren hükümlerin yürürlükten kaldırılmasının, iş sözleşmesinin sürdürülmesi ya da sona erdirilmesi kararının sözleşmenin taraflarına bırakılmasının hedeflendiği vurgulandı.
KOMİSYONA KATILACAKLAR
Detaylarıyla birlikte akıllarda bazı soru işaretleri bırakan yasa teklifi Meclis Genel Kurulu’na gelmeden EYT’lier yarın (2 Şubat) TBMM’ye giderek komisyon toplantısına katılacak. Çanakkale Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği (ÇEYTD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çağlayan da, Çanakkale’yi temsilen bu kafilede yer alacağını bildirdi.
“MAĞDURİYETLER YARATMAYACAK BİR YASANIN ÇIKMASINI SAĞLAMAK İSTİYORUZ”
Çağlayan yaptığı açıklamada, “Hazırlanan EYT yasa teklifinde tespit ettiğimiz eksikliklerin giderilmesi, tüm EYT mağdurlarının hakkına kavuşabilmesi ve 99 öncesi haklarımızın tastamam iadesi için 2 Şubat Perşembe günü saat 11.00’de EYT Federasyonu ile birlikte Çanakkaleli EYT’lileri de temsilen TBMM’de EYT komisyonuna katılım sağlayacağız. EYT için bu son virajda yasa genel kurula gelmeden tasarıda olmayan prim günü düzenlemesi, ABO, Bağkur tescil affı, staj ve çıraklık düzenlemesi, çiftçi Bağkuru, kısmi emeklilik gibi eksiklikleri dile getirerek, 99 öncesi hakların tastamam iadesiyle yeni mağduriyetler yaratmayacak bir yasanın çıkmasını sağlamak istiyoruz. Bu yüzden EYT komisyonunda tüm EYT’li kaderdaşlarımızın haklarını tekrar dile getirip tastamam iadesi konusunda talebimizi ileteceğiz. Eksik çıkmış, kısmi bir EYT Yasası, EYT mağduriyetini tam olarak çözemediği gibi yeni mağduriyetlerde yaratacaktır. Duruşumuz net çözüm tektir. EYT federasyonu önderliğinde kalabalık bir heyetle komisyona katılım sağlayacağız. Tarihi bir güne tanıklık ederken umuyoruz ki yasadaki eksiklikler düzeltilir ve arkamızda hiç bir mağdur arkadaşımız kalmadan haklarımız iade edilir” dedi.
Ersan KÜÇÜKKURU
Editör: Boğaz Gazetesi